«Магія української вишивки»: в травні у читальній залі Сигізмунда ІІІ експонується виставка творчості Ніни Лазенко

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Анонси > «Магія української вишивки»: в травні у читальній залі Сигізмунда ІІІ експонується виставка творчості Ніни Лазенко

У травні в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі можна відвідати експозицію творчих робіт переяславської майстрині декоративно-ужиткового мистецтва Ніни Лазенко. Вона триває у читальній залі Сигізмунда ІІІ бібліотеки альма-матер.

Яке передає пресцентр книгозбірні, це не перша виставка творів пані Ніни в УГСП, де вона повністю розкриває багатство свого творчого мислення та художньої уяви. Її вишивки гармонійно поєднують минуле та сучасність, просякнуті народною символікою: квіти, що втілюють життя, землю та плодючість; українська хата – символ рідної землі, безперервності роду, затишку, добра, материнської любові та захисту; птахи, особливо лелека, що висвітлюють повагу до батьків, сімейне щастя, народження дітей, батьківщину та прив’язаність до рідної землі; а також бджоли, храми, криниці та інші символи.

«Українська вишивка – унікальне явище, яке втілює релігійні, обрядові, етичні та світоглядні аспекти українського народу. Вишивка відображає багатовіковий досвід, де життя людини, її творчість та вірування нерозривно пов’язані. Вишиті вироби – одяг, рушники, серветки, картини та інші – розкривають внутрішній світ їхнього творця, його думки, почуття та поетичне бачення природи рідного краю, демонструючи високу майстерність виконання», – йдеться в анотації до виставки.

Безумовно, українська вишивка з її глибоким символізмом і багатовіковими традиціями, продовжує вражати і надихати. Особливо це помітно у творчості майстрів, які зберігають і розвивають це мистецтво. Ніна Лазенко – одна з таких майстрів, чия творчість вирізняється особливою глибиною і художнім баченням. У її виробах закладений глибокий сенс: любов до людей, життя, батьківщини та рідного Переяслава, а також віра в перемогу добра і краси. Запрошуємо всіх охочих ознайомитися з цією творчою виставкою. Не проґавте нагоди зустрітися з прекрасним!

 

Пресцентр бібліотеки