Національна спілка письменників України поповнила книгозбірню університету книгами поезій, виданнями з краєзнавства та літературознавства

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Національна спілка письменників України поповнила книгозбірню університету книгами поезій, виданнями з краєзнавства та літературознавства

Нещодавно бібліотечний фонд Університету Григорія Сковороди в Переяславі збагатився новими виданнями, переданими в дар Національною спілкою письменників України. Це збірки сучасної української поезії та прози, книги з краєзнавства, літературознавства тощо. Більшість книг з автографами поетів з побажаннями миру, добра і творчості читачам бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Антологія українського ронделя / упоряд. та авт. передм. М. Боровко. – Київ : Дивосвіт, 2015. – 104 с. : іл. – Присвячується 1000-річчю першої іст. згадки місцевості Альта, де нині квітує Бориспіль.

У 2015 році з ініціативи письменника, заслуженого працівника освіти України, лауреата багатьох літературно-мистецьких премій Миколи Боровка було створено Міжнародну асоціацію поетів-ронделістів з осередком у місті Борисполі. Ініціативна група обрала очільником організації – її засновника Миколу Маркіяновича. Також було прийнято рішення відкрити відділення ронделістів у регіонах України та за її межами. Із нагоди створення Асоціації було презентовано першу в історії української літератури «Антологію українського ронделя» (упорядник Микола Боровко).

Бережко-Камінська Ю. Гравітація слова : поезія / Ю. Бережко-Камінська ; передм. І. Павлюк ; іл. О. Завітайло. – Кам’янець-Подільський (Хмельниц. обл.) : Рута, 2022. – 236 с. : іл. – Автограф.

«Восьму книжку поезій «Гравітація слова» я готувала упродовж останніх двох років і дивом встигла запустити у друк за два дні до початку повномасштабної війни в Україні. Думка про те, що макет уже у друкарні, давала сили, коли ми з родиною цілодобово перебували в укритті під час активних бойових дій у Бучі. А ще, це особисто для мене, було дуже символічно, що навіть у такий час, коли війна знищує все живе, несе розруху і смерть, десь народжується книжка, сповнена життям, любов’ю, ніжністю і радістю. Поезія, представлена в ній, просякнута рідною нам українською символікою, національним колоритом, який тонко підкреслюють численні малюнки талановитої української художниці Олени Завітайло. Редактором книжки стала дорога мені поетеса Наталка Фурса», – розповідає Юлія Бережко-Камінська.

Однією з провідних тем восьмої книжки поезій Юлії «Гравітації слова» виступає тема роду. «Але образи жінок (матері, бабусі, прабабусі) для Alter ego перестали уособлювати конкретних найближчих її родичок, а разом з образами орачів-сіячів, воїнів, майстрів, праматерів… виросли до рівня архетипів, як і старий горіх став для Поета Деревом Роду, що дає землі не просто горіхи, а покоління своїх дітей, виношуючи їх і відпускаючи», – зазначає в передмові до книжки професор, письменник, науковець, перекладач, лауреат премії англійського ПЕН-клубу та Міжнародної Швейцарської літературної Премії Ігор Павлюк.

Загребельний П. А. Попіл снів : пригод. повість / П. А. Загребельний ; ред. О. І. Никанорова ; худож. оформ. С. Г. Козицької. – Київ : Український письменник, 1995. – 160 с.

У новорічну ніч на пульт управління саркофагом АЕС вривається невідома жінка в генеральській формі й заявляє, що залишиться тут доти, поки до неї не прибудуть із Києва представники влади.
Працівникам прокуратури, міліції і Служби безпеки України доктор Аля (так звуть жінку-генерала) повідомляє, що з надзвичайно секретного «наукового» об’єкта (він підпорядкований таємним службам Москви, тому про нього в Києві не знало навіть колишнє Політбюро) зник піддослідний, майор авіації Чуйко, наділений страхітливою здатністю вбивати всіх, хто йому присниться. Доктор Аля в паніці. Вона втекла зі своєї дачі саме сюди, сподіваючись, що радіаційний захист на пульті саркофага якоюсь мірою може вберегти її від всепроникаючої енергії мозку майора Чуйка. Та це не порятунок. Майора треба негайно знайти, затримати. Інакше може статися катастрофа.

Іванина В. Брати : сучасний роман / В. Іванина ; відп. ред. М. Славинський. – Київ : Укр. письменник, 2016. – 192 с.

Новий сучасний роман цього чудового автора розповідає про долю рідних братів – офіцера російської армії, що зухвало порушила сувернітет України, і українця добровольця, котрий став на захист рідної землі. «Ця війна ще довго не даватиме нам спокою. Книга не просто писалася, я її пережив, бо вона про те, що нині кожному болить», – зазначив сам письменник.

Кучерява З. Дива в реальності : новели, повість / З. Кучерява. – Київ : Український письменник, 2018. – 224 с.

«Отже, 20 нових новел, ще дві новели і повість, які публікувалися раніше. Це і є книжка «Дива в реальності», яка дуже легко і захоплено читається, можливо тому, що вона легко написалась. Слова йшли самі, мова персонажів також. Я не могла відірватись від цієї творчої праці. Це неймовірно — сюжети складались самі по собі. Починаючи твір, я не напружувалася, що буде далі, які кульмінація, розв’язка… Кожну наступну подію підказувала попередня… Пишучи, я була в полоні неймовірного відчуття щастя. Проте, буду відверта, дуже емоційна. Плакала над багатьма сторінками, вигаданими і схожими на ті, які пережила сама…

Усі свої попередні рукописи я перечитувала один раз, аби знайти помилки. А «Дива в реальності», особливо окремі новели, перечитувала по кілька разів, дивуючись сама собі: ця книжка не відпускала мене. Мені було якось особливо добре з нею. І не відпускає… У новелах «Чорт», «Папка для подання в суд», «Протест» відчувається, що теми «учитель – учень», «батьки і діти», «педагоги» таки зав’язані на реальному досвіді… Я педагог, філолог, маю майже 40 років педагогічного стажу. Працювала в сільській школі, в школі-інтернаті для дітей-сиріт у Полтаві, завідувала дитячим садком у Києві. Але основна моя педагогічна робота – педучилище (потім коледж), де я викладала українську літературу. Якби запитали, що переважає в моїм житті – літературна творчість чи вчительська праця, то я відповіла б, що не знаю. Я була щаслива вчителька, а тепер маю приємні спогади про літа своєї педагогічної роботи», –  говорить авторка про свою книгу.

Кожевніков В. Звіт за життя перед Україною. Кн. 1. В Україні / В. Кожевніков ; перед. слово О. Різників. – Київ : Просвіта, 2008. – 192 с. : іл.

Життя публіциста, мандрівника, кандидата географічних наук Валентина Кожевнікова з дитинства було багатим на неймовірні пригоди та зигзаги. Ще в дошкільні роки він не раз втрапляв у складні ситуації, особливо під час війни. Лише щаслива доля рятувала його від тяжких наслідків. Ще більше цікавих пригод і небезпек він зустрів пізніше, досліджуючи моря Північного й Атлантичного океанів, гірських масивів Паміру і Тянь-Шаню, пустель та степів Середньої Азії. Про найважливіші події, свідком яких був автор, найцікавіші пригоди, а також про свої роздуми над суспільними, політичними та моральними проблемами розповідає у своїх книжках В. Кожевніков. У книзі читачі різного віку знайдуть для себе багато цікавого і корисного.

Кононенко Б. Сонцепоклонні вірші / Б. Кононенко ; ред. М. Костенко ; худож.: Г. Свєчнікова, В. Лапушкін, О. Шупляк. – Лубни (Полтав. обл.) : Інтер Парк, 2017. – 156 с. : іл.

Борис Кононенко є лауреатом «Поетичних весен Лубенщини» та літературно-мистецької премії ім. В. Симоненка, добре знаний на Лубенщині та поза її межами. Також він член літоб’єднання ім. О. Донченка, Полтавської спілки літераторів та керівник місцевого об’єднання рідновірів України «Родослав». Неодноразовий призер щорічних конкурсів «Поетична весна» (м. Лубни).

У своїй поетичній спадщині має збірки «Під клекіт лелек», «Голос Удаю-ріки» (2002), «Зерня на золі» (2006) та ще двох нових збірок – «Сонцепоклонні вірші» та «Любов лелеча». Автор збірки залюблений у рідний край, оборонець лісів і природних багатств. Там народилися його яскраві, дзвінкі рядки, там і продовжується трудова і творча біографія.

Кучерук В. Насущне : поезії / В. Кучерук. – Київ : Український пріоритет, 2023. – 120 с. – Автограф.

Почуття ллються із серця, омиваючи пережите і відчуте. Здається, виливаються на чистий папір, а насправді – у душу, котра приймає їх спрагло, наче земля спекотного серпневого полудня. Якесь зерня від них бубнявіє і паростям вривається до свідомості, якесь зело міцно вкорінюється впевненістю, якийсь плід з несподіваністю відкриття, або осяяння падає в руки. Та не падає душа, а трепетно, легкокрило, разом зі словом здіймається у висоти Поезії, аби у тому високому світлі знайти для себе нові ствердження і сенси. Про цей невпинний рух для любителів поетичної творчості нова збірка.

Литаври = Lytavry : альманах [учасників Міжнар. фестивалю інтеграції слова у сучасному арт-просторі] / упоряд.: Т. Винник, В. Татарин ; Громад. орг. «Центр новітніх ініціатив та комунікації». – Чернігів ; Ніжин (Чернігів. обл.) : Лисенко М. М., 2017. – 460 с.

У альманасі представлена творчість сучасних відомих світових письменників – учасників Міжнародного фестивалю інтеграції слова у сучасному арт-просторі «Литаври» 2017 року. Цей фестиваль на Чернігівщині започатковано Громадською організацією «Центр новітніх ініціатив та комунікації». Альманах можна використовувати при вивченні сучасної світової, української та літератури рідного краю – Чернігівщини.

Мороз О. Долею оплачені слова : поезія / О. Мороз ; пер. з рос. В. Калиниченка ; упоряд. В. Ф. Черепков ; худож. оформ. І. В. Письменна ; відп. за вип. Л. І. Андрієвський. – Київ : Криниця, 2017. – 176 с. : іл. – Автограф.

У новій збірці Олександра Мороза «Долею оплачені слова» вміщено вірші і переклади, створені у 2014-2017 роках, а також поеми «Постріл» та «Безсоння».

На київських пагорбах : фестиваль урбаністичної поезії / Нац. спілка письменників України, Департамент культури Київ. міськдержадмін. ; упоряд. О. Б. Гордон ; худож. ред. В. А. Носань. – Київ : [б. в.], 2018. – 48 с. : іл.

У книзі надруковано різножанрові твори як відомих поетів, так і початківців, які присвячені Києву. У буклеті використано світлини Володимира Коскіна.

На левадах шовкових : поезія сільських обріїв : зб. поезій / передм. О. Мороз ; відп. за вип. В. Черепков ; упоряд. М. Шевченко. – Київ : Томіріс-Н, 2006. – 448 с. – (Народна бібліотека). – Автограф.

У цій книзі зібрано твори, сповнені любові до нашого села і селянина, нашої не крикливої, але чарівливо-красивої природи. Вона пульсує захопленням і жалем, радощами і болями, вона дихає вірою і відчаєм — усім, чим живе село й селянин, мужньо пробиваючи дорогу всій нації.

Нескорена Україна : альманах. Кн. 1 / упоряд. Н. Шаварська ; худож. оформ. Л. Бондар. – Житомир : Рута, 2022. – 120 с.

У альманасі «Нескорена Україна» (книга перша) надруковано твори як знаних літераторів, так і початківців, написані від початку повномасштабної війни України за свою незалежність. У них органічно поєднуються роздуми про непросту місію героїчного українського народу, вболівання за його долю, віра в добро, справедливість і Перемогу.

Нескорена Україна : альманах. Кн. 2 / упоряд. Н. Шаварська ; худож. оформ. Л. Бондар. – Житомир : Рута, 2023. – 120 с. – Автограф

У альманасі «Нескорена Україна» (книга друга) надруковано твори як знаних літераторів, так і початківців, написані з початку повномасштабної війни України за свою незалежність. У них органічно поєднуються роздуми про непросту місію героїчного українського народу, вболівання за його долю, віра в добро, справедливість і Перемогу.

Одішарія Г. Кіт президента : роман / Гурам Одішарія ; пер. з груз. Р. Чілачави ; відп. ред. М. Славинський. – Київ : Укр. письменник, 2016. – 192 с. : іл.

«Кіт президента» – друга книга українською мовою відомого грузинського поета, прозаїка, драматурга Гурама Одішарії. Цей неординарний роман, як і його попередні твори, присвячений рідній Абхазії, яку він змушений був залишити внаслідок нав’язувати пов’язаної Грузії братовбивчої війни. Головний герой роману – Михайло Темурович Бгажба разом з його оточенням – надзвичайно колоритні, дотепні і креативні люди, котрі просто на наших очах творять історію другої половини XX століття в одному з найчарівніших куточків Грузії – сонячній Абхазії.

Оленівська Л. Пантелимон / Л. Оленівська. – Київ : Альфа Реклама, 2019. – 88 с. : іл.

У цьому художньо-публіцистичному виданні автор намагається всебічно показати грані обдарування Пантелеймона Куліша. Книга розрахована на старшокласників, студентів, викладачів і покликана розширити уявлення про особистість українського письменника, наблизити його творчість до світогляду сучасного читача.

Пишнюк Т. Нерозгаданий постскриптум : романи / Т. Пишнюк ; післямова А. Цвід. – Чернівці : Букрек, 2017. – 488 с.

У книзі вміщено два романи сучасної письменниці Тетяни Пишнюк «Божа вивірка» та «Кацапочка», в яких йдеться про драматичні історії життя двох жінок, яких доля занесла в далекі краї. Письменниця заглиблюється в таємниці жіночих душ своїх героїнь, подаючи їхні уявлення про шлях до щастя.

Помежи словом і століттями : антол. сучасної поезії / передм. М. О. Сидоржевського ; ідея та упоряд. О. Б. Гордона ; післямова О. Гордона. – Київ : Укр. письменник, 2016. – 272 с. : іл.

Ця антологія – крок на шляху визначення канону української поезії за 25 років Незалежності, а водночас – окреслення плеяди поетів, які вже є або ж невдовзі стануть обличчям української літератури. У першому томі представлено творчість 57-ми сучасних українських поетів із Київської міської та 10-ти обласних організацій НСПУ – від знаних, доробок яких стає класичним, до фактично початківців.

Рильський Т. В житті ніколи неправді не служив : наук. ст., вибр. листування, спогади сучасників, дослідж. наук. та літ. спадщини / Т. Рильський ; упоряд. М. Рильський ; наук. ред. В. Колесник ; редкол. : В. Л. Колесник, А. А. Ковтун, А. Б. Рильський [та ін.]. – Київ : Успіх і кар’єра, 2013. – 576 с. : іл. – Вип. на замовлення ДКТР України за програмою «Українська книга» 2013 року.

У книзі представлені наукові дослідження, статті, розвідки з народного світогляду, сімейних та релігійних відносин, з питань економіки, етнографії, правових стосунків, архівні матеріали. Ці праці досі визнаються енциклопедією тогочасного суспільства.

Родченко І. Любов дивовижна : енергопульсари почуттів / І. Родченко ; авт. проекту, ред.-упоряд. Л. Рижкова. – Київ : Гранмна, 2020. – 208 с. : іл. – Автограф

Перша збірка поетичних одкровень Ірини Родченко про дивовижне і святе почуття Любові, яке осяює земний шлях кожної Людини, освячує теплом і ніжністю, безмірним щастям двох сердець, які бються в унісон на стежинах життєвої Долі. Адже Серце обирає Єдиного, Рідного, Найкращого, Свого…

Родченко І. На нашій, на своїй землі : мій ліричний щоденник п’яти останніх літ / І. Родченко ; ідея та літ. ред. Л. Рижкової ; худож. Г. Сергєєв. – Київ : Гранмна, 2017. – 320 с. : іл. – Автограф

Книга присвячена Сумському земляцтву у м. Києві та його очільнику, засновнику Всеукраїнського благодійного фонду ім. Петра Калнишевського Івану Миколайовичу Рішняку, який усім своїм життям виплекав головну українську ідею – любити землю своїх батьків і дідів, засівати її добротворенням, совістю, правдою.

Родченко І. Цілую небеса : записник жінки – «насінинки», 24.02.2022 / І. Родченко ; авт. проєкту Л. Рижкова. – Київ : Вид-во УДУ ім. М. Драгоманова, 2023. – 128 с. : іл. – Автограф

Ця книга-записник про людські долі, обпечені війною. Про материнські сльози й молитви, спрямовані до небес, із проханням зберегти життя синам, донькам, чоловікам, які боронять Рідну Землю від лютого, ненависного ворога. Про підтримку та взаємодопомогу. Про жадану Перемогу, яка обов’язково настане і принесе мир, спокій, щастя, любов.

Сливка Г. Будь! : поезії / Г. Сливка ; ред. В. Шовкошитний. – Київ : Український пріоритет, 2023. – 88 с. – Автограф

Будь, Буди, Будуй, Збувайся, Бутність, Прибуток, Побут, Позбутись, Було, Бувалий, Незбутній, Здобуток – далеко не повний ряд слів нашої неймовірно багатої мови, який об’єднує спільна морфема БУ. Десь глибоко у наших тілах ця морфема червоною ниткою пульсує та зв’язує нас, українців у єдину, серце до серця, нерозривну кулю, покликання якої – дарувати життя, розвивати, насичувати, підносити, ширити світло знань і спалювати пітьму та нечистоту. Ця книжка віршів – шлях до цього кореня БУ. Порухи думки, пошуки душі, аби знайти корінь сили під промінь духу. Тобі, читачу, пройти цим шляхом та розпізнати цю первородну суть.

Сливка Г. Сонцесхови : поезії / Г. Сливка ; ред. В. Шовкошитний. – Київ : Український пріоритет, 2022. – 224 с. : іл.

На кожній сторінці цієї книги Галини Сливки – поезії, які є перехрестями стежок пошуку цього внутрішнього сонця у глибинах людської суті. Поезія і живопис – невід’ємні складові мистецтва зростання, дозрівання, самоусвідомлення та самовдосконалення душі у цьому непростому світі. Саме тому живописні твори Анатолія Юращука об’єдналися із віршами Галини Сливки у цій книзі, аби живим нервом у слові та образі трималися мости над сердечними прірвами, аби відкривалися сонцесхови людської душі для Богом благословенної роботи – творити, ширити і навчати Добра.

Сонячна М. Тобі : поезія, проза / М. Сонячна ; відп. ред. М. Гнатюк. – Київ : Автограф, 2021. – 88 с. : іл. – Автограф

Пропонована збірка – ніби певний етап, підбиття підсумків, узагальнення творчої діяльності авторки (Людмили Чекмарьової). Тому в книзі представлено твори різних років, різних жанрів і форм (поезія і проза), а також різнобічного спрямування (лірика, переспіви, гумор, соціальні мотиви та ін.). Однак особливість творчого доробку насамперед у зверненні до молоді шкільного віку. У книзі порушені актуальні морально-етичні питання стосунків у школярському середовищі. Уперше в творчості присутній і політичний мотив, у фокусі якого перебувають воєнні події на Сході України та викликаний ними суспільний резонанс. Тексти доповнені тлумачним словником.

Сонячна М. 4.5.0 : поезія, проза / М. Сонячна. – Київ : Автограф, 2023. – 188 с.

Жанрово-сюжетний спектр поетичних і прозових творів пропонованої збірки Міли Сонячної насичений напруженою соціальною тематикою. Період написання – переважно 2022-2023 роки, тому вплив трагічних подій у країні, викликаний звірячою агресією рф проти українського народу й української держави, беззаперечний. Однак інтимний характер лірики, зокрема міжособистісні стосунки, почуття, спонтанний настрій, побут, навіть маленькі (проте знакові) епізоди повсякденного життя, – теж присутній і доволі органічно, природно вплітається у соціальну канву творчості Міли.

Тома Л. Дзеркало і задзеркалля : худож.-публіцист. повість / Л. Тома ; ред. А. Стожук. – Харків : Майдан, 2013. – 198 с. : іл.

Художньо-публіцистична повість «Дзеркало і задзеркалля» – це спроба через магічний кристал художнього образу побачити не тільки статичний «відбиток» знакової постаті української культури й політики Миколи Жулинського, а й динамічну ауру його «задзеркалля», що проектується на вирішальний період української історії, де Україна відбулася як незалежна держава.

Чепурко Б. По сей бік Дону / Б. Чепурко. – Тернопіль : Астон, 2015. – 180 с.

Книжка ввібрала в себе кращі вірші «ізгої» 1980-х та ближчих до нас років, які з тих чи інших причин не ввійшли до поетичного вибраного «Бручевиця» – з-поміж них чимало контраверсійних, а також нові поезії. Назва «По сей бік Дону» – невипадковий натяк на небожителя Посейдона, який частенько критикував Зевса за нісенітниці та непорозуміння в Олімпійському побуті. Отож, по той бік – орда, а по сей – хліборобська Ойкумена.

Шевченко М. Ти у світі єдина : поезії / М. Шевченко ; худож. оформ. С. Ковики-Алієва. – Київ : Укр. пропілеї, 2020. – 192 с. : іл. – Автограф.

До книги відомого українського поета, заслуженого діяча мистецтв України Михайла Шевченка ввійшли твори, написані нашого, нового часу. Яскраво публіцистична громадянська поезія, поставлена в оборону України, та глибоко філософські роздуми завжди вирізняли творчість Михайла Шевченка з-поміж інших авторів. У цій книзі особливо спалахнула інтимна лірика, де так чисто і ніжно сяє справжня чоловіча любов до Жінки.

Шевченко М. В. Я і Час : інтимна лірика / М. В. Шевченко ; передм. Б. Олійника ; післямова Ф. Польового. – Київ : Просвіта, 2007. – 224 с. : іл. – (Вибрані твори у трьох томах ; т. 1). – Автограф

До першого тому вибраних творів поета увійшла інтимна лірика.

Шевченко М. В. Час і Я : громадянська лірика / М. В. Шевченко ; післямова М. Кудрявцева. – Київ : Просвіта, 2007. – 224 с. : іл. – (Вибрані твори у трьох томах ; т. 2).

До другого тому вибраних творів поета увійшла громадянська лірика.

Шевченко М. В. Час поза мною : громадянська лірика / М. В. Шевченко ; передм. С. Гальченка ; післямова М. В. Шевченка. – Київ : Просвіта, 2007. – 240 с. : іл. – (Вибрані твори у трьох томах ; т. 3).

До третього тому вибраних творів поета увійшла філософська лірика.

Колектив бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі щиро дякує дарувальникам і запрошує всіх охочих ознайомитися з новими виданнями в книгозбірні університету.

 

Пресцентр бібліотеки