«Своїм життям до себе дорівнятись»: відеопрезентація ювілейного видання творів Лесі Українки

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Своїм життям до себе дорівнятись»: відеопрезентація ювілейного видання творів Лесі Українки

Нещодавно, завдяки грандіозному проєкту Українського інституту книги, з нагоди відзначення 150-річного ювілею Лесі Українки, фонд книгозбірні Університету Григорія Сковороди в Переяславі збагатився повним академічним зібранням творів української поетки в 14 томах.

До видання увійшли всі віднайдені на сьогодні тексти письменниці, у яких відновлено фрагменти й матеріали, вилучені цензурою в попередніх виданнях, а також додано розлогі текстологічні, історико-літературні та реальні коментарі. Тематичний та жанровий поділ такий: перші чотири томи – драматургічний доробок; п’ятий – поезія та ліро-епічні поеми; шостий – художня проза; сьомий – літературна критика та публіцистика; восьмий – переклади; дев’ятий – засоби народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки; десятий – «Стародавня історія східних народів» та конспекти, виписки, нотатки; останні чотири томи – листування.

Модерна письменниця, драматургиня елітарного, європейського мислення, прогресивна жінка, чий творчий геній уславив українську літературу, Лариса Косач і через 150 років залишається нашою сучасницею. Про талант та особистість Лесі Українки, про зміст, унікальність і цінність повного зібрання творів розповіла докторка філологічних наук, професорка, завідувачка кафедри української та зарубіжної літератури і методики навчання Галина Мазоха у відеопрезентації.

Науковиця підкреслила важливість оновленого та чесного прочитання спадщини письменниці, зокрема й її епістолярію, конспектів і нотаток, адже для літератури, історії та формування свідомості українців роль Лесі Українки важко переоцінити.

Нагадаємо, що з нагоди дня народження Лесі Українки, 25 лютого 2021 року, відбулась Година спілкування «Слово як думка, ніжність і зброя» .

Прес-центр бібліотеки університету