«БІБЛІОтур»: підсумки професійно-пізнавальної поїздки бібліотекарів Університету до Луцька

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «БІБЛІОтур»: підсумки професійно-пізнавальної поїздки бібліотекарів Університету до Луцька

Наприкінці вересня Україна відзначила професійне свято працівників українських бібліотек. Кожен український колектив книгозбірні святкував його по різному, а от бібліотекарі Університету Григорія Сковороди в Переяславі відзначили його пізнавальною та цікавою поїздкою до Луцька. Поїздка закріпила понад вісімнадцятирічну традицію бібліотечних турів сковородинівських берегинь книги по книгозбірнях, визначних місцях України з метою збагачення професійними знаннями, ознайомлення з унікальними пам’ятками історії і культури. Слід зазначити, що у кожному місті колеги відгукуються на прохання допомогти з організацією перебування.

Бібліотур на Волинь, який відбувся 29 вересня, розпочався з відвідання Музею Лесі Українки у Колодяжному, що розташований в садибі, де поетеса провела дитячі та юнацькі роки. Вона розташована у мальовничому місці зі ставком та парком. Сковородинівкам було цікаво відвідати рідні місця поетеси у ювілейний рік, адже цьогоріч Україна відзначила 150-річчя від дня народження Лесі Українки, видатної української письменниці та громадської діячки. Нагадаємо, що тоді на її пошану в книгозбірні переяславського вишу було проведено низку заходів з актуалізації творчого спадку. Особливу інтерес викликали особисті речі письменниці, прижиттєві видання творів, сімейні світлини, побутові речі, меблі та ін.

Уже в бібліотеці Волинського національного університету імені Лесі Українки працівниці переяславської книгозбірні очікував теплий прийом. Під час екскурсії читальними залами бібліотекарі дізналися про цікаві форми роботи луцьких колег. У ході круглого столу, у якому взяли участь ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось, директор бібліотеки Володимир Собчук та завідувачі відділів, а зі сковородинівців – директор бібліотеки Ольга Шкира, декан факультету фізичної культури, спорту та здоров’я Віктор Куйбіда, завідувач кафедри цифрових технологій навчання Валерій Хомич, працівники університетської бібліотеки, відбулася розмова про розвиток обох університетів, проблеми та виклики, що постали перед вищою освітою та бібліотеками зокрема.

Надалі директори бібліотек підписали угоду про співпрацю та обмінялися книгами, серед яких – наукові збірники обох університетів, науково-методичні видання, монографії, тощо. До того ж бібліотека луцького вишу подарувала книгозбірні переяславського університету добірку видань про творчість Лесі Українки.

Після цієї теплої та пізнавальною зустрічі переяславська делегація відвідала Музей Лесі Українки Волинського національного університету імені Лесі Українки, а також здійснили пізнавальну екскурсію вулицями старого міста, яку провів директор бібліотеки Володимир Собчук.

Занурення в історію Луцька продовжилося під час знайомства з пам’яткою архітектури та історії національного значення – Луцьким замком (Замком Любарта), одним з найдавніших і найкраще збережених замків України. Луцький замок – це цілий музейний комплекс. Тут є музей дзвонів, музей книги, у вежах замку розташовані різноманітні експозиції давніх речей – результати пошуків та досліджень істориків і археологів, а також виставки сучасних митців на історичну тематику. Поза тим, Замок увійшов до переліку «Семи чудес України». Подолавши майже 90 крутих східців В’їзної вежі, ознайомившись з експозиціями, розташованими на кількох її поверхах, на оглядовому майданчику працівниці бібліотеки помилувалися старим містом, а також відвідали інші музеї, розташовані у замку.

Бібліотекарі університету щиро вдячні колегам Волинського національного університету імені Лесі Українки, особливо директору бібліотеки Володимиру Собчуку, за професійний супровід, гостинність, бажання спілкуватися, ділитися досвідом.

Пресцентр бібліотеки