Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Німецько-Українське наукове об'єднання > Книгосховище Музею-архіву імені Юрія Бойка Блохина поповнилося новими книгами

Днями у музеї-архіві імені Юрія Бойка Блохина з’явилися нові книги – збірник наукових праць за матеріалами Міжнародної конференції, що відбулася у Білоцерківському національному аграрному університеті у 2021 році за однойменною, зі збірником, назвою «Українці – жертви німецьких концентраційних таборів, остарбайтери, діти війни» (Том 13) та збірник наукових праць «Голодомор і Голоди ХХ століття в Україні: Україна пам’ятає – світ визнає» (Том 14). Розповідаємо про вагу і цінність цих видань.

У Збірнику наукових праць «Українці – жертви німецьких концентраційних таборів, остарбайтери, діти війни» поміщені матеріали учасників однойменної Міжнародної конференції, котра відбулася 14 травня 2021 року в Білоцерківському національному аграрному університеті. Вони є результатом співпраці вчених України з членами НУНО з теми наукового проекту «Українці в німецьких концентраційних таборах. Пам’ять, відповідальність винуватців за злочини перед усім людством» в рамках договору про співпрацю у дослідженні актуальних питань. Цей проєкт ставить на меті ознайомити німців та післявоєнні генерації українців з тими українцями, які перебували в концентраційних німецьких таборах. Укладачі та дослідники, як і всі українці, переконані, що замовчувати цю ганебну сторінку в історії людства не можна. Наше молоде покоління повинно знати минуле своїх батьків і дідів.

У виданні розміщені спогади тих, кому вдалося вижити, а також свідчення про загиблих в’язнів, зібрані їхніми рідними. Статті у збірнику доповнюють матеріали монографії професорки Дарини Блохин «Українці – жертви німецьких концентраційних таборів». – Том 1.

Натомість збірник Німецько-українського наукового об’єднання імені Юрія Бойка-Блохина «Голодомор і Голоди ХХ століття в Україні: Україна пам’ятає – світ визнає» приурочений 100-літтю Голоду 1921-1923 рр., 75-літтю Голоду в Західній Україні та присвячений наближенню 90-ліття Голодомору-Геноциду в Україні (2022 р.). Він є результатом співпраці НУНО із різними українськими науковими організаціями з вивчення проблеми Голодоморів ХХ ст. в Україні та за її межами. Праці наглядно показують результати довголітніх напрацювань проєкту НУНО з даної теми з метою розкрити факти дійсної історії України для інших західноєвропейських держав, які ще до цих пір не визнали Голодоморів в Україні, до яких відноситься і Німеччина, яка уже близько підійшла до історичної правди про Голодомор в Україні.

«У збірнику матеріалів Міжнародної конференції розкриваються передумови та причини Голодомору 1932-1933 років, механізми його творення та наслідки. Розглядаються регіональні особливості Голодомору-геноциду за матеріалами обласних архівів та свідченнями очевидців Голодомору. Частина статей учасників міжнародної конференції присвячені також висвітленню штучних голодів в Україні у XX столітті: 1921-1923, 1946-1947 років» – повідомляють укладачі.

Збірники розраховані на широке коло читачів, які повинні знати свою гірку історію, сторінки якої були радянщиною заборонені, а тому маловідомі для української молоді, а ще більше невідомі для інших держав.

Запрошуємо завітати до музею-архіву імені Юрія Бойка Блохина та ознайомитися з книгами.

Пресцентр Музею-архіву імені Юрія Бойка Блохина