«З кожної людини можна написати книгу, а з деяких – і кілька»: відбулась зустріч з письменницею, блогеркою та випускницею УГСП Іриною Говорухою

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «З кожної людини можна написати книгу, а з деяких – і кілька»: відбулась зустріч з письменницею, блогеркою та випускницею УГСП Іриною Говорухою

18 квітня 2024 року, у читальному залі Сигізмунда III Університету Григорія Сковороди в Переяславі у рамках проєкту «Клуб випускників університету», за ініціативи бібліотеки закладу, відбулась зустріч з українською письменницею, авторкою 15-ти романів та збірок оповідань, виданих в Україні протягом 2015–2024 років, популярною блогеркою та лідеркою думок, володаркою премії «Людина року – 2017» в номінації «Нова Генерація», і, що найважливіше, випускницею нашого закладу Іриною Говорухою. Її роман-епопея «Плахта», написаний в перший рік повномасштабного вторгнення, увійшов в довгий список премії «Книга року BBC – 2023». 

На початку зустрічі модераторка та директорка книгозбірні Ольга Шкира представила гостю та зачитала рефлексію Ірини Говорухи на анонс заходу у своїх соціальних мережах.

Надалі з вітальним словом виступив ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур, який наголосив на важливості  зустрічей з успішними  випускниками, доля яких склалася вдало й може бути прикладом для наслідування прийдешньому поколінню молоді.

У ході зустрічі Ірина Говоруха поділилась спогадами про перебування у стінах альма-матер, яку вона закінчила 24 роки тому:

 «Для мене ця зустріч найочікуваніша! Бо знаю в університеті кожен камінчик, кожен закуток, двері, сходовий проліт. Я тут конспектувала про Франка та Глінку, засиджувалася допізна у бібліотеці, закохувалася, награвала гами та арпеджіо. Раділа, сумувала, пізнавала мудрість життя… З великою радістю та хвилюванням повертаюся».

Письменниця розповіла про своє насичене студентське життя. Її день починався з  п’ятої ранку. Дівчина сумлінно готувалась до занять, просилась у вахтерів, щоб пропустили у навчальний корпус, і до початку робочого дня займалась на фортепіано. Була дуже активною, творчою, не пропускала жодної дискотеки, закохувалася, розчаровувалася, переживала зради. На V курсі, будуючи плани на майбутнє, вирішила стати письменницею, хоча навчалася за спеціальністю  «Дошкільне виховання з музикою».

Також успішна письменниця поділилась зі сковородинівцями тим, які ритуали супроводжують написання нею книг. На відміну від уявлень багатьох, це не є очікування натхнення, а щоденна наполеглива праця в офісі за столом, принаймні з 9:00 до 17:00. Окрім того, це постійне записування історій людських доль – бачених на власні очі, переказаних свідками чи учасниками подій, випадково почутих у транспорті, у черзі, в магазині тощо.

«З кожної людини можна написати книгу, а з деяких – і кілька», – наголосила Ірина Говоруха.

Як зазначила письменниця, з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну таких історій побільшало в рази. Нині до неї часто звертаються люди та діляться своїми трагедіями, пережитими в умовах окупації, артобстрілів та бомбардувань. Усі ці історії знівечених людських доль лягли в основу книги «Плахта». Інше презентоване видання – «Велетень з блакитними очима» – містить більше художнього вимислу. Поштовхом до її написання стали реальні «курортні романи», які переживають українські дівчата під час відпочинку на фешенебельних курортах, мимовільним свідком яких авторка стала, перебуваючи у Туреччині.

Надалі відбувся діалог та жваве спілкування, під час якого доктор педагогічних наук, доцент кафедри музичного мистецтва і методики навчання Ірина Малашевська відмітила, що є такі студенти, які запам’ятовуються назавжди, і однією з таких є Ірина Говоруха. Старша викладачка кафедри практичної психології Тетяна Кузьменко сказала, що під час зустрічі вона «відчула океанічний стан». Старший викладач кафедри музичного мистецтва і методики навчання Алла Захарченко, яка була куратором в Ірини Говорухи, зазначила, що група, в якій навчалася письменниця, була дуже яскравою та активною. Однокурсниця та кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та антропології імені професора І.П. Стогнія Наталія Юхименко розповіла, що дізналась про Ірину як про письменницю на зустрічі випускників. Відтоді зацікавилась її творами, почала замовляти її книги. Кандидат психологічних наук, професор кафедри психології Галина Хомич подякувала за психологізм художніх творів літераторки, а начальниця відділу кадрів Людмила Погребна подякувала за майстерність і реалізм.

На завершення зустрічі Ірина Говоруха проанонсувала новий проєкт, який нині готує до друку – «Код нації». Анонсується, що це буде збірка художніх новел у яких відобразить особливий погляд на життя і долю відомих українців: письменників, митців, акторів, медиків, меценатів… Наразі бібліотека університету попередньо домовилася з письменницею-випускницею про презентацію новодруку восени у альма-матер.

Наостанок письменниця, блогерка і випускниця провела автограф-сесію і коротку мандрівку університетським простором, зокрема бібліотекою. Хочеться аби такі зустрічі були якомога частішими.

 

Пресцентр бібліотеки