Сковородинівці вдруге зустрілися з письменницею Риммою Товкайло – молодь разом зі старшим поколінням читали Шевченка

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Сковородинівці вдруге зустрілися з письменницею Риммою Товкайло – молодь разом зі старшим поколінням читали Шевченка

Днями, 22 листопада 2022 року в читальній залі імені Григорія Сковороди викладачі, студенти, бібліотекарі УГСП та поціновувачі творчості видатного українського поета, мислителя і художника вдруге зібралися на літературні читання «Тарас Шевченко. Три літа» у рамках бібліотечного проєкту «Університетські зустрічі». Гостею заходу стала письменниця Римма Товкайло.

Переяславщина, і зокрема Переяслав, займали визначне місце в житті і творчості Тараса Григоровича – тут він написав свої славетні твори. До прикладу, у 1845 році в нашому місті власноруч уклав збірку «Три літа». У зв’язку з цим, Римма Товкайло презентувала власну книгу, що нещодавно вийшла друком, «Тарас Шевченко і його книга «Три літа». Ч. І. (Переяслав, 2022). У вступі до видання авторка наголосила на тому, що у творчості Шевченка ця книга займає центральне місце, це головна праця його життя, вершина поетичної спадщини.

Також Римма Іванівна представила книгу «Тарас Шевченко. Три літа» (Переяслав, 2021). Вона є ініціаторкою видання цієї збірки. В анотації до книги зазначено: ««Три літа» – авторська поетична збірка, укладена Тарасом Шевченком 1845 року з власних поем і віршів у Переяславі. Літературно-мистецький і духовний феномен України. Священна Книга Буття, яку національний пророк адресує Україні, поколінням живих, мертвих і ненароджених українців, усьому людству як найвищу святиню». Видання здійснене за оригінал-макетом Тараса Шевченка і зберігає задані ним для його книги особливості її композиції та оформлення (малюнки, розташування текстів на сторінках, авторські позначки).

Талановитий митець і справжній патріот Шевченко залишається великим пророком України. Присутні читали та слухали поезії Тараса Шевченка зі збірки «Три літа», які були актуальними тоді та залишаються такими й досі.

Не секрет, що нинішня молодь мало захоплюється шевченковою поетичною і мистецькою творчістю, часто вивчає її поверхнево. Проте це зібрання засвідчило небайдужість нинішніх студентів до Тарасового слова. Вони не лише виразно читали вірші, а й активно висловлювалися про особисте сприйняття його образів та ідей.

Зустріч відбулася у вишуканому музичному обрамленні – ліричною мелодією сопілки зачарував присутніх викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Роман Мотузок.

З новими виданнями, презентованими на літературних читаннях, можна ознайомитися у бібліотеці університету.

Пресслужба бібліотеки