Світ зазнав глибоких системних перетворень завдяки комп’ютерним інформаційним технологіям. Сформувалося інформаційне суспільство, кібернетичний простір, і вони мають необмежений потенціал та посідають значне місце в розвитку країн. Проте поряд з перевагами людство отримало й проблеми, адже інфосфера досить вразлива. Тому розбудова інформаційного суспільства та забезпечення кібербезпеки потребує відповідних фахівців. Є багато охочих навчатися, не менше і пропозицій від тих, хто навчає.

Пропонуємо вашій увазі новинки книгофонду бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі, які допоможуть опанувати комп’ютерні науки.

Бакушевич Я. М. Інформатика та комп’ютерна техніка : навч. посібник / Я. М. Бакушевич, Ю. Б. Капаціла. – Львів : Магнолія 2006, 2021. – 312 с. – ISBN 978-966-2025-53-8

Навчальнй посібник висвітлює предмет та основні поняття інформатики, історії створення та розвитку, класифікацію і будову комп’ютерів, експлуатаційне обслуговування і програмне забезпечення ЕОМ. Подаються відомості про операційні системи MS-DOS, текстовий редактор Microsoft Word, Microsoft Excel. Значну увагу автори приділяють питанням роботи з архівами, з інтернетом та електронною поштою, боротьбі з комп’ютерними вірусами, керування базами даних та створення презентацій на ПК.
Призначений для студентів усіх форм навчання вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації, учнів загальноосвітніх шкіл та ліцеїв, а також для тих, хто прагне самостійно набути знання про комп’ютерні технології й уміння працювати з ПК.

Басюк Т. М. Основи інформаційних технологій : навч. посібник / Т. М. Басюк, Н. О. Думанський, О. В. Пасічник. –  2-ге вид. – Львів : Новий Світ – 2000, 2021. – 390 с. – (Серія «Компютинг»). – ISBN 966-7827-25-3

У навчальному посібнику розглядаються питання побудови та функціонування сучасних апаратних та програмних засобів, які формують інформаційну складову сучасного суспільства. Розкрито особливості понять «інформація», «кодування даних», «системи числення», «архітектура комп’ютера», «програмне забезпечення». Призначено для студентів вищих навчальних закладів, які хочуть підвищити свої знання в галузі інформаційних технологій згідно із стандартом European Computer Driving Licence. Може бути корисним користувачам комп’ютерів, викладачам, спеціалістам з інформаційних технологій.

Булгакова О. С. Методи та системи штучного інтелекту: теорія та практика : навч. посібник / О. С. Булгакова, В. В. Зосімов, В. О. Поздєєв. – Херсон : Олді-плюс, 2020. – 356 с. – ISBN 978-966-289-364-9

 Навчальний посібник є складовою частиною курсу «Методи та системи штучного інтелекту» для студентів спеціальностей  12 «Інформаційні технології та спеціальності», 113 «Прикладна математика» та орієнтований на студентів підготовки ступеня бакалавр. У навчальному посібнику розглянуто моделі й методи, які застосовуються в системах штучного інтелекту. Значну увагу приділено питанням проєктування систем штучного інтелекту, розгляду основних напрямів розвитку інтелектуальних систем. Усі головні положення підручника розглядаються з використанням навчальних прикладів та ілюструються графічними матеріалами.

У навчальному посібнику викладено основний курс лекцій, практичні заняття з курсу, лабораторні роботи та завдання для самостійної роботи.

Бурячок В. Л. Інформаційна та кібербезпека: соціотехнічний аспект : підручник / В. Л. Бурячок, В. Б. Толубко, В. О. Хорошко, С. В. Толюпа. –  Львів : Магнолія 2006, 2021. – 320 с. – ISBN 978-617-574-126-9

У підручнику висвітлено головні принципи забезпечення інформаційної та кібернетичної безпеки, розкрито їхню сутність, основний зміст та складові. Значну увагу приділено типовим інцидентам у сфері високих технологій, а також методам і засобам соціального інжинірингу. Докладно розглянуто систему заходів із захисту від соціотехнічних атак. Наведено порядок здійснення процедур із тестування систем захисту інформації в інформаційно-комунікаційних системах на предмет проникнення, а також порядок оцінювання їхніх параметрів на різних рівнях. Виклад зорієнтовано на майбутніх фахівців у галузі кібернетичної безпеки.

Пропонований матеріал буде корисний науковим і науково-педагогічним працівникам, профіль діяльності яких пов’язаний із забезпеченням інформаційної безпеки, а також аспірантам, магістрантам і студентам вищих навчальних закладів, що спеціалізуються у сфері управління інформаційною безпекою та систем захисту інформації згідно з освітнім напрямом «Інформаційна безпека».

Використання інформаційних технологій в теорії прийняття рішень :  навч. посібник / О. Є. Лугінін, О. М. Дудченко, А. В. Рибчук та ін. – Херсон : Олді-плюс, 2019. – 240 с. – ISBN 978-966-289-277-2

 Розглядаються загальні питання з технології прийняття господарських рішень по їх підготовці, організації розробки та вибору найбільш ефективних з них у процесах раціонального господарювання. Описується еволюція теорії прийняття рішень із стародавніх часів до наших днів. Наводяться математичні моделі та методи їх реалізації з вибору оптимальних рішень. Розглядається економетричний підхід до вибору рішень та оцінюються ризики з їх прийняття. Описуються формалізовані та інтуїтивні підходи до прогнозування рішень. В розділах посібника вирішення типових завдань з теорії прийняття рішень здійснюється з використанням інформаційних технологій на ПК. У додатках до посібника наводяться довідкові статистичні таблиці, тести з теорії прийняття рішень до поточного і заключного контролю знань, термінологічний словник та абетки з грецької та латинської мов. Посібник може бути корисним студентам, викладачам та фахівцям з теорії прийняття рішень.

Електроніка і мікросхемотехніка : підручник у 4 т. / Сенько В. І., Панасенко М. В., Сенько Є. В. та ін. / за ред. В. І. Сенька. – Київ : Каравела, 2018. – Том 3. Цифрові пристрої. – 400 с.

Книга «Цифрові пристрої» є третім томом підручника «Електроніка і мікросхемотехніка», призначеного для студентів вищих навчальних закладів, що навчаються за напрямами «Електромеханіка» та «Електротехніка». Зміст книги відповідає типовим навчальним програмам підготовки бакалаврів і відповідних спеціальностей підготовки магістрів.

Журавчак Л. М. Програмування комп’ютерної графіки та мультимедійні засоби : навч. посібник / Л. М. Журавчак, О. М. Левченко. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2019. – 276 с. – ISBN 978-966-941-276-8

 Посібник містить теоретичний та практичний матеріал із дисциплін «Засоби програмування комп’ютерної графіки» та «Програмування мультимедійних систем». У його першій частині викладено базові принципи розроблення і програмування систем комп’ютерної графіки як однієї зі складових мультимедіа, друга присвячена власне мультимедіа – моделям організації, структурі та засадам функціонування, взаємодії з комп’ютерними мережами. Практична складова посібника подає основи програмування на базі графічної бібліотеки OpenGL, опис нових технологій програмування мультимедіа (веб-анімація HTML 5, засоби WPF) та методів створення мультимедійної продукції за допомогою користувацьких програм (Adobe Animate).

Для студентів спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», а також для всіх, хто бажає самостійно навчитися працювати із програмованими мультимедійними системами. Може бути корисним для фахівців-початківців, що працюють у галузі мультимедіа, аспірантів і науковців, а також розробників програмного забезпечення.

Інформаційна війна: соціально-онтологічний та мілітарний аспекти : монографія / Р. В. Гула, О. П. Дзьобань, І. Г. Передерій, О. О. Павліченко, Г.О. Філь. – Київ : Каравела, 2020. – 288 с. – ISBN 978-966-2229-53-1

 Монографія розкриває особливості інформаційного протиборства у постмодерному суспільстві. Проаналізовано сучасні тенденції трансформації концепцій інформаційної війни у воєнній теорії. Розкрито особливості сучасних кіберзагроз. Висвітлені основні тенденції у військовому будівництві кібервійськ провідних держав світу. Запропоновано низку практичних рекомендацій для удосконалення системи національної безпеки в умовах інтенсифікації гібридних війн транснаціонального характеру. 

Історія науки й техніки : навч. посібник / Р. В. Гула, І. Г. Передерій, О. В.  Вітринська, Л. Б. Гаращенко. – Київ : Каравела, 2020. – 240 с. – ISBN 978-966-2229-13-4

 У посібнику подано теоретичний і фактологічний матеріал, потрібний для вивчення навчальної дисципліни «Історія науки й техніки». Розкрито зміст усіх теоретичних аспектів виникнення та еволюції науки і техніки як культурних складників, важливу роль відведено парадигмальному підходу до їхнього розуміння, послідовно висвітлено історію їхнього поступу відповідно до змін культурно-історичних епох. Видання побудоване за хронологічно-проблемним принципом (з виділенням окремого теоретичного розділу). Кожен тематичний розділ, окрім текстової частини, містить ілюстровані схеми й таблиці, які максимально унаочнюють, деталізують навчальний матеріал курсу, а отже, сприяють процесу його розуміння та опанування. Для закріплення знань за тематичними розділами передбачено тестові завдання до кожного з них. Ґрунтовно засвоїти навчальну дисципліну допоможуть й інші додатки до основної частини посібника, у тому числі й інтерактивні: алфавітний довідник персоналій, QR-коди для візуалізації навчального матеріалу, що забезпечать користувачеві доступ до релевантних інформаційних ресурсів у глобальній мережі. Видання рекомендовано для студентів різних спеціальностей, які вивчають дисципліну «Історія науки й техніки», особливо таких галузей знань, як «Культура та мистецтво», «Гуманітарні науки», а також усіх тих, хто цікавиться теорією та історією культури.

Информационные системы в научных исследованиях (для аспирантов и студентов эконом. спец.) : учеб. пособие / под ред. В. А. Карпова. – Киев : Кондор, 2018. – 2-е изд., доп. – 200 с. –  ISBN978-617-7582-51-8

У виданні показані можливості застосування пакетів прикладних програм (ППП) та інформаційних систем в наукових дослідженнях і дипломному проектуванні. Розділ 1 присвячений економіко-математичному моделюванню. У розділі 2 наведено огляд інформаційних систем з аналізу та моделювання інвестиційної діяльності.

Навчальний посібник розрахований на аспірантів і студентів старших курсів економічних вузів.

Калінін О. Ю. Потік клієнтів з Facebook та Instagram. Як заробляти за допомогою соціальних мереж: настільна книга для підприємців і фахівців / О. Ю. Калінін, І. О. Осецимський, О. Аль-Ватар. – Одеса : Олді-плюс, 2019. – 190 с. –  ISBN 978-617-7613-79-3

 Книга занурює читача у світ інтернет-маркетингу і соціальних мереж, навчає орієнтуватися в сучасних технологіях просування і розвитку бізнесу. У книзі описана велика кількість інструментів, які допоможуть зробити рекламу в Інтернеті ефективною. Запропоновані методи сприятимуть зростанню обсягів продажів та впізнаваності бренду без збільшення рекламного бюджету. Розроблені на основі багаторічного досвіду стратегії піднімуть на новий рівень будь-який бізнес, а процес прийняття рішень стане більш швидким та чітким. Об’єднавшись для написання книги, автори підтягнули її корисність до третього ступеню! Саме вона послугує настільною книгою для підприємців, які вирішили самостійно розібратися в основах маркетингу у соціальних мережах, а також джерелом ідей для фахівців.

Козяр М. М. Компютерна графіка: AutoCAD : навч. посібник / М. М. Козяр, Ю. В. Фещук. – Стереотип. вид. –  Херсон : Олді-плюс, 2020. – 304 с. – ISBN 978-966-930-007-2

Посібник написно відповідно програми курсу «Компютерна графіка» для студентів напряму підготовки «Технологічна освіта» і охоплює всі її розділи. У ньому описано сутність компютерної графіки, команди та функції системи  AutoCAD, подано приклади, які ілюструють прийоми роботи з програмою. У навчальному посібнику містяться 14 лабораторних робіт із покроковими сценаріями виконання типових завдань в  AutoCAD.

Призначений для майбутніх учителів технологій і креслення з метою надання методичної допомоги в процесі підготовки до лабораторних занять із комп’ютерної графіки. Може бути використаний студентами, які здобувають технічну спеціальність, аспірантами, викладачами, інженерно-технічними працівниками.

Козяр М. М. Комп’ютерна графіка: SolidWorks: навч. посібник / М. М. Козяр, Ю. В. Фещук, О. В. Парфенюк. – Стереотип. вид. –  Херсон : Олді-плюс, 2020. – 252 с. – ISBN 978-966-289-191-1

 У навчальному посібнику описано сутність комп’ютерній комп’ютерної графіки, команди та функції системи SolidWorks, подано приклади, які ілюструють прийоми роботи з програмою. Також містяться 10 лабораторних робіт із покроковими сценаріями виконання типових завдань в SolidWorks.

Посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів із метою надання методичної допомоги в процесі підготовки до лабораторних зайняти із комп’ютерною комп’ютерної графіки.

Лопотко О. В. Інформатика: Excel, Visual Basic for Applications : навч. посібник / О. В. Лопотко. – Львів : Магнолія 2006, 2022. – 246 с. – ISBN 978-966-2025-96-5

Викладено теоретичні аспекти, подано завдання і зразки виконання лабораторних робіт. Посібник спрямований на використання сучаснихпрограмних середовищ Excel та середовища візуального програмування Visual Basic for Application (VBA), інтегрованих у пакет офісних програм Microsoft Office.

Посібник рекомендовано для студентів усіх спеціальностей, що вивчають «Інформатику».

 

Микитишин А. Г. Комп’ютерні мережі Кн. 1 : [навч. посібник для техн. спец. вищ. навч. закл.] А. Г. Микитишин, М. М. Митник, П. Д. Стухляк, В. В. Пасічник. – Львів : Магнолія 2006, 2022. – 256 с. – ISBN 978-617-574-087-3

 Микитишин А. Г. Комп’ютерні мережі Кн. 2 : [навч. посібник для техн. спец. вищ. навч. закл.] А. Г. Микитишин, М. М. Митник, П. Д. Стухляк, В. В. Пасічник. – Львів : Магнолія 2006, 2022. – 328 с. – ISBN 978-617-574-087-3

Павлиш В. А. Основи інформаційних технологій і систем : підручник / В. А. Павлиш, Л. К. Гліненко, Н. Б. Шаховська. –  Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. – 620 с. – ISBN 978-966-941-264-5

Розглянуто широке коло питань, що стосуються технологій формування систем і управління роботою з даними й інформацією у різних сферах діяльності. Наведено класифікацію інформаційних технологій і систем, розглянуто підходи та засоби моделювання предметної галузі, даних та знань під час їх створення. Викладено основи технології та систем баз даних, технології мультимедіа; принципи побудови та функціонування систем розосередженого оброблення інформації, інформаційно-обчислювальних мереж; засади геоінформаційних технологій та систем; основи побудови та функціонування інтелектуальних інформаційних систем.

Для студентів закладів вищої освіти спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки», 126 «Інформаційні технології», 163 «Біомедична інженерія», 172 «Телекомунікації та робототехніка», а також аспірантів та спеціалістів, які займаються цією проблемою.

Свістельник І. Інформаційна культура студента : навч. посіб. / І. Свістельник. – Київ : Кондор, 2018. – 182 с.

Навчальний посібник висвітлює теоретичні основи інформаційної культури, загальні відомості про традиційні (карткові) та електронні інформаційно-пошукові системи; систему інформаційного забезпечення галузі фізичної культури і спорту; методику пошуку інформації та аналітичне опрацювання джерел інформації. 

Ткач М. Р. Практичні заняття з комп’ютерної графіки (система Corel Draw) : навч. посібник / М. Р. Ткач. – Львів : Новий Світ – 2000, 2019. – 212 с. – ISBN 966-7827-25-3

 У навчальному посібнику у формі лабораторних робіт розглянуті питання створення та редагування векторних графічних зображень, художніх текстів, використання різноманітних ефектів, а також, обробка растрових зображень в системі CorelDraw. Для студентів вузів технічного профілю, що вивчають дисципліни Інженерна та комп’ютерна графіка, Комп’ютерна графіка. Посібник може бути корисним для фахівців, що використо-вують систему CorelDraw у практичній роботі.

Фізика і комп’ютерні технології : навч. посібник / І. Р. Зачек, І. Є. Лопатинський, С. О. Юр’єв та ін. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2019. – 360 с. – ISBN 978-966-941-305-5

Посібник написано відповідно до програми з фізики для студентів вищих технічних навчальних закладів. Він складається з десяти розділів, в яких викладені фізичні основи механіки, молекулярної фізики і термодинаміки, електростатики, постійного струму, електромагнетизму, оптики, квантової природи випромінювання, фізики атомів і молекул, фізики атомного ядра, елементи фізики твердотільних електронних приладів.
Для студентів вищих навчальних закладів.

Ходаков В. Є. Прикладні програми в комп’ютерних технологіях обробки облікової інформації : навч. посібник для студентів вузів / В. Є. Ходаков, Т. Г. Кірюшатова, Р. М. Захарченко. – Херсон : Олді-плюс, 2019. – 334 с. – ISBN 978-966-289-107-2.

У посібнику представлені узагальнені відомості про прикладні програми в комп’ютерних технологіях обробки облікової інформації. Розроблено комплекс лабораторно-практичних робіт з вивчення дисциплін: «Комп’ютерні технології обробки облікової інформації», «Інформаційні системи обліку, аудиту і контролю», «Інформаційні системи та технології в управлінні», «Автоматизація виробництва та автоматизовані системи управління», «Корпоративні інформаційні системи». Посібник містить навчальні завдання з використанням програмного комплексу «1С: Підприємство», модуль»1С: Бухгалтерія», а також програм корпорацій «Парус – Підприємство» і «Галактика». Розроблені лабораторні роботи для програми «1С: Підприємство», а конкретно для модуля «1С: Бухгалтерія», представлені в двох режимах: користувацькому і робота в режимі Конфігуратора з використанням вбудованої мови програмування 1С.

Посібник пропонується для студентів вищих учбових закладів. Може бути використано для самостійного вивчення студентами, які навчаються за спеціальностями: «Програмна інженерія», «Економіка» за освітньою програмою «Економічна кібернетика».

Прес-центр бібліотеки