«Переяславці княжої доби»: історик Олександр Колибенко презентував нову монографію написану в співавторстві з дружиною (відео)

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Переяславці княжої доби»: історик Олександр Колибенко презентував нову монографію написану в співавторстві з дружиною (відео)

У рамках проєкту «Науковці в бібліотеці» та з нагоди Міжнародного дня музеїв, 18 травня до бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі завітав Олександр Колибенко, кандидат історичних наук, професор, заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав».

Олександр Володимирович презентував нову монографію «Переяславці княжої доби: історико-історіографічні портрети», написану у співавторстві з дружиною, істориком Оленою Колибенко. Зазначимо, це друге, перероблене та доповнене, видання із серії «Краєзнавча бібліотека Переяславщини».

Хто вони – переяславці XI−XIII ст.? Історичні джерела зафіксували близько сотні персоналій княжої доби, пов’язаних з Переяславом. Тринадцять найвідоміших серед них представляє нова книга Олени та Олександра Колибенків. А спостережливий читач поміж князівських біографій побачить ще й історії звичайних людей, які жили на землях, що межували з Диким полем та були форпостом Києва.

Історія, зазвичай, зосереджується на великих вчинках великих людей. Найчастіше у давньоруських літописах згадуються князі – привілейована верства, суспільні лідери. Володарі від народження, вони успадковували основне: керувати військом і державою. Але князювати ще треба було навчитися. І таким місцем вишколу слугувало Переяславське князівство – тут гартувались претенденти на київський великокняжий престол. Князі та їхні нащадки, бояри, духовні особи, прості городяни, чиї імена збереглися до наших часів, – жили у Переяславі, зробили кожен свій внесок у розбудову міста, Русі, а значить і України.

Пропонуємо вашій увазі відеопрезентацію монографії «Переяславці княжої доби: історико-історіографічні портрети». У ній Олександр Колибенко розкаже вам, чим же цінна наша Переяславщина в історичному плані.

Не одну славну перемогу закарбували літописці, а отже не просто так корінь «слав» є у назві Переяслав, що значить «Преславне місто». І аби не виникало новотворів, хто автор України, читаймо правильні книжки та вчімо свою історію, бо ми того варті!

 

Пресцентр бібліотеки