Напередодні Дня Незалежності України професорка УГСП Ганна Токмань поділилася своїми спогадами та думками про святі дні відновлення української держави

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Напередодні Дня Незалежності України професорка УГСП Ганна Токмань поділилася своїми спогадами та думками про святі дні відновлення української держави

Напередодні чи не найголовнішого державного свята, заснованого  24 серпня 1991 року на честь ухвалення Акту проголошення незалежності України та від’єднання від СРСР, бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі та відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю, в рамках свого партнерського проєкту «Науковці в бібліотеці» запросили з гостьовою міні-лекцією активну учасницю історичних подій відновлення Української Незалежності, професорку, філологиню Ганну Токмань.

Токмань стояла біля джерел заснування Народного Руху України і Товариства «Просвіта», а відтак поділилася спогадами і роздумами про обставини і причини створення цих організацій в 1989 році, розповіла як виникали ідеї, як гуртувалися люди, що робили в той період рухівці і тумівці-просвітяни, у чому була конкретика їхніх справ.

«Українці тоді використали свій шанс відновити свою багатовікову, тисячорічну українську незалежну державу», – зауважує на початку відео Ганна Леонідівна й надалі з великою любов’ю і повагою згадує про двох своїх товаришів-соратників у Бердянську: найстаршого – Петра Гончаренка, ветерана Другої світової війни, художника, просвітянина, та наймолодшого – Олексія Кайду, її кращого випускника середньої школи № 16, а пізніше голову Тернопільської обласної ради та Народного депутата України 7-го скликання, нині ж – воїна ЗСУ, офіцера-артилериста.

На завершення своєї міні-лекції Ганна Токмань акцентувала увагу на тому, що, у свій час, разом із однодумцями, вона зробила доленосний вибір, і наголосила, що в нинішніх умовах російсько-української війни перед громадянами України ще гостріше  стоїть питання екзистенційного вибору у боротьбі за свободу і незалежність:

«Ми були в умовах екзистенційного вибору в кінці 80-х: стати на боротьбу за незалежну Україну, боротися проти – за збереження СРСР, чи відмовчатися, тихенько собі посидіти і чекати, хто переможе. Зараз ситуація ще гостріша, значно гостріша, бо точиться війна, війна з московією. І єдиним критерієм, коли ви робите вибір, екзистенційний вибір, ви вибираєте себе в обставинах російсько-української війни, – є патріотизм. Ви ставите собі питання: те, як я себе буду вести, те, яку я позицію займу, те, що я конкретно зроблю, допоможе перемозі України в цій війні, чи не допоможе. Бо не допоможе перемозі України – це означає допоможе московії. Іншого немає. Або – або».

Зауважимо, що відео з Ганною Леонідівною було записане у червні 2024 року. Пізніше, 13 липня, на фронті загинув її племінник – командир роти, воїн-доброволець, який боронив нашу Батьківщину з весни 2022 року, Леонід Сергійович Кузьменко. Висловлюємо співчуття. Слава Герою і вічна пам’ять!

Неодмінно перегляньте цю живу сторінку нашої усної історії устами очевидиці, підтримайте її вподобаннями, коментарями та поширеннями – ця промова варта того, аби бути почутою в найсвятіші дні нашої історії, найвеличніше державницьке свято нашої новітньої історії.

 

 Пресцентр бібліотеки