Буковина, Сковорода і музеї України на порубіжжі трьох століть: відомий політик Іван Заєць подарував книгозбірні УГСП три унікальні та цікаві видання

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Буковина, Сковорода і музеї України на порубіжжі трьох століть: відомий політик Іван Заєць подарував книгозбірні УГСП три унікальні та цікаві видання

Нещодавно до книгозбірні Університету Григорія Сковороди в Переяславі завітав відомий український політик та громадський діяч, народний депутат Верховної Ради України І, ІІ, III, IV та VI скликань, борець за незалежність України у XX сторіччі й член партії В’ячеслава Чорновола «Народний рух України» Іван Заєць. Відтак бібліотечний фонд УГСП збагатився новими виданнями подарованими Іваном Олександровичем. Розповідаємо про три книги які вже чекають своїх зацікавлених читачів.

Буковинський журнал : громадсько-політичний, літературно-мистецький, науково-освітній часопис / Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича ; голов. ред. М. Лазарук. – Чернівці : Друк Арт, 2022. – № 3 / 4 (125 / 126). – 312 с.

Часопис видається з 1991 року у Чернівцях. Заснований Чернівецьким національним університетом імені Ю. Федьковича, обласною організацією Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка, обласним відділенням Фонду культури України та управлінням з питань інформаційної політики та преси облдержадміністрації. На сторінках видання вперше було опубліковано твори художньої літератури й документалістики, які в часи тоталітаризму були заборонені. Часопис віддзеркалює літературний процес на Чернівеччині, публікує роботи вітчизняних та зарубіжних дослідників історії України, літературознавчі дослідження.

У даному номері широко представлено сучасний літературний процес, історичний, політологічний та перекладацький розділи. Часопис знайомить з мистецькими набутками художників, творами молодих літераторів, літературознавчими та краєзнавчими працями, бібліографією. Окремий розділ присвячено 300-річчю великого мислителя Григорія Сковороди.

Васянович Г.

Християнсько-філософський персоналізм Григорія Сковороди : монографія / Г. Васянович ; Львів. держ. ун-т безпеки життєдіяльності. – Львів : Норма, 2022. – 266 с.

У монографії досліджено та актуалізовано провідні ідеї видатного українського філософа, педагога, поета – Григорія Сковороди. Узагальнено й систематизовано погляди «українського Сократа» в аспекті його лідерства у започаткуванні класичної української філософії, визначення і розуміння сутності і призначенні людини в її богословському трактуванні. Окреслено дидактичні принципи, виховні та аксіологічні концепти освіти й науки у педагогічній спадщині Григорія Сковороди та акцентовано на необхідності більш активного впровадження цієї спадщини у сучасний освітній процес.

Філіпчук Н.

Педагогічно-просвітницька діяльність музеїв України (кінець ХІХ – початок ХХІ століття) : монографія / Н. Філіпчук, за наук. ред. Н. Ничкало ; НАПН України, Ін-т пед. освіти і освіти дорослих ім. І. Зязюна. – Київ : Юрко Любченко, 2020. – 468 с.

У монографії на основі міждисциплінарного аналізу висвітлено методологічні, теоретичні, організаційно-методичні засади становлення і розвитку музейної справи в Україні, здійснено порівняльний аналіз зарубіжного досвіду педагогічно-просвітницької діяльності музеїв, розкрито сутність музейної педагогіки як субдисципліни педагогічної науки та значення феномена музейної культури для особистісного, національного, громадянського виховання, проаналізовано основні напрями і зміст педагогічної взаємодії музейних і освітніх закладів.

Сковородинівська родина, колектив працівників та читачів книгозбірні, щиро дякує дарувальнику і ще раз запрошує всіх охочих ознайомитися з новими виданнями в книгозбірні університету.

 

Пресцентр бібліотеки