«Українська Птаха – Марія Буряк»: напередодні Дня вишиванки в бібліотечному просторі говорили про землячку-представницю наївного мистецтва

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Українська Птаха – Марія Буряк»: напередодні Дня вишиванки в бібліотечному просторі говорили про землячку-представницю наївного мистецтва

Щорічно у третій четвер  травня в Україні відзначають Всесвітній день вишиванки. Для українців це не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінним є лише одне: вишиванка – це частина генетичного коду українця. 

У середу, 18 травня 2023 року, в рамках університетських благодійної акції «Одягни вишиванку – підтримай захисника» бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі провела просвітницький захід у форматі простору вільного спілкування «Українська  Птаха – Марія Буряк», присвячений творчості вишивальниці, майстрині декоративного розпису, заслуженій майстрині народної творчості України, членкині Національної спілки художників України, лауреатці премії імені Катерини Білокур, членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України Марії Буряк.

Марія Буряк народилася в селі Ковалин на Переяславщині, була представником наївного мистецтва України (НАЇВ-арт). Розпочинала свою творчість з моделювання узорів для вишивок,  згодом почала писати картини на папері, у її творчості стали переважати рослинно-орнаментальні композиції квітів, фантастичних птахів. Про це все  у своїх промовах розповіли науковці НІЕЗ «Переяслав» Світлана Тетеря, Наталія Павлик  та викладачка УГСП Ольга Стрілець. З вітальним словом до присутніх звернувся ректор університету Віталій Коцур. Родзинкою заходу став перегляд документального фільму «Марія Буряк» режисера, оператора візуального сценарію Олексія Стрільця.

Атмосферне середовище для заходу було створено за рахунок  тематичного оформлення  читальної зали ім. Сігізмунда ІІІ, що поєднувало в собі освітній простір з арт-простором,  підготовленим в пам’ять про відому землячку, основу якого склали  копії картин Марії Буряк, виконані студентами мистецьких дисциплін під керівництвом Ольги Володимирівни, та одна оригінальна робота, подарована художницею родині Стрільців.  Комфорту і гармонії додавало звукове наповнення: запис природних звуків з переспівами різноманітних птахів та музичні композиції гри на сопілці у виконанні директора Переяславської мистецької  школи імені П. Сениці  Вадима Ноздровського і викладача УГСП Романа Мотузка. Модератором заходу була директорка бібліотеки  Ольга Шкира.

Мистецькі події в умовах сьогодення допомагають досягнути внутрішньої гармонії та роблять нас небайдужими. Творчість Марії Буряк окрилює душу любов’ю до рідного краю і пробуджує українськість.

 

Пресцентр бібліотеки