Бібліотека УГСП поповнилася новими виданнями, зокрема факсимільним «Реймським Євангелієм» й монографіями Надії Нікітченко

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Бібліотека УГСП поповнилася новими виданнями, зокрема факсимільним «Реймським Євангелієм» й монографіями Надії Нікітченко

Днями бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі отримала в дарунок від Національного заповідника «Софія Київська» нові видання, зокрема й факсимільного типу, які, впевнені, будуть корисними й цікавими не лише науковцям та студентам-історикам, а й усім допитливим читачам.

Факсиміле – це відтворення конкретного екземпляра книги чи рукопису з усіма особливостями оригіналу (фактурою паперу, помітками на полях тощо). Тож читач таким чином отримує можливість не лише прочитати твір, а й доторкнутися до давнього часу, зримо уявити давню історію.

Відтепер маємо у фонді історичної літератури Реймське Євангеліє. Видання факсимільного типу. Дослідження : у 2 т. / упоряд. В. Корнієнко ; худож. оформ. В. Клейменов. – Київ : Горобець, 2019. У анотації до нього зазначено, що новітнє наукове видання факсимільного типу унікального кирилично-глаголичного рукописного Реймського Євангелія, яке отримало назву за місцем сучасного зберігання, вийшло з друку у рамках проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину». Книга є конволютом ХІ та XIV ст.; найдавніший рукопис пов’язаний із київським книжним скрипторієм і, ймовірно, з бібліотекою великого київського князя Ярослава Мудрого. Видання складається з двох частин. Перша частина відтворює сторінки рукописної пам’ятки, а друга містить результати її дослідження сучасними українськими науковцями, що розкривають кодикологічні, палеографічні, мистецькі та мовні (кириличної частини) особливості кодексу, історію його створення, побутування та вивчення.

Нагадаємо, що у 2015 році наша бібліотека вже отримала від Національного заповідника «Софія Київська» видання Реймське Евангеліє Анни Ярославівни / автор тексту В. Александрович ; пер. фр.: Л. Госейко, І. Роговська, пер. англ.: В. Маланчій, О. Іванусів. – Факс. відтворення. – Львів : МС, 2010. – 200 с.: іл. – Текст: укр., фр., англ. У цій книзі вперше в Україні було опубліковано факсимільне  відтворення тексту Місяцеслову Реймського Євангелія королеви Анни Ярославівни, доньки Ярослава Мудрого – найдавнішої оригінальної пам’ятки української церковної книжності. (Реймське Євангеліє – церковно-слов’янський пергаментний рукопис, складається з двох уривків від різних книг, які були переплетені разом 1395 р.; один уривок, написаний кирилицею в XI–XII століттях, міг за умови найранішого датування, походити з бібліотеки Ярослава Мудрого; нині зберігається в бібліотеці міста Реймс (Франція)).

Поза тим, фонд збагатився книгою Нікітенко Н. Софія Київська Володимира Великого : монографія. – Київ : Горобець, 2022. – 588 с. : іл. З анотації дізнаємося, що у центрі дослідження – грандіозний феномен історії, архітектури, мозаїки, фресок та написів-графіті Софії Київської, нові відкриття у цій царині. Усебічно проаналізовано й доведено колосальною кількістю фактів головний авторський концепт про заснування собору Володимиром Великим у 1011 році та завершення його Ярославом Мудрим у 1018 р. Тисячоріччя Софійського собору, відзначеному 2011 р. в усьому світі на рівні ЮНЕСКО, дозволяє сприймати пам’ятку як меморіал хрещення Русі-України та фундамент утвердження її як суверенної, могутньої держави. Авторка переконливо доводить, що саме в Києві зародились і поширились східнослов’янськими теренами державність і культура християнської Русі-України, унікальний витвір сповненої символіки високої духовної культури наших пращурів. Книга багато ілюстрована, написана в живій дохідливій манері.

Ще одна подарована книга «Україна – багатовікова держава Європи» (автор Надія Нікітенко) висвітлює тяглість державотворчих процесів на території України від часів давньої Русі як важливе підґрунтя буття нинішньої незалежної Української держави.

Бібліотечний фонд університетської бібліотеки налічує близько 500 тисяч книг з багатьох галузей знання. Колектив книгозбірні постійно прагне наповнити каталог літератури, щоб кожний користувач знайшов свою книгу. Нові надходження до бібліотеки – це завжди визначна подія. Щиро вдячні керівництву Національного заповідника «Софія Київська» за подаровані книги. Запрошуємо всіх охочих ознайомитися з ними  в бібліотеці університету.

 

Пресслужба бібліотеки