Екочитальня в «Народному музеї»: берегині книги університету зустрілися з письменником та видавцем Володимиром Шовкошитним

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Екочитальня в «Народному музеї»: берегині книги університету зустрілися з письменником та видавцем Володимиром Шовкошитним

У День Конституції України, 28 червня 2022 року, у Просвітницькому центрі Переяслава, іменованому «Народним музеєм», пройшов «День творчої ініціативи: Екочитальня», співорганізаторами якого були бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі (директорка Ольга Шкира) та Відділ культури і туризму Переяславської міської ради (керівниця Анна Скляренко). Цей формат вже добре знайомий читачам університетської книгозбірні. З нагоди одного з найголовніших свят української державності на гостину до господаря центру, краєзнавця Миколи Богатиря завітав наш земляк Володимир Шовкошитний – відомий громадський та політичний діяч, письменник та видавець.

У ході зустрічі, яку, серед інших, відвідало багато містян та науковців, викладачів та людей мистецтва, Володимир Федорович презентував книги родинного видавництва Шовкошитних «Український пріоритет», зокрема перевидання творів Івана Білика (трилогія «Скіфи», «Меч Арея» та ін.), історичні романи Леся Качковського «Вибір князя Аскольда», «Олег – імператор русів», «Рюрик із роду Ск’єльдунгів», романи Оксани Зененко «Останній лицар гетьмана», «Таємна місія гетьмана». Усі вони зможуть повністю змінити наші уявлення про славне минуле українського народу. Творити і/або руйнувати міфи – основне завдання історичних творів, переконаний Шовкошитний. І презентовані книги саме цю функцію і виконують – руйнують міф про меншовартість українців, який нав’язували століттями загребущі сусіди, натомість творять міф про героїв свого часу, які бились за землю, на якій жили.

Прийняття Конституції у 1996 році – один із кроків на шляху до самоствердження народу. Як депутат Верховної Ради першого скликання та співавтор Конституції, Володимир Шовкошитний поділився з земляками спогадами про процес творення Основного Закону держави: «Над Конституцією працювали два перших скликання народних депутатів. І справді, там депутати ще були народними, допоки не обрали в друге скликання Бакая. Він купив перший закон за мільйон доларів. З того моменту у Верховній раді зрозуміли, що можна працювати не за 12 і 18 доларів, а за більше. Тоді почались переходи із фракцій до інших та продавали місця в список. У результаті це призвело до того, що армію демілітаризували свої ж».

Поза тим, окрасою вечора стало музичне вітання від директора мистецької школи   Вадима Ноздровського. У його виконанні прозвучала вже символічна «Мелодія» Мирослава Скорика, а переяславка Людмила Леляк зачитала поезію.

Також гості заходу мали змогу придбати вподобані книжки з автографом видавця, поспілкуватись та пригоститись смачним українським борщем від Євгенії Демченко.

З приємністю зазначаємо, що Володимир Шовкошитний є давнім щирим другом  Університету Григорія Сковороди в Переяславі та його книгозбірні, де ви завжди знайдете книги письменника та інших авторів від видавництва «Український пріоритет».

Пресцентр бібліотеки