Без права на забуття: університетська бібліотека підготувала віртуальну виставку до Дня пам’яті Чорнобильської трагедії

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Віртуальні виставки > Без права на забуття: університетська бібліотека підготувала віртуальну виставку до Дня пам’яті Чорнобильської трагедії

Працівники бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі підготували віртуальну виставку до річниці Чорнобильської катастрофи, у якій зібрали книги літераторів Переяславщини.

Чому це актуально саме зараз? 36 років тому світ завмер на порозі нової катастрофи. А вже 24 лютого 2022 року, в ході вторгнення в Україну, російські військові захопили Чорнобильську атомну електростанцію. ЧАЕС працює, працівників узято в заручники. Близько 600 годин вони виконували свої професійні обовʼязки та підтримували належний рівень безпеки. Часткову ротацію персоналу Чорнобильської АЕС було проведено 20 березня.

У зоні відчуження зафіксували перевищення радіації. Дії окупантів призвели до припинення електропостачання станції. Російськими військами планується створення техногенної катастрофи зі спробою перекласти відповідальність на Україну.

Окупанти грабують Чорнобильську зону, вивозять спецодяг і комп’ютерну техніку держпідприємств, особисті речі працівників. На території Чорнобильської зони та в зоні відчуження фіксуються пожежі, зокрема й через бойові дії. Це підвищує радіаційні ризики для України, Білорусі та країн Євросоюзу.

У Рудому лісі, найзабрудненішому в усій зоні відчуження, російські окупанти будували фортифікаційні споруди, окопи. Як наслідок – отримали значні дози опромінення. 31 березня 2022 року російські війська відступили, покинувши територію ЧАЕС. Та чи покине їх Чорнобиль?

Земля, де одного разу збулося пророцтво, кличе людство до консолідації, пильності, вкотре змушує замислитися над тим, що цивілізаційний поступ вимагає гарантій безпеки заради порятунку самих себе.

Що представляє собою виставка? У віртуальній виставці до річниці Чорнобильської катастрофи ми зібрали книги літераторів Переяславщини – свідків та учасників тих квітневих подій. Серед них Володимир Шовкошитний, чорнобилець, народний депутат, політик, письменник, видавець. Сьогодні він, як і багато українців, боронить рідну землю. Його вірші вражають глибиною емоційно-психологічної напруги, силою духовних і моральних випробувань, людяністю, підтвердженою щирою дружбою, любовною чуттєвістю. А художньо-документальна повість «Чорнобиль. Я бачив» – це нова спроба поєднати літературу пам’яті й літературу факту. У творі переплелись спогади очевидців найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, учасників ліквідації її наслідків, спостереження долі літературних герої Ця книга дає відповіді на головні питання, що постали після Чорнобиля, вона показує духовний зв’язок героїв Чорнобиля, майданівців та учасників АТО. У книзі спростовується безліч міфів, зокрема, породжених серіалом каналу НВО «Чорнобиль».

Доповнює виставку тематична добірка корисних посилань на інтернет-ресурси.

Запрошуємо до перегляду!

 

Пресцентр бібліотеки