Україномовна книга в пріоритеті: з бібліотеки УГСП вилучать багато російськомовної літератури

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Україномовна книга в пріоритеті: з бібліотеки УГСП вилучать багато російськомовної літератури

У зв’язку з широкомасштабною російською агресією в Україні перед багатьма книгозбірнями країни постало питання відмови від російських та російськомовних книг. За ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України створено Раду з розвитку бібліотечної сфери, яка врегульовуватиме питання функціонування бібліотек під час війни, напрацьовуватиме механізми вилучення російської й радянської літератури та заміни її на українськомовні книжки від українських видавництв.

Бібліотека УГСП комплектує фонди україномовною літературою закуповуючи продукцію вітчизняних видавництв. Починаючи з 2014 року фонди поповнювалися різногалузевою літературою українських авторів та зарубіжних в українському перекладі а також мовою оригіналу. Цьогоріч за передплатою книгозбірня отримує 137 назв українських періодичних видань. Наразі російська та російськомовна література складає в бібліотеці Університету Григорія Сковороди в Переяславі 15% від загальної кількості документів. Це в основному підручники з російської мови та літератури для середньої та вищої школи й російська художня література.

«Наразі розроблено Рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики   щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України. Відповідно до них у книгозбірні триває процес списання застарілої, зношеної, неактуальної російськомовної літератури. Залишаються примірники довідкової, технічної, наукової, які наразі неможливо замінити україномовною та художня класика російською мовою (по одному примірнику). Таким чином зменшується кількість російської книги в університетській бібліотеці, натомість активно пропагується українська» – зазначає директорка бібліотеки Ольга Шкира.

За останні вісім років, відколи почалася війна на сході, книгозбірня Університету Григорія Сковороди в Переяславі – одного з найбільш україноцентричних закладів вищої освіти в Україні, комплектується відповідно до потреб молоді, навчальних і художніх запитів читача. За спостереженнями, останні усе менше звертаються до нас саме за російськомовною книгою.

 Пресцентр бібліотеки