Директорка бібліотеки УГСП Ольга Шкира долучилася до литовсько-українського форуму «Роль бібліотек у зміцненні демократичного суспільства»

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Директорка бібліотеки УГСП Ольга Шкира долучилася до литовсько-українського форуму «Роль бібліотек у зміцненні демократичного суспільства»

7-9 червня 2023 року Асоціація повітових публічних бібліотек та Литовська національна бібліотека ім. Мартінаса Мажвідаса в Литві організували литовсько-український форум «Роль бібліотек у зміцненні демократичного суспільства».

За підтримки Української бібліотечної асоціації, однією із учасниць міжнародного зібрання стала директорка бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ольга Шкира.

На заході особливого значення набула тема медіа- та інформаційної грамотності, яка висвітлювалась у різних форматах – зустрічах, презентаціях, дискусіях. Українська делегація відвідала бібліотеки литовських міст: Вільнюс, Каунас, Кретинга та Клайпеда.

Про проведення форуму розповіли на сайті Української бібліотечної асоціації. Метою заходу було налагодження нових партнерських зв’язків, обмін практичним досвідом бібліотечної діяльності та розвиток міжнародної культурної співпраці.

Перший день форуму був присвячений питанням діяльності бібліотек і значення у контексті формування та розвитку демократичного суспільства. Гендиректор Національної бібліотеки Литви Ренальдас Гудаускас презентував стратегію функціонування бібліотек країни. За його словами, сьогодні бібліотечна справа є складовою економічного розвитку країни, а самі бібліотеки як інституції гармонійно вписані у політичний, технологічний, безпековий, комунікаційний контекст суспільства. А для цього 10 років тому провели реформу, що дала розуміння – бібліотеки мають прямий контакт з жителями.

Віцепрезидентка Асоціації Лариса Лугова і членкиня президії Асоціації Іванна Щербина окреслили загальну картину як працювали до 24 лютого 2022 року. Крім того, вони зосередилися на викликах, які стоять перед бібліотечною спільнотою сьогодні, а саме:

– зруйновані, але вже частково відновлені бібліотеки;

– втрачені мільйони книг і ВПО-бібліотекарів, які збирають уже нові книги, щоб було з чим повертатися додому;

– нон-стоп самонавчання психології, логістиці, соціальній роботі;

– дерусифікація і деколонізація бібліотечних фондів, назв, свідомості працівників та відвідувачів;

– просвітницька робота, пояснення причини сьогоднішніх подій, навчання основ інформаційної безпеки та протидії ворожій пропаганді.

У свою чергу, військовий письменник Олександр Терещенко розповів історію про те, як письмо надало йому сил після важкого поранення повернутися до життя і до дійсно корисної суспільної роботи.

Директорка сковородинівської книгозбірні Ольга Шкира на прикладі проєктної роботи бібліотеки УГСП розповіла, як в надскладних умовах знаходяться способи відновлення і роботи на перемогу.

Другий день ознаменувався обговоренням інформаційної грамотності. Зокрема, учасники познайомилися ближче з Каунаською окружною публічною бібліотекою. З вітальним словом виступила директорка бібліотеки Е. Урбонавічене, яка презентувала концептуальне бачення модернізованої бібліотеки, що вкладається у 5 простих слів: «Бібліотека, яка думає про майбутнє». Усі 4 поверхи бібліотеки створені для творчого та культурного розвитку містян і гостей. Це зони для навчання, конференцій, проєктної діяльності, приміщення для групової та індивідуальної роботи тощо.

Основні тези із доповіді майора армії Литви та аспірант Університета Вітаутаса Магнуса Д. Ремейка:

– медійна грамотність це повітря, яке потрібне для здорової демократії;

– бути сильними у сфері інформаційної безпеки – це добре знати і добре орієнтуватися у тому, що впливає на наше життя;

– медійно освічені бібліотекарі – посилення громадськості на всіх рівнях;

– професійні пропагандисти брехню обґрунтовують правдою, тому люди зараз вразливі до дезінформації.

У третій день форуму учасники познайомилися з діяльністю Публічної бібліотеки ім. Мотієяса Валанчюса. Бібліотека має 5 відділів, 19 філій, обслуговує 38 тисяч мешканців. Штат – 20 працівників, зокрема технічний персонал. Плани на читачів і відвідування бібліотекарі складають самі, виходячи зі спроможностей кожного відділу чи філій.

Закриття литовсько-української конференції відбулось у Клайпеді виступом у Клайпедській окружній публічній бібліотеці імені Єви Сімонайтітебула.

Дискусія «Разом до перемоги» була присвячена важливості співпраці між двома країнами та зміцненні зв’язків. Говорили про ключову роль Литви у відсічі нападу росії на Україну.

Пресцентр бібліотеки, за матеріали ЗМІ