Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > У бібліотеці в межах проєкту «Університетські зустрічі» відбувся читацький форум вдячності країні сонця – Японії

У четвер, 23 травня 2024 року, за ініціативи бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі, у рамках творчого проєкту «Університетські зустрічі», у конференц-залі імені Василя Сухомлинського відбувся форум вдячності Японії за допомогу Україні. Розповідаємо про те, як це було.

Захід модерував фахівець відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Олександр Молоткін. На початку заходу він наголосив на важливості бібліотечного просвітницького проєкту «Університетські зустрічі», в межах якого організовуються зустрічі з відомими людьми та відбувається спілкування з високоінтелектуальними, творчими, цікавими особистостями. За його словами це, безперечно, формує у молоді прагнення навчатися та працювати, розвивати ерудицію, самовдосконалюватися. Також ведучий зазначив, що сьогодні, в умовах російсько-української війни, ми вдячні країнам, що допомагають українцям вести боротьбу з агресором, зокрема Японії.

Надалі ведучий представив присутнім – викладачам, бібліотекарям, співробітникам закладу вищої освіти, учням ліцею «Патріот», співробітникам НІЕЗ «Переяслав» – гостей нашого вишу: українського дипломата, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Японії у 2000-2006 рр., історика, археолога Юрія Костенка; українську поетесу, вченого-літературознавця, літературного критика, культуролога, перекладача, члена Спілки письменників України, лауреата літературних премій імені Андрія Малишка, Григорія Сковороди, Володимира Винниченка, Івана Кошелівця, заслуженого діяча мистецтв України Людмилу Скирду; кандидата філологічних наук, провідного наукового співробітника відділу давньої української літератури Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ Віру Сулиму.

 Також вітальне слово у рамках зібрання виголосив ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, професор Віталій Коцур. Він подякував гостям за візит до університету та наголосив на важливій місії дипломатів, особливо тих, які були дотичними до вибудовування дипломатичних відносин вже незалежної України з державами світу. Принагідно Віталій Вікторович вручив дипломату Юрію Костенку відзнаку університету «Орден князя Володимира Мономаха».

Під час свого виступу Людмила Скирда сказала, що вражена квітковими композиціями у просторі зали, створеними доцентом кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання Ольгою Стрілець, у стилі ікебани – традиційного японського мистецтва аранжування квітів. Вони сповнили простір духом Японії. Надалі Людмила Михайлівна із захопленням розповіла про Японію, унікальну країну, де нанотехнології дивовижним чином поєднуються зі стародавніми традиціями, дивовижних японців, залюблених у життя і красу, та презентувала перекладену нею книгу Імператриці Мітіко «Будувати мости: спогади про книги, прочитані у дитинстві», розповівши цікаву історію видання українською мовою, зокрема, отримання дозволу японської імператриці на переклад її книги.

 Натомість Віра Сулима презентувала книгу поезій свого чоловіка, нині покійного вченого-літературознавця Миколи Сулими «Моя Японія» (2020). Як зазначено в анотації до книги, «Моя Японія» – це поетичне відлуння  його вражень від поїздки до Країни сонця, що сходить восени 2016 року. Передмову до книги написала Людмила Скирда.

 У свою чергу Юрій Костенко у своєму виступі зауважував на тому, що Переяславщина це його батьківщина, адже батько відомого дипломата народився у Переяславському повіті тодішньої Полтавської губернії. Нині Юрій Костенко продовжує займатися улюбленою археологічною працею, досліджуючи залишки матеріальної культури Середнього Потрубіжжя, тісно співпрацює з НІЕЗ «Переяслав».

Директорка бібліотеки Ольга Шкира сказала, що співпраця університетської книгозбірні з родиною Костенка-Скирди триває вже понад десять років. У фондах бібліотеки зберігається особова колекція дарів сім’ї науковців, яка щорічно поповнюється новими примірниками. Ольга Іванівна висловила сподівання на продовження успішної співпраці шановних науковців з університетською бібліотекою.

Читацький форум закінчився автограф- та фотосесією. Увазі присутніх була також запропонована книжкова експозиція японознавчої тематики, створена працівниками бібліотеки. Щиро дякуємо Людмилі Скирді, Юрію Костенку, Вірі Сулимі за чудову зустріч, бажаємо натхнення, нових творчих досягнень!

 

Пресцентр бібліотеки