«Сковороди зоря у вічність промовля»: книжкова виставка до 301-ї річниці з дня народження видатного філософа Григорія Сковороди

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Сковороди зоря у вічність промовля»: книжкова виставка до 301-ї річниці з дня народження видатного філософа Григорія Сковороди

І через три сотні літ великий син українського народу, мислитель, філософ, письменник і педагог Григорія Сковорода залишається для нас сучасником, чиї мудрі поради допомагають і, переконані, ще неодноразово стануть у пригоді нашому народу. Мудрість, яку він проповідував, не має часових обмежень, і зараз в часи новітніх складних випробувань для України, набуває особливого значення для кожного з нас.

З нагоди 301-ї річниці від дня народження Сковороди, яку увесь відзначив вчора – 3 грудня, в музеї-архіві імені Юрія Бойка-Блохина в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі експонується книжкова виставка під назвою «Сковороди зоря у вічність промовля», яка презентує численні художні та наукові видання про Григорія Сковороду, різноманітні матеріали про дослідження його багатогранної творчості.

Двадцять п’ять років мандрував дорогами України незвичайний подорожній, проповідуючи серед народу свої філософські та соціальні погляди. Нині й ми маємо щасливу нагоду пройтися стежками його життя, перечитати сторінки його творів. У своїх філософських працях Григорій Савич відстоював ідею рівності між людьми, права кожного, незалежно від соціального становища на щастя і волю, вважаючи волю найвищим досягненням людини. Шлях до ідеального суспільства він бачив у вихованні нової людини через самопізнання, доступне їй завдяки розуму і внутрішньому чуттю.

Григорій Сковорода умів насолоджуватися кожною миттю життя. У своїх творах саме цього і вчить кожного з нас:

«Шукаємо щастя по сторонах, по віках, по станах. А воно скрізь і завжди з нами, як риба у воді, так ми в ньому. Не шукай його ніде, коли не знайдеш скрізь. Воно преподібне до сонячного сіяння: відкрий тільки вхід йому в душу свою».

Книжкова виставка, яка експонується в музеї-архіві імені Юрія Бойка-Блохина під назвою «Сковороди зоря у вічність промовля», яка  презентує численні художні та наукові видання про нього, різноманітні матеріали про дослідження багатогранної творчості Савича. Тут представлено матеріали конференцій, монографії, бібліографічні довідники, біобібліографічні покажчики зі сковородинознавства, документальні матеріали тощо.

Також на виставці експонується нова книга докторки філософії та педагогіки, професорки Дарини Блохин «Ноосферний Григорій Сковорода поза простором і часом. Вибрані праці. Том ХІІ» (Мюнхен-Тернопіль 2022). Ця збірка наукових публікацій  упорядковна із 32 визначених у синтезі наукових, вибіркових науково-популярних, публіцистичних елементів художнього стилів автора. Вона включає низку досліджень про Григорія Сковороду: від аналізу історичного періоду його діяння, біографічних відомостей, перших спроб його генеалогії, родоводу та оточення, формування світогляду, низку Богом дарованих йому талантів – унікального філософа, поета, християнського богослова, духовного практика, педагога, композитора, музиканта, співака, хормейстера, народного просвітителя, культурно-освітнього подвижника тощо.

Загалом авторка збірки аналізує філософсько-богословські, педагогічні виміри творчості українського першорозуму, аналізує у певній мірі Христоцентричний феномен Григорія Сковороди – мудрого праведника на усі часи.

Великий мандрівник України продовжує нескінченні мандри до читачів нових епох і цьому вічному шляху Григорія Сковороди немає кінця, бо кожне його слово звернене до серця та душі людини. Сковорода ніс у народ слово про щастя для всіх і кожного. Ці прагнення разом із закликом до духовного удосконалення людини заповідав нам геніальний поет і філософ. Ось чому віщі слова Григорія Сковороди – поета, філософа, гуманіста, просвітителя ХУІІІ ст., його ідеї потрібні сьогодні та будуть потрібні завтра і завжди.

Виставка діятиме до 15 грудня, а відтак поспішайте, адже ознайомившись з нею, читачі зможуть не тільки мандрувати життєвими шляхами поета, а і пізнати його творчість.

 

Ольга Науменко

асистент музею-архіву імені Юрія Бойка-Блохина