Фонд університетської книгозбірні збагатився повним зібранням творів Лесі Українки

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Фонд університетської книгозбірні збагатився повним зібранням творів Лесі Українки

 

Напередодні прийдешнього навчального року книгозбірня університету активно поповнюється новими цінними виданнями – днями Український інститут книги передав їй комплект повного академічного зібрання творів Лесі Українки в 14 томах. Воно видане з нагоди 150-річного ювілею видатної української поетки. Наразі це найграндіозніший проєкт Українського інституту книги, який є державною установою при Міністерстві культури та інформаційної політики України, спрямованою на формування державної політики у книжковій галузі, промоцію книгочитання в Україні, підтримку книговидавничої справи, стимулювання перекладацької діяльності та популяризацію української літератури за кордоном.

Постанова про відзначення 150-річчя Лесі Українки була прийнята Верховною Радою України ще на початку 2018 року, але підготовка почалася в січні 2020 року, коли у Міністерстві культури, молоді та спорту відбулося перше обговорення концепції 14-томника. На Український інститут книги була покладена висока місія і відповідальність координувати це видання. Міністерство культури та інформаційної політики провело мистецький конкурс на підготовку видання, переможцем якого став Східноєвропейський університет імені Лесі Українки (нині Волинський національний університет імені Лесі Українки). У свою чергу, Київська друкарня «Від А до Я» забезпечила високу якість друку і палітурних робіт.

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті Українському інституту книги для підтримки книговидавничої справи та популяризації української літератури у світі, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2019 р. № 638, зібрання творів Лесі Українки було спрямовано: публічним бібліотекам, бібліотекам державних та комунальних закладів вищої освіти та наукових установ для поповнення їх фондів, МЗС для популяризації української літератури за кордоном. Великою приємністю є те, що бібліотеку Університету Григорія Сковороди в Переяславі також було включено до проєкту переліку одержувачів даного видання.

Зазначимо, що до повного академічного зібрання творів Лесі Українки в 14 томах увійшли всі знайдені на сьогодні тексти письменниці. У ньому відновлено фрагменти й матеріали, вилучені цензурою в попередніх виданнях а також додано розлогі текстологічні, історико-літературні та реальні коментарі.

Зі змістом усіх томів, до яких увійшли драматичні, поетичні та ліро-епічні твори, художня проза та літературно-критичні й публіцистичні статті, переклади, записи народної творчості (зокрема, йдеться про пісні записані з голосу Лесі Українки), виписки з книг, нотатки та листи, тощо вже можна ознайомитися у сковородинівській книгозбірні.

Університет Григорія Сковороди в особі бібліотеки щиро вдячний Українському інституту книги за велику честь отримати такі видання та висловлює обіцянку, що ми зробимо усе задля того аби ці книги справді мали своїх читачів, наших викладачів та студентів, а не лишалися недоторканими фоліантами, що роками лежать на полицях.

Пресцентр бібліотеки