У бібліотеці УГСП з’явилися нові видання з історії, політології та міжнародних відносин з автографами авторів

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > У бібліотеці УГСП з’явилися нові видання з історії, політології та міжнародних відносин з автографами авторів

Нещодавно бібліотечний фонд УГСП збагатився новими виданнями з автографами авторів, що висвітлюють історію України, внутрішню і зовнішню політику, міжнародні відносини, історію повсякдення, переданими в дар університетській книгозбірні.

Дарувальники:

Реєнт Олександр Петрович — український історик, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, заступник директора з наукової роботи, завідувач відділу історії України XIX — початку XX ст. Інституту історії України НАН України, голова Національної спілки краєзнавців України, член Національної спілки журналістів України.

Траттнер Марина — У Національному архіві Швеції зберігають оригінал листа сотні документів, пов’язаних з історією України.

Впродовж кількох років їх досліджує Марина Траттнер – українка, яка працює юристкою у Швеції. Разом зі шведськими й українськими істориками вона розчитує і перекладає листи та свідчення 1600–1700-х років. Щоб таким чином пояснювати Україну світові і на прикладі задокументованих фактів розбивати російські історичні міфи.

Осташ Ігор Іванович український політик та дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані (2016—2022).

Реєнт О. Соціально-економічні та політичні трансформації в Україні (кінець XVIII перші десятиліття XX століття) : нариси : у 2 кн. / О. Реєнт ; НАН України, Інститут історії України. Київ : Інститут історії України, 2021. Кн. 1. 846 с.

Реєнт О. Соціально-економічні та політичні трансформації в Україні (кінець XVIII перші десятиліття XX століття) : нариси : у 2 кн. / О. Реєнт ; НАН України, Інститут історії України. Київ : Інститут історії України, 2021. Кн. 2. 818 с.

З’ясовується становище українських земель в Австро-Угорській і Російській імперіях та європейській дипломатії щодо них наприкінці XVIII та у першій половині XIX ст., розглядаються події Східної (Кримської) війни 1853-1856 pp. – яскравої й водночас трагічної сторінки історії українського народу, на основі широкого кола архівних джерел, періодичних видань та фахової літератури розкриваються особливості розвитку українського села, сільського господарства України та його інтеграції в світовий продовольчий ринок у XIX – на початку XX ст., викладено результати новітніх досліджень ключових питань Першої світової війни 1914-1918 pp., політичні сили українства цього періоду та актуалізацію “українського питання”, бойові дії на українських теренах, соціально-економічні, духовні та повсякденні проблеми тогочасного суспільства, відтворено адекватне соціально-економічне та політичне обличчя пролетарських мас після Жовтневого перевороту, простежено суттєві трансформації, які спричинились до зміни їх суспільного статусу за умов гострої боротьби різних політичних сил в часи Центральної ради, Української держави Павла Скоропадського, Директорії та більшовицького ладу.

Видання розраховане на науковців і викладачів історії, учителів, аспірантів і студентів, широке коло осіб, які цікавляться історією України.

Скарби шведських архівів. Документи з історії України / упоряд. М. Траттнер. – Одесса : Музей української книги, 2021. – 259 с.

У виданні «Скарби шведських архівів» надається короткий огляд різних розділів шведських архівів, в яких зберігаються документи, пов’язані з українською історією. Уперше до наукового обігу запроваджується низка джерел, що стосуються історії України XVI–XVIII століть. Особливе місце з-посеред документів належить до історії шведсько-українських відносин періоду гетьманства Івана Мазепи та Пилипа Орлика. Видання містить передруки малознаних документів та аналіз картографічних джерел.

Книга покликана зацікавити істориків, краєзнавців, викладачів і студентів.

Осташ І. Український Ліван. – Київ : Дуліби, 2019. – 368 с. – Вид. здійснене за підтримки Тамера Аль-Тунсі, Касама Ель-Хуссейна, Саміра Тавіле.

Книга присвячена майже 2000-літній історії українсько-ліванських взаємин, починаючи від Святої Варвари з Баальбеку, мощі якої зберігаються у Володимирському соборі в Києві. Книга розповідає про видання «Євангелія» арабською мовою 1708 р., подароване українським гетьманом І. Мазепою Антіохійському патріархату. У книзі подано розповіді про постаті видатної плеяди українських філософів, письменників, науковців, дипломатів, діячів культури, серед яких В. Григорович-Барський, А. Кримський, М. Гоголь, Л. Липковська, І. Рубинський та ін., а також багатьох сучасних українських митців у Лівані. Книга містить унікальні архівні документи та фотографії про видатного ліванського письменника М. Нуайме, випусника Полтавської духовної семінарії. Призначена для істориків, сходознавців, літературознавців, мистецтвознавців та широкої аудиторії України та арабського світу.

Колектив бібліотеки УГСП щиро дякує дарувальниам і запрошує всіх охочих ознайомитися з новими виданнями в книгозбірні університету.

 

Пресцентр бібліотеки