Світ побачило хрестоматійне видання «Григорій Сковорода і Переяславщина» до 300-річчя Савича: його вже презентували в альма-матер

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Світ побачило хрестоматійне видання «Григорій Сковорода і Переяславщина» до 300-річчя Савича: його вже презентували в альма-матер

У минулий четвер, 6 жовтня 2022 року, у залі інформаційний ресурсів «Чумацький шлях» відбулася довгоочікувана і хвиллюча презентація хрестоматійного видання «Григорій Сковорода і Переяславщина», створеного колективом бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі до 300-літнього ювілею від дня народження Григорія Сковороди і виданого за підтримки керівництва закладу напередодні «ХХІ-х Сковородинівських читань», де наново переосмислювали постать Савича в умовах війни й згадували професора Миколу Корпанюка.

Підбір матеріалів, представлених у хрестоматії, зроблено на основі наукових збірників, монографій, літературно-художніх, історико-публіцистичних видань, журналів із фондів університетської бібліотеки та Центру Сковородинознавства. Видання містить текстову та бібліографічну інформацію. Уривки текстів укладено в абетковому порядку бібліографічних описів джерел, подано зображення обкладинки видання. Використано 79 уривків із 44 джерел. Вступну статтю підготував ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктор історичних наук, кандидат політичних наук, доцент Віталій Коцур. При оформленні обкладинки використано авторську творчу роботу Ольги Стрілець «У пошуках істини: Григорій Сковорода в Переяславі» в техніці витинанки, яка експонується в переяславському Меморіальному музеї Григорія Сковороди. Видання ілюстроване репродукціями картин Романа Мотузка із циклу «Мальовничий Переяслав».

У ході презентації директорка книгозбірні Ольга Шкира ознайомила гостей з історією створення видання, з його наповненням і, зачитавши уривок із книги, про те як у селі Ковраї (на той час – на Переяславщині) Григорій Савич створив «квартет награвачів на сопілці», запропонувала зануритися в атмосферу описаної події. У ролі Сковороди та його учнів, Василя Томари та двох сільських діток, були: старший викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі Роман Мотузок (І сопілка), директор Переяславської мистецької школи ім. П. Сениці Вадим Ноздровський (сопілка бас) та дві учениці цього закладу – сестрички Марина (ІІ сопілка) і Маргарита (сопілка альт) Бродові. З великим задоволенням учасники презентації прослухали виконання «Херувимської», покладеної на мелодію Григорія Сковороди, у аранжуванні Вадима Ноздровського.

З даним виданням уже можна ознайомитися в бібліотеці та в університетському репозитарії за посиланням.

Пресцентр бібліотеки