Наукова бібліотека університету Драгоманова збагатила книгофонд УГСП низкою навчальних посібників та монографій

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Наукова бібліотека університету Драгоманова збагатила книгофонд УГСП низкою навчальних посібників та монографій

Нещодавно бібліотечний фонд УГСП збагатився новими виданнями, переданими в дар університетській книгозбірні Науковою бібліотекою Українського державного університету ім. М. П. Драгоманова. Це навчальні посібники та монографії з мистецтва, етнографії, історії, політології, психології та художня література.

Серед подарованих книг – нові дослідження з питань волонтерства та імміграції.

Євтух В. Б. Іммігранти у контексті етнонаціональних процесів / В. Б. Євтух, Г. О. Кісла, Л. В. Савенкова ; Центр еволюації науково-освітніх та соціальних програм. – Київ : Інтерсервіс, 2020. – 192 с.

Автори здійснюють спробу визначити роль іммігрантів у суспільних процесах у сучасній Україні. Йдеться про динаміку іммігрантського феномена у контексті її етнонаціонального розвитку, зокрема про його вплив на зміни в етнічній структурі населення країни у перспективі. З цього погляду значна увага приділяється передусім соціальним та етнокультурним

характеристикам іммігрантів. Особливий акцент робиться на соціальних комунікаціях різних компонентів етнонаціональної структури українського суспільства як важливому індикаторові можливостей соціального згуртування суспільства та на чинникові освіти як мобілізаторові інтеграції іммігрантів.

Висновки, запропоновані у книзі, великою мірою базуються на даних соціологічних досліджень, переважно авторських.

Горінов П. Волонтерська діяльність в Україні: соціально-правове дослідження : монографія / П. Горінов, Р. Драпушко. – Київ : Держ. ін-т сімейної та молодіжної політики, 2022 – 240 с.

Актуальність проблематики, що висвітлюється в монографії, пов’язана, насамперед, з недостатністю в сучасній науці досліджень, які б розкривали комплексний характер волонтерської діяльності в Україні в контексті безпекових викликів. Проблеми теоретичного та методологічного обґрунтування дослідження інституту волонтерства та волонтерської діяльності є актуальними як з погляду розбудови Української державності, так і в контексті становлення національної ідентичності. Особливої актуальності монографії надає використання міжнародно-правового досвіду. Проблематика видання має також велике значення в системі науково-методичного забезпечення національної безпеки України. Сама ж волонтерська діяльність досліджується як соціальний феномен і складова соціальної роботи, акцентується увага на підходах до розуміння волонтерської діяльності, класифікації та особливостей здійснення добровільної допомоги. Наукове видання розглядає державно-правові засади волонтерських організацій, міжнародний досвід волонтерства, напрями удосконалення нормативно-правового й інституційного забезпечення такої діяльності в Україні. Видання буде корисним студентам, аспірантам, викладачам закладів вищої освіти, представникам громадських організацій, соціальним, молодіжним працівникам і працівницям, співробітникам органів державного управління та місцевого самоврядування.

Колектив бібліотеки УГСП щиро дякує дарувальникам і запрошує всіх охочих ознайомитися з новими виданнями в книгозбірні університету.

 

Пресцентр бібліотеки