«Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає!»: книжкова виставка до 110-річниці з дня смерті Лесі Українки від музею-архіву ім. Бойка-Блохина

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає!»: книжкова виставка до 110-річниці з дня смерті Лесі Українки від музею-архіву ім. Бойка-Блохина

Учора, 1 серпня, виповнилося 110 років з дня смерті славетної українки, поетки Лесі України, слово якої було і залишається найгострішою зброєю у боротьбі за визволення нашого народу. Вогнем пісень палають сторінки її книжок і запалюють серця нащадків. Її образ сповнений гідності, прекрасний у своїй людяності та великім творчім горінні – живе й житиме для нас.

З нагоди вшанування цієї сакральної постаті, в музеї-архіві імені Юрія Бойка-Блохина розгорнуто книжкову виставку «Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає!». Там представлені сучасні монографії, публікації документальних джерел, збірки наукових праць, статті з періодичних  видань, що розкривають різноманітні аспекти сучасного вітчизняного та зарубіжного лесезнавства:

  • Jurij Bojko-Blochyn. Lesja Ukrajinka und die eurohaische. (Köln; Weimar; Wien: Böhlau Verlag, 1994);
  • Леся Українка. Грай, моя пісне! (Поезії написані на Волині). Луцьк, 1990;
  • Леся Українка. Терновий вінець. Збірка поезій. 1946;
  • Ukrainka Lesya. Waldlied: Märchenspiel in drei Aufzügen / Redaktion: Sergij Romanov, Tetiana Danyluk-Terestschuk;
  • Übersetzung ins Deutsche: E. Bermann; Zeichnungen: I. Rubluk. Text auf Ukrainisch und auf Deutsch. Luzk: Lesya Ukrainka Osteuropäische Nationale Universität, 2017;
  • Сергій Романов. Леся Українка і Олександр Олесь: на порубіжжі часів, світів, ідентичностей» (Луцьк, 2017) та інші.
  • Збірник наукових праць за матеріалами ХІ Міжнародної конференції у Мюнхені «Леся Українка в діаспорному літературознавстві. Німецько-українські зв’язки» (Мюнхен-Тернопіль, 2019).

Також на виставці варто звернути увагу на праці професорки Дарини Блохин «Національні мотиви у творчості Лесі Українки», «Юрій Бойко-Блохин – дослідник творчості Лесі Українки»; «Неоромантика Лесі  Українки на тлі західноєвропейської літератури»; «Романтизм Лесі Українки в західноєврейському контексті: спільні та відмінні риси»;  «Палке слово Лесі Українки дасть силу українському народу»; «Леся Українка: шлях до західноєвропейської символічної неоромантики. До 145-річниці від дня її народження»; Неоромантизм Лесі Українки у західноєвропейському контексті: спільні та відмінні риси» та інші, які надруковані в різних наукових  збірниках, часописах.

«Літературознавчі, мовознавчі, текстологічні, джерелознавчі дослідження письменницького доробку Лесі Українки, біографічні матеріали дають можливість осмислити феномен видатної української письменниці в контексті інтелектуальних і духовних пошуків кінця ХІХ – початку ХХ ст., а також оцінити значення її творчості для сьогоднішнього покоління українців.  Також на виставці представлені теки із науковими статтями, розвідками із газет, журналів, котрі знаходяться в музеї-архіві родини Блохин», розповідають в музеї-архіві імені Юрія Бойка-Блохина додаючи, що творчість Лесі Українки настільки багатогранна й плідна, що іноді навіть не віриться, що здійснитися вона могла пером жінки, яка прожила лише 42 роки. У її творчості є і лірика, і драматичні твори.

У спадок майбутнім поколінням поетеса передала велику мудрість справжньої любові до України, яку вона пронесла крізь усе своє життя. Відвідувачі виставки мають можливість познайомитися з життєвим шляхом поетеси, звернутися до її ліричних віршів, поем, драматичних творів, а також публікацій з періодичних видань, присвячених дослідженню її творчості.

 

Ольга Науменко