«Єднаймо Україну Тарасовим словом»: в Музеї-архіві імені Юрія Бойка-Блохина відкрилася виставка до дня народження Великого Кобзаря

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Німецько-Українське наукове об'єднання > «Єднаймо Україну Тарасовим словом»: в Музеї-архіві імені Юрія Бойка-Блохина відкрилася виставка до дня народження Великого Кобзаря

…Свою Україну любіть,
Любіть її… Во врем’я люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.

 Тарас Шевченко.

Цими словами із свого вірша звертався до своїх нащадків видатний син українського народу, український Кобзар – Тарас Шевченко, який заповідав нам любити свою Україну, свій народ, пам’ятати і цінувати свою історію, традиції та берегти рідну мову.

З нагоди 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка в Музеї-архіві імені Юрія Бойка-Блохина Університету Григорія Сковороди в Переяславі розгорнуто дворозділову книжкову виставку «Єднаймо Україну Тарасовим словом». Розповідаємо вам про неї.

Розділ І. «Юрій Бойко-Блохин – натхненний словом Кобзаря»

Перший розділ під назвою «Юрій Бойко-Блохин – натхненний словом Кобзаря», представляє наукові розвідки дослідника про творчість Тараса Шевченка. Юрій Бойко-Блохин у своїй дослідницькій роботі найбільше літературознавчих досліджень присвятив саме постаті Тараса Шевченка. Серед найбільш відомих: «Шевченко і релігія» (1948), «Шевченко і Москва» (1952), «Франко-дослідник Шевченкової творчости» (1956), «Творчість Тараса Шевченка на тлі західноєвропейської літератури» (1956), «Шевченкознавство 20-х рр.» (1963), «Фальсифікація Шевченка в УССР» (1966), «Шевченко в насвітленні С. Єфремова» (1977), «М. А. Маркевич і Т. Г. Шевченко» та ін. Для цих та інших статей Юрія Бойка-Блохина прикметною є характерна риса – розгляд творів Тараса Шевченка, знаних чи маловідомих фактів з його біографії та творчості.

Варто зазначити, що Юрій Бойко-Блохин написав докторську роботу «Творчість Тараса Шевченка на тлі західноєвропейської літератури» (Мюнхен, 1956 р.). У своїй праці дослідник розкриває універсальність Шевченкового генія, наводячи оцінки його поезії відомими професорами Менніґом, Францозом, Овсяніко-Куліковським, Франком, які в типологічних зіставленнях із західноєвропейським, вияскравлювали неперебутність творчості українського письменника. Відтак його ідеї, образи, герої, його ціннісні установки, зрештою, сама постать поета-пророка, наполегливо підкреслює вчений, володіють потужним національно-смисловим потенціалом.

Багато праць Юрія Бойка-Блохина про Тараса Шевченка вміщені у його україномовному чотиритомнику «Вибраного» Т. 1. (Мюнхен, 1971–1990) та у книзі «Вибрані праці» (Київ, 1992). Аналізуючи праці, можна зробити висновок, що перед нами – видатний науковець, універсальний за предметом дослідження й уподобаннями, синтетичний за методом вивчення художніх творів поета, глибокий за знаннями і – головне – за власним виміром духовності. Ю. Бойко-Блохин радить вчитуватись у хід думок Тараса Шевченка як поета, людини.

Розділ ІІ. «Нас єднає Шевченкове слово»

У другому розділі виставки «Нас єднає Шевченкове слово» представлено літературу, що розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України. Тут представлені книги із колекції бібліотеки Юрія Бойка-Блохина. На виставці експонується  зібрання творів Тараса Шевченка, яке містить усю відому літературну спадщину: поетичні, драматичні, прозові твори, щоденник, автобіографію, статті, археологічні нотатки. Це видання, які допоможуть доторкнутися до поезії Кобзаря.

Певно, чи не для кожного з нас, Тарас Шевченко означає надбагато – він завжди з нами. Він невичерпний і нескінченний. Великий Кобзар зумів повернути нам національну гідність і необхідність боротися за відновлення незалежної української держави. Він навчав і переконував нас щодо можливості щасливого життя тільки в своїй незалежній державі, адже «в своїй хаті – своя й правда, і сила, і воля».

Безперечно Тарас Шевченко залишив нам неоціненні духовні надбання – незабутні твори і світлу добру пам’ять про себе. Він пробуджував любов до України, кликав сильних на подвиги, вселяв у слабких надію й віру. Тарас Шевченко – завжди сучасний та актуальний, адже звертаючись до його слів, нові покоління знаходять у них потрібне, цікаве. Ми повинні завжди пам’ятати про генія українського народу.

 

 Ольга Науменко

асистент музею-архіву імені Юрія Бойка-Блохина