Володимир Мономах – великий князь Київський чи Переяславський: гостьова лекція історика та археолога Олександра Колибенка

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Володимир Мономах – великий князь Київський чи Переяславський: гостьова лекція історика та археолога Олександра Колибенка

До Міжнародного дня музеїв, який щорічно відзначається в Україні 18 травня, у рамках мультимедійного просвітницького проєкту «Науковці в бібліотеці» свою гостьову відеолекцію презентує музеєзнавець, археолог, дослідник історії Переяславщини княжої доби, кандидат історичних наук, професор, заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Олександр Колибенко.

Відеолекцію присвячено 970-м роковинам від народження відомого руського князя, державного діяча, воєначальника, дипломата Володимира Мономаха, чиє ім’я тісно пов’язане із давньою історією Переяслава. Князь Володимир Мономах для нащадків відомий ще і як письменник та педагог, що створив оригінальний твір «Повчання» своїм дітям – визначну пам’ятку літератури Київської Русі.

За твердженням Олександра Володимировича, перші два розділи даного твору написані саме в Переяславі. У своїй авторській статті «Володимир Всеволодович Мономах: Великий Князь Київський чи «Великий Князь Переяславський»? Колибенко акцентує увагу на тому, що Мономах, вочевидь, народився у Переяславлі Руському, й дитячі роки його пройшли, в основному, також там; протягом  перших десяти років княжої кар’єри (1068-1078) Володимир Мономах княжив у Ростові, Смоленську то Володимирі Волинському; наступні 16 років його життя пройшли на «чужому» чернігівському столі; після смерті батька Володимир Мономах, силою зброї Олега Святославича та союзних останньому половців, був примушений повернутись на власний переяславський стіл, де і провів понад двадцять років своєї княжої кар’єри (1093-1114). Саме в ці роки він здійснив переважну більшість тих справ, які зафіксувались як у свідомості його сучасників, так і в історичних джерелах. Це був один із найкращих періодів розбудови і розквіту Переяславського князівства.

Нагадаємо, що у рамках відзначення 37-ої річниці Чорнобильської катастрофи, що сталася 26 квітня 1986 року, в рамках мультимедійного проєкту «Науковці в бібліотеці» книгозбірня Університету Григорія Сковороди в Переяславі підготувала гостьову лекцію кандидата біологічних наук, доцента кафедри біології, методології та методики навчання факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Олени Дзюбенко під назвою «Відлуння Чорнобильської аварії. Віддалені екологічні наслідки».

 

Пресцентр бібліотеки