У бібліотеці УГСП з’явилися нові видання з краєзнавства, музеєзнавства та збірки сучасної української поезії: пропонуємо ознайомитися

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > У бібліотеці УГСП з’явилися нові видання з краєзнавства, музеєзнавства та збірки сучасної української поезії: пропонуємо ознайомитися

Нещодавно бібліотечний фонд Університету Григорія Сковороди в Переяславі збагатився новими виданнями, які передав книгозбірні медіапсихолог з Полтавщини, голова обласної молодіжної громадської організації «Твій світ», керівник проєкту «Маяки критичного мислення» Олександр Чепур.

Серед нових книг, зокрема, видання з краєзнавства, музеєзнавства та збірки сучасної української поезії:

Лубенщина від витоків до сьогодення : істор.-краєзнав. видання / Лубенська районна рада, Лубенська райдержадміністрація. – Лубни : Калайтан О. Г., 2013. – 136 с.

У цьому виданні вміщено інформацію про історичні події, факти, перекази та легенди віковічного Лубенського краю; про людей, які своєю невтомною, плідною працею примножують його багатство і славу.

Де минуле зустрічається з майбутнім : до 100-річчя заснування Публічної бібліотеки імені Володимира Малика / упоряд. В. І. Сьомак ; Публічна бібліотека імені Володимира Малика. – Лубни : ІНТЕР ПАРК ЛТД, 2021. – 101 с. : іл.

Мета видання – ознайомити широкий загал з діяльністю Лубенської публічної книгозбірні протягом її сторічного існування, показати її сучасну місію та розкрити основні напрямки роботи.

Видання складається з чотирьох розділів «З історії бібліотечної справи на Лубенщині», «Спогади директорів районної бібліотеки», «Бібліотека сьогодні», «Бібліотека в моєму житті». Матеріали кожного розділу висвітлюють окрему сторінку історії Публічної бібліотеки імені Володимира Малика.

Фото і документи, які доповнюють зміст розділів вміщено в додатку. У підготовці книги взяли участь науковці, краєзнавці, письменники, діячі мистецтва.

Видання орієнтоване на широке коло користувачів і стане у нагоді всім, хто цікавиться розвитком історії бібліотечної справи на Лубенщині.

У Симоненковім краю / Відділ культури і туризму Лубенської районної державної адміністрації. – Лубни, 2012. – 15 с. : іл.

Не міліє джерело мудрості й таланту нашого народу. З цього вічного коріння продовжує живитися могутнє дерево нації, отримує нові творчі імпульси.

Видання «У Симоненковім краю» – це змістовна розповідь про батьківські місця «витязя молодої української поезії», поета ХХ століття Василя Симоненка, поета, все життя якого проходило під гаслом «Я для тебе горів, український народе!».

Домашенко Т. Я – Україна : поезії / Т. Домашенко. – Київ : Духовна вісь, 2022. – 132 с.

Поетична збірка Тетяни Домашенко «Я – Україна» – це вибране із попередніх видань. Вірші присвячені українському народові і його споконвічній боротьбі за Волю, за право жити в суверенній Незалежній державі. Третій розділ цієї збірки «Калинова Голгофа» – це біль сьогодення, Хресна дорога, яку проходить наш незламний народ крізь терня війни..

Фурса Н. …ані вирію, ані скиту… : поезії / Н. Фурса. – Полтава : Дивосвіт, 2020. – 208 с.

Трепетна, кристально чиста цівка почуття невпинно просякає крізь тектонічні пласти сенсів – подеколи руйнує їх своєю силою, а часом живить давно забуту там насінину – аби проросло нове життя, аби з’явився ще один штрих, ще один порух творчості. Хтозна, чого більше в тому просяканні – просвітленої любові чи душевної муки, яким згори завжди щедро наповнюють деміурга. Позаяк нова збірка поезій Наталки Фурси – ще одна книжка про боротьбу. Смислу з емоцією. Надії зі зневірою. Та власне – Ероса з Танатасом. Перемагає життя – як мука, як ствердження, як одвічне перетікання одного в інше…

Кревська Г. Імена Снігу : зимова книга поезій / Г. Кревська. – Харків : Озеров Г. В., 2018. – 100 с.

Ганна Кревська (Марина Володимирівна Кононенко) закінчила інститут журналістики КНУ ім. Т. Шевченка та НПУ ім. М. Драгоманова. Член Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України. Лауреат обласної премії ім. І. Котляревського, премії ім. В. Симоненка. Автор збірок поезій «Коли опадають вітри» та «Під корою».

Міщенко О. Донбас : вірші / О. Міщенко. – Миргород : Миргород, 2016, 28 с.

Поезія високої напруги, яка передає у образах і почуттях жахіття неоголошеної війни на Донбасі, – ось що є змістом пропонованої широкому загалу книги.

Вікова твердиня – Лубенщина : путівник / авт.-уклад. В. І. Сьомак ; Відділ культури і туризму Лубенської районної державної адміністрації. – Лубни, 2010. – 20 с. : іл.

Путівник запрошує у незабутню мандрівку по Лубенському району – одному з найвідоміших історичних місць Полтавщини. Видання розраховане на широке коло читачів, потенційних туристів та небайдужих до історії та культури рідного краю.

Колектив бібліотеки УГСП щиро дякує дарувальникам і запрошує всіх охочих ознайомитися з новими виданнями в книгозбірні університету.

 

Пресцентр бібліотеки