«Коли ці події почали відбуватися, я чітко усвідомлював, якою я хочу бачити Україну»: Віталій Коцур поділився власною історією участі у Євромайдані

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Коли ці події почали відбуватися, я чітко усвідомлював, якою я хочу бачити Україну»: Віталій Коцур поділився власною історією участі у Євромайдані

Сьогодні Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні. Дев’ять років відділяють нас від тих жахливих подій на головному майдані столиці України, коли серед білого дня на очах усього світу було розстріляно українців, які не просто обрали свій шлях до Європи, а й готові були за нього боротися, відстоювати власні права та свободи. У цей день ми вшановуємо пам’ять 107 загиблих активістів Євромайдану, завдяки яким назавжди змінився перебіг історії нашої держави.

Власними спогадами про Революцію Гідності поділився активний учасник цих буремних подій, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктор історичних наук, кандидат політичних наук, професор кафедри публічного управління та адміністрування Віталій Коцур.

«Коли ці події почали відбуватися, я чітко усвідомлював, якою я хочу бачити Україну – я хочу бачити Україну в Європі і я хочу бачити Україну в НАТО», – ділиться Віталій Вікторович.

Він розповів і про всі пережиті в ті дні емоції, і про один із найжахливіших спогадів – «Криваве Водохреще», і про покійного професора кафедри історії та культури України УГСП Ярослава Потапенка, який був активним учасником Революції гідності.

«Герої Небесної Сотні – це дійсно ті люди, про яких я, як історик, завжди буду згадувати як про героїв, що виборювали місце України в світі», – відмітив очільник нашого університету.

Він наголосив, що кожен з нас нині має боротися на історичному, ідеологічному і культурному фронтах для того, щоб нас розуміли, цінували і поважали як справжню непереможну європейську націю: «Зараз якраз такий імідж в України формується, і я думаю, що після Перемоги нам доведеться дуже багато попрацювати для того, щоб ми дійсно були в сім’ї європейських країн лідерами».

 

Пресцентр бібліотеки