«Науковці в бібліотеці»: Тарас Нагайко розповів про постать Михайла Сікорського до 99-річчя з дня народження Героя України

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Науковці в бібліотеці»: Тарас Нагайко розповів про постать Михайла Сікорського до 99-річчя з дня народження Героя України

У рамках проєкту «Науковці в бібліотеці» та з нагоди 99-річчя з дня народження Героя України Михайла Сікорського, 13 жовтня до бібліотеки Університету Григорія Сковороди у Переяславі завітав Тарас Нагайко – кандидат історичних наук, завідувач науково-дослідного відділу історичного краєзнавства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

У відео науковець розповів про значення діяльності Михайла Івановича. Радимо переглянути відео усім, кого цікавить ця визначна постать.

Історична довідка. Михайло Сікорський – вітчизняний історик, археолог, музейний діяч. Народився 13 жовтня 1923 р. у м. Чигирин. У 1951 р. закінчив історичний факультет Київського університету імені Т. Г. Шевченка. За розподілом Михайло Іванович був призначений директором Переяслав-Хмельницького державного історичного музею. Під його керівництвом заклад розвинувся у непересічний музейний комплекс, представлений значною кількістю різнотематичних музеїв з колекцією у понад 180 тис. предметів.

У 1979 р. у Переяславі-Хмельницькому було створено Державний історико-культурний заповідник. З 1 червня 1999 р. заклад йменується як Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав». Сьогодні до його складу входить понад 150 нерухомих об’єктів культурної спадщини, з них 8 – пам’ятки національного значення. Як генеральний директор, пан Сікорський очолював його до лютого 2008 р., надалі, до кінця життя, перебував у статусі почесного генерального директора – радника генерального директора. Михайло Іванович помер 27 вересня 2011 р., похований на Заальтицькому кладовищі м. Переяслава.

За самовіддану працю у сфері музейного будівництва та служіння культурній галузі Михайла Сікорського пошановано багатьма державними, відомчими та громадськими відзнаками та званнями, з-поміж яких: «Заслужений працівник культури УРСР» (1966 р.), орден «Трудового Червоного Прапора» (1976 р.), «Почесний громадянин м. Переяслав-Хмельницького» (1984 р.), орден «Жовтневої революції» (1986 р.), «Державна Премія УРСР імені Тараса Шевченка» (1989 р.), медаль «Ветеран праці» (1990 р.), орден «Богдана Хмельницького» III ступеня (1995 р.), орден «Князя Ярослава Мудрого» V ступеня (2001 р.), «Почесний працівник туризму України» (2004 р.) та багато інших. Найвищим визнанням особистого внеску М. І. Сікорського у розбудову національної культури стало присвоєння йому звання Героя України з врученням Ордена Держави (2005 р.).

Визнаючи вагомі досягнення на ниві вітчизняного музеєтворення, його шанобливо називають батьком переяславських музеїв, музейним зодчим, патріархом музейної справи України. Ще за життя на честь Михайла Сікорського відбувалися урочисті події. Зокрема, у 2008 р. у ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» з’явилася археологічна лабораторія імені М. І. Сікорського. У квітні 2011 р. відбулася фотовиставка Віктора Сокола, присвячена Герою України.

Після смерті Михайла Івановича у пам’ять про нього було реалізовано значну кількість наукових, культурних та спортивних ініціатив. Зокрема, з 2012 р. відбувається щорічний Всеукраїнський історико-культурологічного форум «Сікорські читання», в межах якого з 2013 р. відбувається щорічне вручення Премії імені героя України М. І. Сікорського. Також з 2013 р. в межах згаданого форуму щорічно проводиться круглий стіл «Краєзнавство Переяславщини: дослідження проблеми, постаті». У 2013 та 2016 рр. проходила Міжнародна історико-краєзнавча конференція «Наукові студії М. І. Сікорського».

Упродовж останніх років створено значну кількість видань присвячених постаті М. І. Сікорського, наукових досліджень, творчих проєктів тощо.

На цей час існують меморіальні об’єкти, присвячені постаті Героя України М. І. Сікорського. У містах Чигирин та Переяслав на його честь названо вулиці. У Переяславі на будинку, де він проживав (вул. Ковальська, 8-А) та на подвір’ї Музею Заповіту Т. Г. Шевченка (вул. Т. Шевченка, 8) встановлено меморіальні дошки, в експозиції музею відкрито меморіальну кімнату. На сьогодні актуалізується питання створення та встановлення у Переяславі пам’ятника Герою України М. І. Сікорському, а також присвоєння його імені Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав».

У межах відзначення 100-річчя Героя України М. І. Сікорського в 2023 р. впроваджуються ідеї щодо карбування пам’ятної монети та друку поштової марки на його честь.

Пресцентр бібліотеки