Моторошна проза, симфонічні твори Михайла Вербицького, альбом колискових і не тільки: нові видання уже в університетській бібліотеці

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Моторошна проза, симфонічні твори Михайла Вербицького, альбом колискових і не тільки: нові видання уже в університетській бібліотеці

Надзвичайно приємно, що дарування книг стало доброю традицією у стінах сковородинівської бібліотеки. Так, у межах Х Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання» український політик та громадський діяч, лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна», ініціатор та організатор загальнонаціональних акцій «Сім чудес України», «Сім природних чудес України», «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци» Микола Томенко, за участі фонду «Рідна країна», подарував університетській бібліотеці низку різноманітних за жанром і тематикою книг.

Серед подарованих книг:

Антологія української готичної прози: у 2 т. Т. 2 / уклад. Ю. Винничук; худож.-оформ. О. М. Іванова. Харків : Фоліо, 2014. 604 с.

Моторошна, або готична, проза – зараз один з найпопулярніших жанрів фантастики. Вона має глибоке коріння, але як жанр розквітла в Європі у XVIII сторіччі. Класична готична проза в кожній європейській літературі виглядає по-різному. Особливістю ж слов’янських літератур є те, що надприродне зображується з великою дозою гумору і тяжіє до фольклорного тлумачення фантастичних подій та образів.

Том, присвячений готичній прозі ХХ ст. і обіймає творчість письменників, які творили на початку сторіччя, у міжвоєнний період та в діаспорі. Сюди увійшли твори Івана Франка, Василя Стефаника, Гната Хоткевича, Надії Кибальчич, Антіна Крушельницького, Наталени Королеви, Гната Михайличенка, Софії Яблонської та багатьох інших.

Антологія «УкраїнаЄвропа» / упоряд., вступ. ст. О. В. Красовицького; худож.-оформ. Л. П. Вировець. – Харків : Бібколектор, 2015. – 573 с.

Письменники, твори яких увійшли до антології, визначають обличчя нашої літератури. І це обличчя повернуто до Європи. В оповіданнях та уривках з іще не виданих романів – тема європейського минулого та майбутнього України. Тут же і трагічна сучасність – в антології є і складні міжнаціональні стосунки на території нашої країни, і тема Майдана, і навіть збитий Боїнг.

Вербицький М. Вибрані твори : мультимедійний проект до 200-річчя від дня народження / М. Вербицький ; упоряд.: Й. Й. Созанського, О. М. Івасюк; передм. Л. Й. Назар-Шевчук. – Чернівці : Букрек, 2015. – 336 с. : іл.

Пропоноване видання містить симфонічні твори українського композитора Михайла Вербицького (1815–1870). Віднайдені твори – велике сенсаційне відкриття, оскільки раніше в Україні та світі не видавалися й ілюструють справді унікальну творчу палітру автора Державного Гімну. Перлини симфонічного мистецтва вперше в історії друкуються з нагоди 200-літнього ювілею М. Вербицького, творчість якого розвивалася у руслі європейського музичного романтизму у ХІХ ст. Його постать сміливо можна поставити в один ряд з такими музичними геніями, як Д. Бортнянський та М. Лисенко.

Данилюк А. Колискові [Електронний ресурс] / А. Данилюк. – Київ: Кацан В. М., 2005. – 1 оптичний диск (CD-DA).

Цей альбом – подарунок всім дітям і батькам. Колискові у виконанні талановитої співачки Анни Данилюк подарують незабутні хвилини спілкування з прекрасним. Цей проект – це прагнення зберегти народну пам’ять, народну традицію, що є тотожнім поняттю мрія.

Джерела духовності: Науково-краєзнавчі експедиції Національної спілки краєзнавців України 2014-2018 рр. Документи та матеріали. Ч. 2 / Нац. Спілка краєзнавців України ; за заг. ред. О. П. Реєнта ; упоряд.: Р. В. Маньковська, В. І. Дмитрук, В. І. Милько, С. І. Архипова. – Київ : НСКУ, 2018. – 383 с. : іл.

У збірнику подано матеріали та документи науково-краєзнавчих експедицій Національної спілки краєзнавців України, що проводилися в 2014-2018 роках на Житомирщину, Фастівщину, Богодухівщину, Закарпаття, Сумщину. Висвітлюються актуальні питання розвитку українського краєзнавства в перших десятиліттях ХХІ століття та внесок краєзнавців у збереження і популяризацію історико-культурної спадщини України.

Драгоманов Михайло: автожиттєпис / уклад.: І. С. Гриценко, В. А. Короткий, М. В. Томенко. – Київ : Либідь, 2009. – 444 с. : іл.

Найзначніші автобіографічні твори М. П. Драгоманова супроводжено ґрунтовним нарисом життя і творчості видатного українського мислителя, численними ілюстраціями та бібліографією. Для істориків, політологів, правників, літературознавців, журналістів, усіх, хто цікавиться історією вітчизняної суспільно-політичної думки.

Історія європейської цивілізації. Греція / під ред. Умберто Еко ; пер. з італ.: О. В. Смінтіна, І. С. Горнова, О. О. Феденко, С. А. Кулініч, І. В. Раєвська, В. О. Пшоняк, І. М. Потапова, О. А. Юдін, Д. Ю. Кондакова; худож.-оформ. Л. П. Вировець. – Харків : Фоліо, 2015. – 863 с. : іл.

Проект «Історія європейської цивілізації» охоплює період від античних часів до ХХ століття і поділений на три основних блоки: Античність (3 томи – Близький Схід, Греція, Рим), Середньовіччя (4 томи – Раннє середньовіччя, Високе середньовіччя, Пізнє середньовіччя, XV століття) і Сучасність (5 томів – XVI-XX століття). При створенні цього надзвичайного проекту його упорядник – видатний італійський вчений-філософ, літературний критик, письменник Умберто Еко – керувався мультидисциплінарним принципом: Історія, Філософія, Міфологія та релігія, Образотворче мистецтво, Література, Наука і техніка, Музика. Статті до дисциплін написані провідними італійськими фахівцями в кожній галузі.

«Історія європейської цивілізації. Греція» – це сучасна енциклопедія історії Європи, яка надає повну картину політичного, військового та культурного світу Стародавньої Греції від початку палацової фази мінойської цивілізації (близько 2000 року до н. е.) до завершення Ахейської війни, останньої спроби відкритого повстання проти Риму (146 рік до н. е.).

Мельниченко В. Ю. Михайло Грушевський у Москві: авторська енциклопедія-хроноскоп / В. Мельниченко. – Київ: Либідь, 2015. – 568 с. : іл.

Ця масштабна авторська енциклопедія-хроноскоп завершує трилогію про перебування великих українців – Шевченка, Гоголя, Грушевського – в Москві. Зосередившись на малодосліджених сторінках біографії вченого, автор для розкриття постаті Михайла Грушевського і його доби аналізує, а іноді й відкриває архівні джерела, праці, публічні та приватні документи, спогади, листування.

У книзі безліч імен відомих людей, які в московські періоди життя Грушевського співпрацювали, зустрічалися, листувалися з ним. Створено панораму пам’ятних місць і адрес у Москві, пов’язаних з великим українцем. Значну частину їх подано в ілюстраціях.

Нехорошев С. Коврайський період життя та творчості Г. С. Сковороди : усно-історичні оповідання / С. Нехорошев; упоряд. Ю. М. Руденко. – Переяслав (Київ. обл.) : Аванпост-Прим, 2021. – 62 с. – (Серія «Краєзнавча бібліотека Переяславщини» ; вип. 18).

У збірнику вміщено усно-історичні оповідання відомого фольклориста С. С. Нехорошева про коврайський період життя та творчості Г. С. Сковороди.

Фольклорист на основі легенд та переказів створив портрет сковородинівської епохи. Устами жителів села охарактеризував життя і побут поміщиків на прикладі родини Томар, становище селянства. Особлива увага автора сконцентрована на постаті Г. С. Сковороди, його відносинах з місцевим населенням та драматичних подіях у поміщицькій родині.

Самі про себе: Автобіографії українських митців 1920-х років / упоряд. Р. Мовчан. – Київ : Кліо, 2015. – 640 с.

Цей документальний збірник підготовлено на основі архівних матеріалів, раритетних видань. Усього репрезентовано 105 українських митців, чиї автобіографії пощастило розшукати і вони виявилися цікавими. Більшість із них публікуються уперше, і майже всі датовані 1920-ми роками.

Книжка покликана стати надійним помічником для науковців, викладачів, студентів, зацікавлених читачів у пізнанні й дослідженні складної, неоднозначної доби «Розстріляного відродження», образ якої вона доповнить та увиразнить багатьма невідомими персоналіями, фактами, деталями, автентичним колоритом.

Сергій Параджанов і Україна: збірник статей і документів / упоряд., ред. Л. І. Брюховецька. – Вид. 2-ге. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2015. – 288 с.

У збірнику «Сергій Параджанов і Україна» розглянуто широкий комплекс питань, як творчого, так і соціально-політичного характеру. В наукових дослідженнях автори розглядають своєрідність творчого стилю постановника «Тіней забутих предків», «Саят-Нови» та нездійсненого фільму «Київські фрески», роль образотворчого мистецтва в його режисурі, тогочасний мистецький контекст. Ті, кого цікавить доля Параджанова та причини його арешту, зможуть познайомитись із розсекреченими архівами КДБ, а також сторінками «Щоденника» Святослава Іванова, Голови тогочасного Держкіно України. Цінними є спогади Марти Дзюби, Івана Дзюби, композитора Мирослава Скорика та інших людей, які спілкувалися з режисером.

Скляренко В. М. Українські традиції і звичаї: для дітей середнього шкільного віку / В. М. Скляренко ; худож.-оформ. Л. Д. Киркач-Осипова. – Харків: Бібколектор, 2015. – 318 с. : іл.

Народні традиції та звичаї завжди були духовною основою життя українців. Вони формувалися протягом багатьох століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення. Нині народні традиції та звичаї стали одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності. І кожен з нас є спадкоємцем цього великого скарбу, продовжувачем традицій народної культури. В чому вони полягають, де їхні витоки Як вони формувалися та змінювалися у різні часи на теренах нашої країни – на всі ці запитання ви знайдете відповідь у нашому виданні.

Скорульська Р. М. Микола Лисенко. Дні і роки / Р. Скорульська, М. Чуєва. – Київ : Музична Україна, 2015. – 744 с.

Пропоноване видання включає як широко відому, так і досі не введену в обіг інформацію про життя, творчість та громадську діяльність М. Лисенка, зібрану за 30 років науковцями Музею Миколи Лисенка.

Соченко В. Церква Богородиці Десятинна в Києві / В. Соченко. – Київ: Мистецтво, 2014. – 224 с. : іл.

У виданні висвітлено проблему відродження пам’яті про перший кам’яний монументальний храм Київської Русі – церкву Богородиці Десятинну, зведену в Києві в кінці Х ст. після прийняття християнства в Київській Русі. На основі аналізу історичних передумов, наукових джерел, результатів археологічних досліджень ХІХ-ХХІ століть та виконання комплексних досліджень автора, запропоновано концепцію збереження і музеєфікації залишків Десятинної церкви, а також архітектурно-проектні пропозиції можливого увічнення пам’яті про цей унікальний храм та ревалоризацію визначного історичного місця стародавнього Києва.

Томенко М. В. Україна: історія Конституції: [навч. посіб.] / М. Томенко. – 2-ге вид., доопрац. і допов. – Київ : Генеза, 2020. – 152 с.

Навчальний посібник, написаний відомим політиком і громадським діячем, присвячений висвітленню питань історії розвитку українського конституціоналізму від найдавніших часів до сьогодення. Вміщено аналіз конституційних документів, що характеризували суспільно-політичне життя на українських теренах, а також повні тексти «Пактів і конституцій…» Пилипа Орлика та Конституції незалежної України.

Друге видання посібника доповнене актуалізованою станом на 2020 р. інформацією. Посібник може бути використаний в навчальних закладах, а також стане у пригоді науковцям, викладачам, політикам та широкому загалу читачів.

Яцко Н. Б. PR та маніпуляції : практичний словник / Н. Б. Яцко; ред. В. М. Карпенко. – Київ : Карпенко В. М., 2015. – 472 с.

Практичний словник Наталі Яцко включає визначення та пояснення базових термінів з комунікації, психології, логіки, політології, управління, маркетингу та реклами, а також різного роду маніпулятивних практик. Уважне знайомство зі словником допоможе читачеві зорієнтуватися в сучасних інформаційних потоках, зрозуміти їх витоки та призначення і відчути себе впевненіше з точки зору власного вибору у спілкуванні з зовнішнім світом.

Найціннішим надбанням людства є знання, а найкращим подарунком – книга. Тож сердечно дякуємо Миколі Володимировичу за подаровані книги, а читачів запрошуємо до бібліотеки!

Пресцентр бібліотеки