Багатогранність особистості Григорія Сковороди в бібліотечному просторі: виставки, книжкові інсталяції, бібліографічні огляди

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Багатогранність особистості Григорія Сковороди в бібліотечному просторі: виставки, книжкові інсталяції, бібліографічні огляди

Кожен сковородинівець, без сумнівів, знає про те, що 3 грудня 2022 року українське суспільство відзначить знаменну дату – 300-річчя від дня народження видатного філософа, письменника, педагога Григорія Сковороди, чиє ім’я з гордістю носить наш Університет.

Готуючись та долучаючись до відзначення цього ювілею, бібліотека УГСП розпочала підготовку до створення простору особистості Савича в залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях».

Постать відомого мислителя й просвітителя представлена завдяки різноманітним формам і засобам бібліотечної роботи. Зокрема, створено книжкову інсталяцію «Переяславські любомудри», що презентує двох відомих особистостей, чия доля була пов’язана з нашим містом. Йдеться про Григорія Сковороду, який свою кар’єру педагога розпочав у Переяславському колегіумі. У ньому філософ викладав поетику за власною програмою, нехтуючи усталеними методами, за що був невдовзі звільнений. Інша частина простору присвячена Михайлу Сікорському – Герою України, творцю Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», історику, археологу, визначному музейному діячу, культурологу, для якого Савич був духовним наставником.

Бібліотекарями створено книжкові та художні виставки, присвячені творчості Григорія Сковороди. Так, книжкова експозиція «Благословенні ви, сліди, Не змиті вічності дощами, Мандрівника Сковороди З припорошілими саквами…» презентує численні художні та наукові видання про Григорія Сковороду. Різноманітні матеріали про дослідження його багатогранної творчості, а також про заходи, присвячені вшануванню пам’яті Сковороди в нашому університеті, презентовано на виставці під промовистою назвою «Щаблі утвердження сковородинознавства в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі». Тут представлено матеріали конференцій, монографії, бібліографічні довідники, біобібліографічні покажчики зі сковородинознавства, документальні матеріали тощо.

Віртуальна виставка-бібліографічний огляд, розміщена на сайті бібліотеки, знайомить користувачів з цікавими виданнями про Григорія Сковороду із фондів університетської книгозбірні.

Рецепція творчості та життя Григорія Сковороди в образотворчому мистецтві представлена серією графічних робіт випускника історичного факультету університету Сергія Сороки, представлених на художній виставці.

Працівники університетської книгозбірні планують і надалі поглиблювати й збагачувати фонди та популяризувати духовно-педагогічну спадщину Григорія Сковороди, яка не втрачає свого пізнавального, виховного, етичного й естетичного значення в наш час.

Пресцентр бібліотеки університету