БФ «Здоров’я майбутнього» подарував бібліотеці УГСП нові книги: розповідаємо, що з’явилося на полицях нашої книгозбірні

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > БФ «Здоров’я майбутнього» подарував бібліотеці УГСП нові книги: розповідаємо, що з’явилося на полицях нашої книгозбірні

Нещодавно бібліотечний фонд Університету Григорія Сковороди в Переяславі збагатився новими виданнями, які подарували сковородинівцям представники Міжнародного благодійного фонду «Здоров’я майбутнього» в рамках благодійної акції «Українським дітям – українську книгу».

Акцію започаткували Державний комітет телебачення і радіомовлення України спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики України 15 березня 2022 року.

Ідея ініціативи – забезпечити підручниками та художньою літературою дітей, які, рятуючись від російської агресії, були змушені залишити свої домівки й тимчасово виїхати до безпечніших регіонів України чи за кордон. До благодійної акції долучилися вітчизняні видавці з усієї України. Було зібрано близько 1 мільйона примірників книжок.

Відтепер в бібліотеці УГСП можна знайти такі видання:

Лу Е. Доплер : роман / Е. Лу; пер. В. М. Верховня ; худож.-оформ. О. Г. Жуков. – Харків : Фоліо, 2011. – 158 с. – (Карта світу).

Сатиричний роман норвезького письменника вперше був опублікований у 2004 році норвезькою мовою, розійшовшись тиражем понад 100 000 примірників. В 2012 році його переклали англійською.

Ерленд Лу (нар. 1969 р.) – популярний норвезький письменник і драматург. Авторський стиль письменника легко впізнати, його характеризують як «фірмово-наївний». Лу часто використовує іронію, гротескні перебільшення і гумор. Книжки письменника перекладені багатьма мовами світу.

Українка Л. Лісова пісня : драма-феєрія / Л. Українка ; передм., прим. М. Г. Жулинського ; худож.-оформ. О. Д. Кононученко. – Харків : Фоліо, 2019. – 155 с. – (Шкільна б-ка укр. та світ. літ-ри).

До видання увійшли поема та драматичний твір геніальної поетеси і драматурга, чиї твори стали класикою української літератури.

«Давня казка» – поема, написана в 1893 році. Тема твору Лесі Українки «Давня казка» полягає в тому, що люди не цінять допомоги інших, а просто використовують їх. І не розуміють, що шкодять їм і всім, хто існує завдяки золоту й свинцю.

«Лісова пісня» – віршована п’єса в трьох діях. П’єса написана в 1911 році у місті Кутаїсі, вперше була поставлена 22 листопада 1918 року в Київському драматичному театрі. Твір є одним з перших прообразів фентезі в українській літературі.

Щербаненко Дж. Тенета зради : роман / Дж. Щербаненко ; пер. з італ. М. І. Прокопович ; худож.-оформ. М. С. Мендор. – Харків : Фоліо, 2020. – 346 с. – (Бест).

Джорджо Щербаненка (справжнє ім’я Володимир), (1911, Київ – 1969, Мілан), сина українця й італійки, справедливо називають батьком італійського детективу. Протягом життя він писав жіночі романи, а на схилку літ написав цикл творів, головним героєм яких став Дука Ламберті – колишній лікар, а нині приватний детектив.

«Тенета зради» – другий роман цієї серії – вийшов друком 1966 року. Дві події роману, зовні ніяк не пов’язані, виявляються ланками одного довгого кривавого ланцюга, який виводить на контрабандистів зброєю. От тільки кожна нова ланка у ланцюзі обертається черговою смертю…

Листок з вирію : поезія української діаспори / упоряд.: Г. Кирпа, Д. Чередниченко ; худож. оформ. Т. П. Чуприніна. – Київ : Головна спец. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2002. – Кн. 2. – 544 с. – (Українська діаспора).

Літературно-художнє видання містить твори українських поетів з різних країн світу. Книга вибудовує панораму української поезії, що творилася й твориться поза межами України.

Видання розраховане на широке коло читачів.

Данілов А. Український флот: біля джерел відродження. – Київ : Видавництво імені Олени Теліги, 2000. – 600 с. ; іл.

У книзі спогадами автора, інших учасників, документами та матеріалами ЗМІ відтворюється хронологічний хід подій у Севастополі, на Чорноморському флоті і в Криму в 1989-1992 роках, що спричинилися до відродження і становлення ВМС України.

Цією книгою автор зробив вагомий внесок у продовження славетної історії українських військових моряків. Її громадянський, патріотичний пафос може бути використаний у справі виховання наступних поколінь героїчної української молоді. Розрахована на широкий читацький загал.

Абгарян Н. Манюня : повість / Наріне Абгарян ; пер. з рос. В. Прокопович ; худож.-оформ. Т. Філатова. – Київ : Рідна мова, 2022. – 384 с. – (Серія «Книжки Наріне Абгарян»).

«Манюня» – світла, пронизана сонцем і запахами східного ринку та напрочуд смішна розповідь про дитинство, про двох дівчаток-підлітків – Наріне і Манюню, про грізну й добру Ба – бабусю Манюні та про їхніх родичів, які постійно потрапляють у кумедні ситуації.

Це те саме тепле, пустотливе і сповнене веселих пригод дитинство, що його кожна людина згадує, як найщасливіші миті життя.

Гонік Л. Матан / Ларрі Гонік ; пер. з англ. С. Попадюк ; худож.-оформ. Л. Гонік. – Київ : Рідна мова, 2022. – 240 с. – (Серія «Наука в коміксах»).

Математичний аналіз – потужний інструмент, який широко застосовують у фізиці, інформатиці, інженерії, техніці, економіці, бізнесі, фінансах, медицині, біології, демографії, статистиці та інших галузях – усюди, де використовують математичні моделі. Його ідеї розвивали багато поколінь математиків, а біля витоків стоять Ньютон і Лейбніц. На сторінках цієї книжки знаменитий автор науково-популярних коміксів Ларрі Ґонік віртуозно порозкладає для вас по поличках основи матаналізу й освітить ліхтариком навіть найтемніші їхні куточки. Функції, границі, похідні, інтегрування – будь-які задачі можна розв’язати! Готуйте заліковки для п’ятірок!

Бойко Г. Перша книжка малюка. Здоровим будь! / Г. Бойко ; упоряд. С. Крупчан ; худож. М. Пузєй. – Київ : Рідна мова, 2021. – 16 с. : іл. – (Логопедична серія «Веселий равлик»).

Книжки логопедичної серії «Веселий равлик» – це перші книжки малюка, які, будьте певні, стануть улюбленими та дуже-дуже корисними для маленьких читачів і їхніх батьків. Адже, крім яскравих кумедних малюнків, веселих і дотепних віршів, книжки серії містять поради-підказки фахівця з раннього розвитку дитини, професійного логопеда Валентини Рожнів.

Народжується малюк, і найсокровенніше бажання рідних, аби він ріс здоровим. Звісно, спочатку про все необхідне для цього подбає люба матуся, але завдання дорослих прищепити дитині основні навички здорового життя з раннього дитинства: мити ручки, чистити зубки, бути охайним. І тоді світ для маляти стане безпечним і комфортним, навіть коли мами немає поруч.

Веселий вірш відомого дитячого поета Грицька Бойка допоможе вам у цьому. Найменші читачі на яскравих малюнках ще й впізнають курочку, півника, качечку… А логопедичні вправи до кожної сторінки книжки перетворять читання на захопливу і корисну гру!

Перша книжка малюка. Іде коза рогатая / упоряд. С. Попадюк ; худож. Н. Корнєєва. – Київ : Рідна мова, 2021. – 16 с. : іл. – (Логопедична серія «Веселий равлик»).

Народні вірші та пісні, почуті в дитинстві, запам’ятовуються на все життя! З покоління в покоління батьки, дідусі й бабусі забавляли дітей, примовляючи вірші та пісеньки, в яких закодовано прадавні знання з народної педагогіки і медицини. У збірці «Іде коза рогатая» зібрано найкращі народні колисанки, забавлянки та лічилки. Співайте маляті колискових, даруючи свою ніжність, турботу і любов. Повсякчас примовляйте до дитини, виконуючи з нею веселу гімнастику й артикуляційні вправи, тим самим сприяючи розвитку мовлення, активності та мислення малюка!

Кожна родина, у якій росте малюк, намагається найбільше уваги приділяти саме ранньому розвитку дитини. Граючись, найлегше виконувати з дитиною такі важливі для розумового розвитку і здоров’я дихальні та пальчикові вправи.

Винничук Ю. Чеберяйчики Гопля і Піпля / Ю. Винничук ; іл. Ю. Пилипчатіної ; худож.-оформ. В. М. Карасик. – Харків : Фоліо, 2015. – 24 с. : іл. – (Серія «Дитячий світ»).

Це перша книжка із серії казок про веселі пригоди двох чеберяйчиків – Гоплі та Піплі. Чеберяйчики давно відомі як персонажі української міфології, але у цих казках ми вперше можемо з ними познайомитися ближче. Гопля і Піпля вирішили збудувати хатку. А що із цього вийшло, дізнаєтеся з книжки відомого українського письменника Юрія Винничука, ілюстрованої чудовою художницею Юлією Пилипчатіною.

Колектив бібліотеки УГСП щиро дякує дарувальнику і запрошує всіх охочих ознайомитися з новими виданнями в книгозбірні університету.

 

Пресцентр бібліотеки