У Переяслав, на запрошення бібліотеки УГСП, завітав майстер українського живопису та графіки Феодосій Гуменюк

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > У Переяслав, на запрошення бібліотеки УГСП, завітав майстер українського живопису та графіки Феодосій Гуменюк

Ще два тижні, до 23 вересня 2024 року, триватиме виставка творчих робіт українського художника Феодосія Гуменюка. Її відкрили 6 вересня 2024 року у мистецькій галереї КЗ «Переяславський ЦКМ» з нагоди прийдешнього Дня міста Переяслава за співініціативи бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Розповідаємо про це детально.

Феодосій Гуменюк – лауреат Шевченківської премії, народний художник України, член спілки художників, заслужений діяч мистецтв, професор Київської академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука. У свій 83-й день народження він завітав у Переяслав, де представив виставку з 12 картин, написаних у стилі графічного живопису.

Творчість митця зорієнтована на духовні українські національні цінності, а тематика на його полотнах – предмети побуту, українські звичаї, календарно-обрядові цикли свят, структурні деталі та різні образи. На представлених у галереї роботах можна побачити гетьманів, козаків, дівчат у вінках, янголів, птахів, Україну та природу.

Як розповідає директорка книгозбірні Ольга Шкира, задум творчої зустрічі в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі із відомим українським живописцем, графіком, лауреатом Шевченківської премії Феодосієм Гуменюком, як із художником та педагогом, зародився давно, ще у доковідний період. Проте обставини, спочатку COVID-19 з його карантинними обмеженнями, а, згодом, повномасштабне вторгнення  росії  в Україну, весь час ускладнювали і відтерміновували втілення в життя цих планів.

Довгоочікуваний час настав. Скориставшись тим фактом, що 24 картини народного художника України вже 40 років експонуються у музеях Переяслава, університетська бібліотека ініціювала проведення спільного з відділом культури і туризму Переяславської міської ради на чолі з Валентином Шуткевичем та НІЕЗ «Переяслав» в особі генерального директора Олексія Лукашевича, заходу, який воістину переріс у масштабну мистецьку подію до 1117-річчя нашого міста.

Експонована авторська виставка складається із 12 полотен. Привітати метра у його день народження прийшли привітати міський голова Вячеслав Саулко, заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Олександр  Колибенко та проректор з наукової роботи Університету Григорія Сковороди в Переяславі Василь Дудар, який, від імені керівництва університету, вручив імениннику орден Володимира Мономаха. Олександром Демиденком та Ларисою Годліною була створена відеопрезентація «Дух українськості у творчості Феодосія Гуменюка», в  якій було продемонстровано присутність робіт Феодосія Максимовича в Музеї українських обрядів, Музеї хліба, Музеї історії Української Православної Церкви та Музеї «Заповіту» Т. Г. Шевченка. Лариса Олексіївна, як історик-етнограф, головний зберігач НІЕЗ «Переяслав» (1985-2012) повідала про історію появи картин в Переяславі і охарактеризувала цінність художніх робіт.

У  виступі  Феодосій Гуменюк розповів про свій тернистий життєвий і творчий шлях, зорієнтований на прадідівські духовні цінності. Його мистецтво пов’язане віковічною ниткою з історичною минувшиною України, з обрядами, звичаями та віруваннями українців. Як професор Київської академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука маестро наголосив на важливість  неперервності у передачі знань і творчого досвіду від покоління до покоління. Доповнюючи друга та колегу доцент кафедри монументального станкового живопису Київської академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука Василь Копайгоренко, вказав на вагомість проведення таких мистецьких зустрічей саме сьогодні, адже ворог знищує нашу ідентичність, культурну спадщину,  і нещодавно під час ракетного  обстрілу в Києві  була втрачена частина полотен Феодосія Максимовича.

Продовжили мистецький захід промовці Олена Тонконог, зберігач фондів НІЕЗ «Переяслав», Роман  Мотузок, член Спілки художників України, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва та методики викладання УГСП й Ірина Кузьмицька, директорка Переяславської художньої школи ім. Петра Холодного, які в своїх промовах оцінили творчість заслуженого діяча мистецтв України і його вклад у вітчизняне мистецтво. Викладачі та студенти-художники УГСП  пообіцяли відвідувати виставку в навчальних цілях.

У заключному слові директор бібліотеки Ольга Шкира підвела підсумки і подякувала Феодосію Гуменюку за візит до історичного Переяслава, за дотик до високого українського мистецтва, незабутню атмосферу та подаровані книги для університетської книгозбірні: «Кобзар Тараса Шевченка у творах Феодосія Гуменюка» (2022), «Феодосій Гуменюк: живопис, графіка» (1995).  А також подякувала за відмінну роботу ведучому Олександру Молоткіну і всім присутнім у галереї.  Далі гості відвідали Переяславську  художню  школу ім. Петра Холодного та Музей «Заповіту» Т. Г. Шевченка.

 

 Пресцентр бібліотеки