«Три колоски закуті дротом»: книжкова виставка від музею-архіву імені Юрія Бойка-Блохина при УГСП приурочена до 90-х роковин великого голоду в Україні

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Три колоски закуті дротом»: книжкова виставка від музею-архіву імені Юрія Бойка-Блохина при УГСП приурочена до 90-х роковин великого голоду в Україні

 

«Ні труни, ні хрестів і ні тризни!

Прямо в яму, на віки-віків!

Чорна сповідь моєї Вітчизни

І її затамований гнів»      

 А. Листопад

Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932-1933 роки. Український народ у смутку та скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

У музеї-архіві імені Юрія Бойка-Блохина при Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, який був заснований професором, доктором філософії, головою Родинного архіву-музею Дариною Дмитрівною Блохин, експонується книжкова виставка «Три колоски закуті дротом» з нагоди  90-х роковин великого Голоду в Україні.

Не було ані війни, ані стихійного лиха, ані пошесті. А була тільки зла воля одних людей проти інших. Як так могло статися, що без стихії, без засухи, без війни, в самому центрі Європи, в Україні, яка перед цим була житницею континенту, небачений голод звів у могилу мільйони людей? Що це було? Це був геноцид. Це була безкровна, людоморська війна тоталітарної системи проти українського народу.

2023 рік – рік 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні. Це жахлива сторінка нашої спільної історії. Проходить час, і, здається, він повинен був залікувати рани. Але ці рани на серці України кровоточать дотепер, не даючи забути одну з найтрагічніших сторінок історії нашої Батьківщини. Ця пам’ять завжди буде об’єднувати всіх живих одним спогадом, одним сумом, однією надією.

Інформативне наповнення виставки «Три колоски закуті дротом» від музею-архіву імені Юрія Бойка-Блохина при УГСП містить видання книг, наукових збірників, зокрема: «Україна. Голодомор 1946-1947 років: непокараний злочин, забуте добро» (Київ, 2017 р.); «Знімали у тайзі кіно про хліб» (повість) та «Непокарані вбивці нації» (документи і матеріали) (Київ, 2013 р.), автором яких є Андрій Бондарчук«Пам’ять народу: геноцид в Україні голодом 1932-1933 років. Свідчення». Книга перша / Упорядники: О. Веселова, О. Нікілєв. (Київ, 2009),  В. Сергійчук. «Як нас кормили Голодом». Вид. 3. (Київ, 2006 р.); Т. Конончук. «Затемнення українського сонця, або Трагедія Голодомору 1932-1933 років у фольклорі України». (К., 1998 р.), збірник наукових праць «Голодомор – геноцид 1932-1933 років» – Мюнхен, 2009 р., «Українці – жертви німецьких концентраційних таборів, остарбайтери, діти війни» (2021 р.) та багато іншого, в яких закарбовані спогади очевидців, свідчення у документах та дослідження істориків, які переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки страшної катастрофи українського народу 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років. Крім документальних та публіцистичних матеріалів, на книжковій виставці представлені художні твори, присвячені темі голодоморів в Україні.

Серед інших на тематичній виставці є збірник наукових праць Німецько-українського наукового об’єднання імені Юрія Бойка-Блохина (НУНО) «Голодомор та Голоди в Україні: Україна пам’ятає – світ визнає! (Мюнхен-Тернопіль, 2022 р. Він приурочений 90-літтю Голодомору-Геноциду в Україні 1932-1933 років, 100-літтю Голоду 1921-1923 років та 75-літтю Голоду 1921-1923 років.

Збірник є результатом співпраці Німецько-українського наукового об’єднання імені Юрія Бойка-Блохина із різними українськими науковими організаціями з вивчення проблеми Голодоморів ХХ ст. в Україні та за її межами. Праці вчених показують результати  довголітніх напрацювань Проекту НУНО з даної теми з метою розкрити факти дійсної історії України для інших західноєвропейських держав, які ще до цих пір не визнали Голодоморів в Україні.

Зміст Збірника складається із 3 розділів та додатків. Перший розділ «Голодомори і Голоди в Україні побудований на матеріалах Міжнародної конференції НУНО, яка відбулася 18.10.2021 року в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. У цьому розділі надруковані наукові статті дослідників про Голодомор, таких як: Катерина Плівачук, Любов Сердунич, Василь Марочко, Галина Островська, Віктор Мних, Тарас Федорів, Олександр Шарафанов, Дмитро Байкєніч, Борис Дем’яненко, Олександр Мартиненко, Володимир Сергійчук, Наталія Петрова, Світлана Маркова, Інна Шугальова, Володимир Вакулич, Дарина Блохин та інші.

Другий розділ книги – заключне засідання конференції, підсумки Міжнародної конференції, оголошення резолюції, прийнятій на конференції.

Третій розділ – це додатки. Цей розділ присвячений довголітній праці НУНО з виконання Проекту досліджень проблеми Голодоморів в Україні та їх визнання, а також визнання Великого Голодомору, як Геноциду проти української нації. В цьому розділі подано деякі матеріали заходів, які проведені НУНО, а саме: програма міжнародної конференції «Голодомори та голоди у ХХ ст.. в Україні: Україна пам’ятає – світ визнає» (18 жовтня 2021 р.), пресові матеріали до Міжнародної наукової конференції НУНО.

Також в книзі надруковані спомини очевидців про Голодомор 1932-1933 років, серед яких спомини Ігоря Качуровського (автор Дарина Блохин) та спомини Михайла Андрійовича Дейнеги (автор Євген Савенко).

Збірник розрахований на широке коло читачів, які повинні знати свою  гірку історію, сторінки якої  були  радянщиною заборонені, а тому маловідомі для української молоді, а ще більше невідомі для  інших держав.

Ці книги бентежать душу, наповнюють серця пекучим болем, адже в них показана жахлива картина голодомору, велика трагедія українських родин.

Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.

Ольга Науменко

 асистент музею-архіву імені Юрія Бойка-Блохина