Шевченкові «Три літа» зачитала в книгозбірні університету: як минула тематична зустріч з письменницею Риммою Товкайло

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Шевченкові «Три літа» зачитала в книгозбірні університету: як минула тематична зустріч з письменницею Риммою Товкайло

26 жовтня 2022 року у читальній залі Університету Григорія Сковороди в Переяславі, в рамках бібліотечного проекту «Університетські зустрічі» відбулися літературні читання з письменницею Риммою Товкайло, авторкою книг «Простір прихованого. Записки з військового шпиталю», «Нотатки на полях. Про книгу Сергія Сингаївського «Дорога на Асмару», «Рівновага», «Карби на одвірку», «Проти течії». Саме їй належала ідея видання унікальної поетичної збірки «Три літа» за оригінал-макетом Тараса Шевченка, створеного в 1845 році в Переяславі.

Бібліотекарі, викладачі та студенти сковородинівської альма-матер, наукові співробітники музею «Заповіту» Тараса Шевченка долучилися до читань і розмови про поета. Ця зустріч дала можливість по-новому подивитися на Кобзаря, зануритися у світ його творів та провести паралелі із сучасністю, читати головну книгу Тараса Шевченка так, як він того хотів – «од слова до слова».

«Одна справа – читати поезії, і зовсім інша – читати книгу, укладену у жанрі «кобзар», в якій поезії виступають складовими елементами», – таку думку намагалася донести до присутніх Римма Іванівна.

Надзвичайно цікавою та плідною була зустріч. Присутні переконалися у тому, що творчість Кобзаря на часі і пронизує серце кожного. Навіть війна не віддаляє нас від Тараса Шевченка, а навпаки наближає до нього, війна допомагає прочитати «Три літа» так, щоб зрозуміти: книга ця співмірна життю і розповідає про те, що відбувається зараз з нами і в нас самих.

Наталія Черниш