Музична Шевченкіана та педагогічні ідеї великого Кобзаря: науковиця Ольга Кряжич та громадський діяч Володимир Грицишин подарували бібліотеці УГСП нові книги

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Музична Шевченкіана та педагогічні ідеї великого Кобзаря: науковиця Ольга Кряжич та громадський діяч Володимир Грицишин подарували бібліотеці УГСП нові книги

Коли бібліотеці дарують книги – це завжди радість для бібліотекарів, адже це допомагає їм запропонувати користувачам більшу різноманітність літератури та краще задовольнити їхні потреби. Приємно, що коло дарувальників бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі розширюється і ними стають люди, які після знайомства з університетською книгозбірнею стають її великими шанувальниками. Днями бібліотечний фонд збагатився новими виданнями з шевченкознавства та книгою, у якій відображено українське національне пробудження та опір радянській тоталітарній системі у 60-80-х роках ХХ ст. Розповідаємо вам про них.

Книги подарували бібліотеці кандидат технічних наук, доцент кафедри цифрових технологій навчання факультету гуманітарної освіти та соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ольга Кряжич, та кандидат економічних наук, громадський діяч Володимир Грицишин – її дядько, був міським головою Сєвєродонецька у 1994-2010 рр. Родина замешкала у нашому місті нещодавно, вимушено залишивши Луганщину. Родина завжди відгукується на волонтерські ініціативи.

Нещодавно науковиця, член Національної спілки журналістів України (1998) та Національної спілки письменників України (2022) Ольга Олександрівна відвідала бібліотечний захід, присвячений 210-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка, і у своєму виступі пообіцяла, що її родина придбає для університетської книгозбірні видання «Музична Шевченкіана українських композиторів», таким чином відреагувавши на слова професора Анатолія Мартинюка, який презентуючи книгу зауважив, що цієї нової книги ні в кого в Переяславі, окрім нього, поки що немає.

Анотація нових книг у бібліотеці:

Музична Шевченкіана українських композиторів: біобібліогр. довід. вид. – Київ : Ліра-К, 2023. – 952 с.

У біобібліографічному виданні представлено 373 українські композитори. У роботі у повній мірі представлено зазначені жанри Музичної Шевченкіани : опери, балети, ораторії, кантати, симфонії, фортепіанні композиції, романси, солоспіви, пісні, хорові духовні піснеспіви на тексти псалмів Давидових у переспіві Тараса Шевченка та поеми «Марія» тощо. Для повного ознайомлення з творчістю композиторів у довідковому виданні подано біографію, творчий доробок, Музичну Шевченкіану як основний розділ, у якому зазначено композиції на тексти Шевченка, роки написання й видання, першого виконання, дискографію та літературу. Праця здебільшого написана за матеріалами власного архіву, зібраного протягом сорока років та у безпосередньому спілкуванні з кожним композитором, щоб відомості були точними і правдивими. У праці подано Музичну Шевченкіану періоду другої половини XIX – 20-х років XXI століття, твори композиторів яких мають велику історичну вагу. При її появі у друкованому вигляді стане добрим помічником для здобувачів вищої освіти навчальних музичних закладів і для тих, хто цікавиться музичною культурою нашої славної і непереможної нації.

Чавдаров С. Х. Педагогічні ідеї Тараса Григоровича Шевченка / С. Х. Чавдаров ; упоряд. Б. О. Лис. – Київ : Ліра-К, 2023. – 282 с.

Аналізуючи творчість Тараса Григоровича Шевченка автор зазначає його вагомий вплив на подальший розвиток української мови та культури. Серед актуальних для всіх часів педагогічних ідей Шевченка була й ідея необхідності навчання дітей своєю рідною мовою, яку він не просто проголошував, а й активно втілював у життя, всіляко підтримуючи популярний тоді рух недільних шкіл для народу й написавши для них свій «Кобзар».

Кириченко С. Люди не зі страху : українська сага : спогади / С. Кириченко; перед. сл.  Ю. Бадзя. – Київ : Смолоскип, 2013. – 920 с.

Спогади Світлани Кириченко, активної учасниці українського визвольного руху 60–80-х років минулого століття, відзначаються багатогранним змістом і своєрідним художнім стилем. Це історичного масштабу унікальні свідчення про себе та епоху, про відомі провід­ні постаті новітньої доби нашого національного пробудження, про десятки рядових творців суспільних обставин. До видання увійшли також вибрані статті авторки. З огляду на обмежений обсяг до нього не потрапили спогади про Василя Стуса «Птах піднебесний», що, сподіваємося, невдо­взі побачать світ окремою книжкою. «Люди не зі страху» друкувалися в газеті «Молодь України», у журналах «Дніпро» і «Кур’єр Кривбасу», звучали на хвилях національного радіоканалу «Культура».

Як з цими книгами, так й іншими новими надходженнями до бібліотеки можна ознайомитися у книгозбірні університету у рамках Днів інформування з 12 по 25 березня (читальна зала Сигізмунда ІІІ). Більш детальну інформацію про нові надходження до бібліотечного фонду користувачі можуть отримати, переглянувши на сайті книгозбірні (рубрика «Нові надходження) чергові випуски інформаційних бюлетенів Бібліомесенджер№24, Бібліомесенджер№25, Бібліомесенджер№26, Бібліомесенджер № 27.

Колектив книгозбірні щиро вдячний Ользі Олександрівні та Володимиру Омеляновичу за подаровані книги.

 

Пресцентр бібліотеки