У музеї-архіві Юрія Бойка-Блохина університету розгорнулася книжкова виставка з нагоди 114-ї річниці від дня народження професора

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > У музеї-архіві Юрія Бойка-Блохина університету розгорнулася книжкова виставка з нагоди 114-ї річниці від дня народження професора

Завтра, 25 березня 2023 року, минає 114-та річниця від дня народження українського літературознавця, театрознавця, професора Українського вільного університету та Людвіг-Максиміліянс-Університету в Мюнхені, громадського і політичного діяча та члена проводу Організації українських націоналістів Юрія Бойка-Блохина. В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі уже десятиріччя функціонує Музей-архів родини Блохин, в якому представлена особиста бібліотека Юрія Бойка- Блохина та його речі.

З нагоди дня народження і на вшанування пам’яті легендарного українця в музеї-архіві Юрія Бойка-Блохина організовано книжкову виставку «Вчений із життєписом політика».

Виставка знайомить та відкриває для молодого покоління українських громадян особистість світового рівня яким був Юрій Бойко-Блохін – український літературознавець, театрознавець, професор Українського Вільного університету у Мюнхені. На виставці представлені теки із матеріалами лекцій Юрія Бойка-Блохина в Людвіг-Максиміліянс-Університеті (Мюнхен), в якому Юрій Гаврилович викладав студентам, матеріали учасників конференції про Юрія Бойка-Блохина, картотека праць професора, різні друковані статті Юрія Бойка тощо.

На виставці можна переглянути наукову літературу професора, зокрема: «Великий класик української літератури П. О. Куліш» (Мюнхен-Чернівці, 1997 р.). У цьому дослідженні автор виявляє не тільки якнайширшу обізнаність із різноманітними кулішевими текстами, а й віртуозність аналізу цих текстів у їх зіставленнях та протиставленнях. Цікаві спостереження автора над мовою історичних творів Куліша, увінчані таким висновком: «ми, звернувшися до Куліша, знайдемо потаємний ключ до очищення нашої мови від усякої скверни і нетями». Також можемо познайомитися із такими виданнями: Ю. Бойко. Шлях нації (Париж-Київ-Львів, 1992), Ю. Бойко. «Проблеми історіографії українського націоналізму» (На чужині, 1950 р. та Київ, 2014 р.), Ю. Бойко «Вибране. Том. 1» (Мюнхен, 1971).

На виставці представлено багато праць про Юрія Бойка-Блохина у дослідженнях його дружини, професора Дарини Блохин: зокрема: «Епістолярна спадщина Юрія Бойка-Блохина. Т. 1, 2, 3, 4». У цих книгах подаються листування професора, доктора Юрія Бойка-Блохина з визначними українськими вченими та діячами української культури: Юрієм Шевельовим, Дометом Олянчиним, Дмитром Нитченком, Святославом Городинським та іншими. Ці книги мають важливу цінність для українських науковців, аспірантів, студентів. Також можна ознайомитися з такими виданнями: Дарина Тетерина «Життя і творчість Юрія Бойка-Блохина» (до 70-річчя діяльності) (Мюнхен-Київ, 1998), Дарина Блохин «Короткі штрихи історії ОУН та політична діяльність Юрія Бойка-Блохина» (до 70-річчя ОУН та 90-річчя з дня народження Ю. Бойка-Блохина») (Мюнхен-Київ, 1999), Дарина Блохин «Діяльність Ю. Бойка-Блохина та тлі подій в ОУН. Том 3» (1969-1993 рр.), Дарина Тетерина Блохин «Діяльність Юрія Бойка-Блохина в німецькому світі» (Переяслав- Хмельницький-Мюнхен, 2009 р.); науковий збірник 8 Міжнародної наукової конференції «Він став легендою живою», присвяченої 105 річниці від дня народження Юрія Бойка-Блохина та інші.

Життєвий шлях Юрія Гавриловича – це взірець мудрості і мужності Лицаря, для якого критерієм і мірою почуттів, мислення вольових дій була любов до рідної Батьківщини, а творчий доробок – то щедра урожайна нива. Він був глибоким аналітиком, рідкісної сили обсерватором та далекоглядним прогнозистом, і тому залишив спадщину, гідну пошани, розвитку й наслідування. Запрошуємо завітати до музею-архіву імені Юрія Бойка-Блохина та ознайомитися з книгами.

 

Ольга Науменко