Анатолій Мартинюк про Державний Гімн України: просвітницький відеоцикл від книгозбірні УГСП до Дня Української Державності

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Анатолій Мартинюк про Державний Гімн України: просвітницький відеоцикл від книгозбірні УГСП до Дня Української Державності

Серед символів державності кожної нації вагоме місце посідає гімн. Його велична, піднесена музика та маршовий ритм мають об’єднувати людей та легко запам’ятовуватись,  а слова – викликати в уяві яскраві знайомі образи.

До Дня Української Державності, який відзначається 28 липня, в рамках проєкту «Науковці в бібліотеці» пропонуємо протягом липня переглянути цикл відео «З Україною в серці: знакові феномени національної музичної культури», у якому доктор педагогічних наук, проофесор кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Анатолій Мартинюк познайомить з музичною історією трьох значимих для нашої державності творів – почнемо з Гімну України «Ще не вмерла України і слава, і воля».

Гімни у найдревніші часи – це молитовні ліричні піснеспіви. Згодом їх співали під час релігійних відправ. А вже з кінця XVIII століття гімн стає урочистою, переважно світською піснею. Національно-визвольна боротьба народів вивела гімн на барикади, де той зазвучав як символ революції. На початку XX століття гімни стають офіційною звуковою емблемою держав.

Щодо слів гімнів, то можна простежити, що у держав з давньою монархічною традицією вони починаються зі звернення до монарха. А от гімни націй, які лишень змагалися за свободу, дуже часто виникали з революційних пісень і мали ствердити, що Батьківщина, попри намагання завойовників, ще жива, ще бореться і обов’язково відродиться.

Довгий час українська нація була в пошуку головної пісні держави. Серед інших, функції гімну виконували і «Заповіт» Тараса Шевченка, і «Не пора» та «Вічний революціонер» Івана Франка тощо. Духовним гімном України стала «Молитва» Олександра Кониського, покладена на музику Миколою Лисенком. Січові Стрільці під час Першої світової війни взяли за гімн пісню «Ой у лузі червона калина похилилася». Національним, а згодом і державним судилося стати твору Павла Чубинського та Михайла Вербицького «Ще не вмерла Україна».

За однією з версій, 160 років тому на студентській вечірці молодий Павло Чубинський, почувши патріотичну пісню сербських студентів, написав за пів години вірш, що починався словами: «Ще не вмерла Україна, і слава, і воля». Його вперше було опубліковано в 1863 році в львівському літературно-політичному віснику «Мета» з посвятою Т. Шевченку. Цей твір побачив композитор Михайло Вербицький і, вражений силою слова, одразу вирішив покласти його на музику спочатку для гітари, а згодом для хору.

У період 1917-1920 рр. пісня «Ще не вмерла…» вперше стала неофіційним гімном. Ця функція зберігалася й у Західноукраїнській Народній Республіці. За радянських часів твір Чубинського та Вербицького був заборонений. У 1990 році, після тривалої перерви, «Ще не вмерла…»  знову прозвучав публічно у Львівській опері. Після відновлення Незалежності у 1991 р., мелодія Вербицького знову стала гімном. А от текст, після дискусій та суперечок, був затверджений аж 2003 року.

Сьогодні Гімн України можна почути під час акцій підтримки по всьому світу. Його виконують зірки сучасної музики. Його співають в укриттях, на барикадах або прямо в очі російським окупантам. Для українців, кого вкотре за історію хочуть заборонити й знищити, Гімн є одним із найважливіших атрибутів державності. Український гімн омитий кров’ю, потом і сльозами борців за українську незалежність. Кожен рядок нашого Славня вписаний в історію народу і щемко відгукується в серці всіх, хто пишається своєю Україною.

Пресцентр бібліотеки