«Музика як пристрасть»: професор Анатолій Мартинюк та бібліотека УГСП презентують відео до 75-річчя від дня народження Володимира Івасюка

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Музика як пристрасть»: професор Анатолій Мартинюк та бібліотека УГСП презентують відео до 75-річчя від дня народження Володимира Івасюка

Такі, як Івасюк, народжуються раз на століття. Спалахують яскравою зорею, вриваються кометою в музичну галактику. Створюють своє сузіря’я та відходять від нас ще зовсім молодими. 4 березня 2024 року композитор Володимир Івасюк міг би відзначити своє 75-річчя.

Книгозбірня Університету Григорія Сковороди в Переяславі пропонує увазі гостьову лекцію доктора педагогічних наук, професора кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі Анатолія Мартинюка, створену в форматі мультимедійного проєкту «Науковці в бібліотеці».

13 вересня 1970 року у телевізійній передачі «Камертон доброго настрою» вперше звучить «Червона рута». Нечуваний успіх випав на долю цього твору. Світ почув і заспівав її не чутною й не знаною досі мовою – українською. «Руту» співали скрізь, забуваючи, або ж не знаючи, що вона має автора. Вона перелетіла кордони, океани й звучала всюди, де билися українські серця… Її стали сприймати як народну.

Володимир Івасюк залишив нам у спадок величне й незнищенне надбання – понад 100 пісень, 53 інструментальні твори та музику до двох вистав. Він прекрасно грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, професійно – на скрипці, писав вірші, захоплювався живописом, фотографією, кінозйомкою. Ми наснажуємося тією красою, яку він перелив у «Червону руту», «Літо пізніх жоржин», «Баладу про мальви», «Колиску вітру». Перелік можна продовжити, бо майже кожна його пісня – перлина.

У відео Анатолій Кирилович розповідає про життєвий та творчий шлях Володимира Івасюка, чия композиторська творчість стала унікальним явищем в історії української музичної культури другої половини ХХ століття.

Нехай це відео неодмінно знайде своє місце серед музеїв і меморіальних дошок, поштових конвертів і марок, ювілейних монет і вулиці, фестивалів, конкурсів та стипендій для обдарованих дітей які вшановують пам’ять про видатного композитора.

Пресцентр бібліотеки