Бібліотека УГСП запросила на День творчої ініціативи «Дитяча країна мрій» учнів студії живопису та арт-терапії «Malen» при творчій спілці майстрів Переяславщини «Мистецтво життя»

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Бібліотека УГСП запросила на День творчої ініціативи «Дитяча країна мрій» учнів студії живопису та арт-терапії «Malen» при творчій спілці майстрів Переяславщини «Мистецтво життя»

У минулий четвер, 25 січня 2024 року, бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі провела День творчої ініціативи «Дитяча країна мрій» для учнів студії живопису та арт-терапії «Malen»  при творчій спілці майстрів Переяславщини «Мистецтво життя» під керівництвом  кандидатки психологічних наук, практикуючої психологині, художниці, випускниці Університету Григорія Сковороди в Переяславі Людмили Башук.

Проведення таких заходів для дітей Переяславщини встигло набути статусу доброї традиції. Метою зустрічі вкотре було ознайомлення учасників студії і їх батьків з  університетським простором та можливостями сучасної книгозбірні, що є початковою ланкою профорієнтаційної роботи у форматі гри-екскурсії.

Першою локацією стала інформаційно-ресурсна зала бібліотеки «Чумацький шлях», де відбувся майстер-клас з музикотерапії, який провела докторка педагогічних наук, доцентка кафедри музичного мистецтва і методики навчання, фахівчиня з музико-терапевтичної діяльності Ірина Малашевська. Діти співали, танцювали, грали на різноманітних музичних інструментах, виконували разом з батьками релаксаційну вправу «Скрипка». Музична терапія стала камертоном для розкриття і самовираження дитячих сердець, налаштувала на подальшу мандрівку університетом.

На наступній зупинці в Лабораторії дитинознавства привітною господинею стала кандидатка філософських наук, доцентка кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти Тамара Андрєєва. Викладачка провела майстер-клас творчого мислення «Загадкові ножиці» в техніці силуетної витинанки, під час якого віртуозно вирізала дивовижні паперові об’єкти-загадки: квіти, птахи, звірята, будиночки, ангели тощо. Терапевтичним завданням було відгадати вирізані фігурки і швидко їх розфарбувати.

Продовжила екскурсію кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання, художниця-мисткиня Ольга Стрілець в мистецькій аудиторії «Лабораторія етнодизайну імені народної художниці України Марії  Буряк». Це своєрідний етномузей-майстерня, в якому представлені артефакти української минувшини, колекції мистецьких робіт здобувачів освіти, різноманітні аксесуари для художників. Ольга Володимирівна професійно і з великою любов’ю занурила дітей у світ живопису, акцентувала увагу на виробах з килимарства, писанкарства, ажурної витинанки, малярства на склі тощо.

Наступною локацією для юних художників був дитячий кінозал, в який трансформувалася інформаційно-ресурсна зала «Чумацький шлях». Мультик обрано на виклик часу: історія за мотивами народної казки про Котигорошка, який є праобразом українського героя, богатиря, переможця над злом. Перед демонстрацією вітчизняного мультфільму «Пригоди Котигорошка та його друзів» фахівець соціально-гуманітарного відділу університету Ольга Богданець натхненно розповіла однойменну народну казку і представила образ костюмованого героя (одного з хлопчиків одягла в костюм казкового персонажа). Світ анімації наповнив дитячі серця радістю і насолодою від споглядання сміливих героїв.

Завершальним етапом мандрівки університетом було чаювання із смаколиками в бібліотеці. Дорослі і діти ділилися враженнями від побаченого і почутого, розповідали цікаві історії, читали вірші. Атмосфера була наповнена теплом і щастям. Діти отримали багато позитивних емоцій та задоволення від гри і спілкування у новому для них предметно-просторовому середовищі, а для бібліотекарів, викладачів, батьків це був корисний досвід роботи з дітьми. Директорка бібліотеки Ольга Шкира подякувала гостям за візит, за приємне спілкування та задала домашнє завдання: намалювати малюнки, які будуть передані нашим захисникам – Воїнам ЗСУ.

Організовуючи такі арт-терапевтичні заходи, залучаючи спеціалістів-професіоналів, бібліотека виконує просвітницьку місію. Такі зустрічі надихають, розвивають творче мислення, розширюють грані світобачення у дітей.

 

Пресцентр бібліотеки