В УГСП експонується фотовиставка кадрів яскравих моментів життя професора Юрія Бойка-Блохина з нагоди 115-ої річниці від дня його народження

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > В УГСП експонується фотовиставка кадрів яскравих моментів життя професора Юрія Бойка-Блохина з нагоди 115-ої річниці від дня його народження

25 березня 2024 року минає 115-та річниця від дня народження українського літературознавця, театрознавця, професора Українського вільного університету та Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліна, громадського і політичного діяча та члена проводу Організації українських націоналістів Юрія Бойка-Блохина. З нагоди цієї дати та на вшанування пам’яті легендарного українця в музеї-архіві Юрія Бойка-Блохина, що знаходиться в залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях» Університету Григорія Сковороди в Переяславі, організовано фотовиставку «Яскраві моменти життя Юрія Бойка-Блохина», на якій представлені фото, що уособлюють життєві миттєвості його біографії.

«Творчість Юрія Бойко-Блохина – це глибокий аналіз і унікальний синтез, це поєднання спеціалізованих узагальнень, це, нарешті, включення української культури у світовий процес, в якому вона власне посідає своє істинне місце», – так писав про Юрія Бойка-Блохина відомий літератор Ростислав Рибальченко. І це дійсно так. Після смерті Юрія Блохина, його дружина Дарина Тетерина-Блохин зберігала й упорядковувала архівні матеріали, надаючи доступ до них для подальшого дослідження та використання.

Університет Григорія Сковороди в Переяславі, спираючись на спадок цього видатного освітянського та культурного діяча, створив музей-архів, де зберігається значна частина його архівних матеріалів. Понад 60 тек з різними науковими, літературними матеріалами, а також теки із його особистого архіву свідчать про його вагому роль у розвитку української культури та науки.

Метою діяльності архіву є організація дослідження та вивчення життєвого та наукового шляху вченого, а також підготовка фахівців у галузі Бойкознавства. Відвідувачі музею-архіву мають нагоду познайомитися з величезним доробком та спадщиною Юрія Бойка-Блохина, який віддавав частину свого життя для висвітлення української культури та духовності у світовому контексті.

На експонованій фотовиставці, серед інших, представлені світлини батьків Юрія Бойка – Гаврила Блохина та Ксенії Блохин. Особливе місце виставка відводить фото рідної сестри Марії з їх матір’ю.

Серед найцікавіших експонатів – фото, зроблене перед зустріччю Юрія Бойка-Блохина зі студентами та викладачами філологічного факультету Миколаївського державного педагогічного університету. На цьому знімку відображено самого Юрія Бойка-Блохина та декана філологічного факультету, кандидата філологічних наук, доцента Людмилу Старовойт.

Також варто зазначити особливу цінність фотографій, які показують Юрія Бойка-Блохина на урочистостях у Спілці письменників України разом з Іваном Драчем та Юрієм Хорунжим, а також на 6-му З’їзді Об’єднання українських письменників «Слово» у Торонто. На цих знімках він у компанії Остапа Тарнавського та Осипа Зінкевича.

Не можна не згадати про Юрія Бойка-Блохина як про працівника Українського вільного університету, чий внесок в освіту та культуру надзвичайно важливий. На виставці представлено і фото з Мюнхена 1959 року, свідком якої він був.

Архів Юрія Бойка-Блохина містить фотографії зустрічей з видатними письменниками, серед яких Святослав Гординський, Іван Драч, Емма Андрієвська, Микола Лівицький, Юрій Шевельов, Іван Кошевільць. Також є знімки з першою дружиною Юрія Блохина – Олександрою.

Поза тим на виставці представлені особисті речі Юрія Бойка-Блохина, які розкривають його професійну та особисту сторони: дипломи, окуляри, членський квиток Національної Спілки письменників України та інше. Друга частина виставки присвячена дослідженням та працям професора Юрія Бойка-Блохина, які поглиблюють наше розуміння його внеску у літературознавство та культурологію. Більше інформації читайте на сторінці Німецько-українське наукове об’єднання імені Юрія Бойка-Блохина.

Запрошуємо всіх охочих відвідати музей-архів імені Юрія Бойка-Блохина та ознайомитися з цією захоплюючою виставкою, яка відтворює «Яскраві моменти життя Юрія Бойка-Блохина». Це велика можливість відчути дух та спадщину видатного українця і поглибити знання про його діяльність та внесок українській культурі та науці.

 

Ольга Науменко
асистент музею-архіву імені Юрія Бойка-Блохина