«Відлуння Чорнобильської аварії. Віддалені екологічні наслідки» – гостьова лекція доцента Олени Дзюбенко

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Відлуння Чорнобильської аварії. Віддалені екологічні наслідки» – гостьова лекція доцента Олени Дзюбенко

У рамках відзначення 37-ої річниці Чорнобильської катастрофи, що сталася 26 квітня 1986 року, в рамках мультимедійного проєкту «Науковці в бібліотеці» книгозбірня Університету Григорія Сковороди в Переяславі підготувала гостьову лекцію кандидата біологічних наук, доцента кафедри біології, методології та методики навчання факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Олени Дзюбенко під назвою «Відлуння Чорнобильської аварії. Віддалені екологічні наслідки».

«Найбільша в історії людства техногенна катастрофа показала небезпечність легковажного поводження з природою. Суспільство вперше зустрілось з такою проблемою у боротьбі з ядерно-радіаційною аварією такого масштабу. Чорнобильська аварія належить до глобальних катастроф. Це пов’язано як із масштабами наслідків, та із їх комплексним характером. Біля 4 млн. населення України зазнали гострого опромінення. Радіоактивне забруднення зазнали 28 районів Полісся північні райони Київської, Житомирської, Рівненської, частково Волинської та Чернігівської областей нашої держави. Радіоактивна хмара також не оминула країни Центральної Європи, Скандинавського та Балканського півостровів. Таке масштабне радіонуклідне забруднення призвело до радіоекологічних, медичних, а також значних соціально-економічних наслідків», – зазначає Олена Володимирівна додаючи, що з перших днів після аварії на ЧАЕС і до сьогодні однією з головних була і залишається проблема оцінювання порушень у біологічних системах унаслідок інтенсивного радіонуклідного забруднення, яке в зоні відчуження згодом набуло хронічного характеру.

Хоча минуло 37 років, відколи сталася наймасштабніша в історії атомної енергетики аварія, забруднені території залишаються відкритим джерелом поширення радіонуклідів, які з поверхневими і ґрунтовими водами надходять до річкових систем і виходять за межі зони відчуження, потрапляючи в Дніпро та його водосховища. Безперечно, однією з важливих і все ще недостатньо вивчених проблем водних екосистем зони відчуження залишаються дослідження хронічного впливу іонізуючого випромінювання на живі організми.

Принагідно, запрошуємо вас ознайомитися з віртуальною виставкою «Чорнобиль. Без права на забуття» оприлюдненої напередодні.

 

Пресцентр бібліотеки