У День пам’яті українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета і педагога Г. С. Сковороди бібліотекарі та науковці університету відвідали батьківщину українського Сократа

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > У День пам’яті українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета і педагога Г. С. Сковороди бібліотекарі та науковці університету відвідали батьківщину українського Сократа

З нагоди Дня української писемності та мови, 9 листопада 2022 року, колектив книгозбірні Університету Григорія Сковороди в Переяславі,  викладачі кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія факультету історичної та соціально-психологічної освіти та керівник Центру Сковородинознавства, кандидат філософських наук, доцент Наталія Юхименко у межах бібліотечного творчого проєкту «Сковородіана» здійснили просвітницький тур на батьківщину Григорія Сковороди в смт Чорнухи Полтавської області.

Поїздка була приурочена 300-річчю від дня народження видатного українського філософа, просвітителя і поета Григорія Сковороди (1722–1794). На 9 листопада припадає не лише День української писемності та мови й Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва, а й День пам’яті українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета і педагога Г. С. Сковороди.

 Екскурсанти відвідали Чорнухинський літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди, заснований у 1972 році. До музейного комплексу входять власне музей, відтворена меморіальна садиба батьків Сковороди, пам’ятник-погруддя українському філософу роботи скульптора М. Г. Когана та Сад Божественних пісень, де кожну місцину супроводжують крилаті вислови письменника. Фонди музею налічують понад 5000 експонатів.

Надалі дорога пролягла до Музею-садиби Катерини Білокур, видатної української народної художниці. Розташований на території садиби родини Білокурів у селі Богданівка Київської області, де художниця прожила все своє життя (1900–1961 рр.) та є відділом Яготинського державного історичного музею. Богданівський меморіал засновано у 1977 році та включає в себе хату-музей і садибу, де ростуть дерева-сучасники художниці. На території встановлено мармурову паркову скульптуру Катерини Василівни на повний зріст авторства її племінника Івана Білокура. Музей налічує близько 500 експонатів, серед яких 8 оригінальних творів художниці. У пам’ять Білокур у Богданівці названо вулицю її ім’ям, у 2012 році започатковано Всеукраїнський сільський фестиваль народної творчості «Катеринина пісня» і дитячий фестиваль «Катеринин день. Мистецтво жити на землі».

Колектив бібліотеки та кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія висловлюють вдячність адміністрації та профкому УГСП за сприяння в організації цікавої та пізнавальної поїздки у цей досить нелегкий для усіх нас час.

 

Пресцентр бібліотеки