Юлія Сак та Ольга Тичина-Яновська презентували в університеті фільм присвячений Григорію Сковороді: як це було

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Юлія Сак та Ольга Тичина-Яновська презентували в університеті фільм присвячений Григорію Сковороді: як це було

Минулої п’ятниці, 7 квітня 2023 року, в конференц-залі імені Василя Сухомлинського у рамках творчого проєкту «Університетські зустрічі» в УГСП відбулася змішано-форматна просвітницька зустріч – презентація авторського художнього фільму, приуроченого Григорію Сковороді, «Світ ловив мене і не спіймав» за участі його режисерки і виконавиці основних жіночих ролей Юлії Сак та сценаристки  Ольги Тичини-Яновської. У чому була особливість цього зібрання?

Найперше розповімо про сам музично-філософський фільм – він витриманий у жанрі поетичної фантасмагорії, був відзнятий у 2020 році студією «Золотий Фенікс». Він глибинно передає внутрішній стан душі великого філософа, його радощі і розчарування. Сковорода у виконанні актора Олександра Мельника зображений як різнобічно розвинута особистість. У фільмі звучать пісні композитора Петра Приступова на слова Сковороди в авторському виконанні, які передають глибинні переживання  любомудра і прагнення до істини.

Відео за посиланням.

У ході безпосередньої зустрічі заслужена артистка естрадного мистецтва України Юлія Сак познайомила учасників просвітницького заходу зі своєю поетичною творчістю, розповіла про себе як про актрису, кінорежисера, режисера монтажу, поетесу, художницю, танцівницю, авторку й ведучу програм «Божий дар» та «Вундеркінд клуб», засновницю онлайн-телебачення «Зірка Фенікса ТV» тощо. За останні роки видала дві збірки віршів та науково-дослідницьке видання «Як розпізнати генія». У доробці жінки 8 короткометражних і повнометражних фільмів. У 2022 році за фільм «Світ ловив мене, але не спіймав» рішенням журі Українського фонду культури Юлію Сак нагородили міжнародною літературно-мистецькою премією імені Григорія Сковороди в номінації «Авторське кіно».

Також Сак зачитала кілька власних віршів та розповіла про історію створення стрічки. Авторські фільми вона знімає з 2015 року. У 2019 році студія «Золотий Фенікс» відзняла авторський художній музичний фільм за три місяці. Прем’єра «Світ ловив мене, але не спіймав» відбулася у 2020 році у музеї Максима Рильського в Києві. Його витримали у жанрі поетичної фантасмагорії, а автори намагалися продовжити традицію української кінематографічної класики. Проєкт є безбюджетним.

Розповіла, що їй дуже поталанило з мамою, Ольгою Тичиною-Яновською, з якою вона працює у творчому тандемі. Пані Ольга теж творча особистість: сценаристка, художниця, письменниця, педагог, режисерка вистав, у яких грає Юлія. До слова, саме вона була авторкою сценарію та співрежисеркою стрічки.

Автори фільму та університетська бібліотека присвятили цей захід 300-річчю з дня народження видатного філософа, просвітителя, літератора і педагога Григорія Савовича Сковороди, чиє ім’я з гордістю носить наш Університет. Про продовження сковородинівського марафону в альма-матері у 2023 році та значимість постаті українського мислителя, який розпочинав свою педагогічну діяльність саме в Переяславі, зазначив у своєму вітальному слові ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур. Після перегляду фільму учасники обмінялися враженнями про презентацію художнього твору у відкритому діалогічному спілкуванні.

Керівниця Центру Скоровородинознавства Наталія Юхименко поділилася багаторічним досвідом дослідження життєвого шляху Григорія Савовича в стінах альма-матер і висловила захоплення образом матері філософа.

Директорка бібліотеки Ольга Шкира акцентувала увагу на внесок книгозбірні у  накопичення і збереження інформаційного ресурсу «Сковородіана» за 20 років, а також висловила свої емоції з приводу фільму, зокрема в поетичних рядках про Сковороду.

Справжньою окрасою заходу, яка вразила шанувальників Григорія Сковороди, стало майстерне володіння словом  ведучим Олександром Молоткіним. Вдячні й музейним працівницям Тетяні Радіоненко та Інні Більченко за змістовну екскурсію в Меморіальному музеї Г. С. Сковороди, яка відбулася після зустрічі.

 

Пресцентр бібліотеки університету