Берегині книги УГСП прогулялися маловідомими та шевченківськими місцями Переяслава з нагоди професійного свята

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Берегині книги УГСП прогулялися маловідомими та шевченківськими місцями Переяслава з нагоди професійного свята

Напередодні свого професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек, 28 вересня 2022 року для колективу Бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі ентузіастом-краєзнавецем, організатором «Народного музею» Миколою Богатирем, була проведена пішохідна екскурсія містом, що поєднала в собі два маршрути – «Маловідомі місця Переяслава» та «Шевченківські місця».

Розпочалась екскурсія на центральній площі міста цікавою розповіддю про особливе значення Переяслава в історії України-Руси. Подальший маршрут пролягав біля знаменитого Вознесенського собору, побудованого у стилі українського бароко з ініціативи і на кошти гетьмана України Івана Мазепи (1695-1700 рр.). Бібліотекарі стали свідками непересічної події – накриття залишків «каплички», (насправді це альтанковий вхід до погребів-підвалів) на території колишнього Вознесенського чоловічого монастиря, змальованої восени 1845 р. Тарасом Шевченком. Вірніше, по ходу екскурсії велись іще підготовчі роботи. Бібліотекарки побували на тому місці, де Шевченко створював свій малюнок, сфотографувались у такому ж ракурсі на фоні його картинки, спустились у підземелля і продовжили хід по визначеному маршруту. По завершенні екскурсії   куполоподібний дах уже було встановлено над альтанкою і велися монтажні роботи, про що й засвідчують наші світлини.

По ходу маршруту Микола Богатир зупинявся біля різних історичних пам’яток, розповідав цікаві історії з минувшини Переяслава та про відомих особистостей, дотичних до нашого міста.

На завершення  колектив бібліотеки відвідав картинну галерею в НЦК «Зустріч», де демонструвалася виставка робіт «15» місцевих художників Р. Мотузка, О. Суся, М. Плєхова та С. Сороки.

Хочемо висловити щиру вдячність Миколі Богатирю за натхнену просвітницько-краєзнавчу роботу у пізнанні історії нашої Батьківщини. Чекаємо нових зустрічей!

Пресцентр бібліотеки