Університет Григорія Сковороди в Переяславі отримав річний доступ до платформи Research4Life – як це працює, що це дає і як цим скористатися?

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Університет Григорія Сковороди в Переяславі отримав річний доступ до платформи Research4Life – як це працює, що це дає і як цим скористатися?

Як раніше повідомляв сайт МОН, у межах проєкту Research4Life українським науковцям до кінця 2022 року надано безкоштовний доступ до повнотекстових електронних ресурсів провідних видавництв наукової літератури. Протягом двох тижнів представники Research4Life отримали понад 170 заявок від українських установ.

Раді повідомити, що на період з 18 квітня по 31 грудня 2022 року Університету Григорія Сковороди в Переяславі буде надано доступ до інформаційних ресурсів Research4Life.

Горді констатувати, що партнери-видавці наукової літератури, зокрема Royal Society of Chemistry, Nature, Wiley, Elsevier, Wolters Kluwer, Oxford University Press, Taylor & Francis, De Gruyter, IOP, SAGE, Cambridge University Press, Emerald, BioOne, IOS Press та інші видавництва, що надали безкоштовний доступ до своїх повнотекстових електронних ресурсів для українських установ, свідомі того, наскільки важливо підтримати наукову спільноту України в цей непростий для усіх нас час.

Як це працює?

У межах платформи забезпечується доступ до більше ніж 154 тисяч наукових журналів і книг від понад 200 видавців з усього світу. Платформа складається з 5 колекцій літератури:

  • Hinari – колекція з дослідження в галузі біології та медицини;
  • AGORA – колекція з дослідження в галузі сільського господарства;
  • OARE – колекція з дослідження навколишнього середовища;
  • ARDI – колекція з доступ до науково-технічної інформації;
  • GOALI – колекція з дослідження в галузі права та соціальних наук.

Повний перелік ресурсів, до яких надано доступ, можна переглянути тут, зазначивши у відповідних полях назву країни (Ukraine) та тип установи (University).

Використання ресурсу вимагає обов’язкового дотримання наступних умов:

  1. Не дозволяється поширювати або передавати третім особам логін та пароль доступу до ресурсу;
  2. Повні тексти документів (статті, книги, розділи тощо) можуть бути роздруковані або збережені тільки для особистого використання з навчальною та дослідницькою метою;
  3. Не дозволяється систематичне завантаження документів або результатів пошуку, це не повинно перевищувало 15% завантажень номера чи книги. У разі недотримання вимог цього пункту, доступ до ресурсу буде припинено для усієї установи;
  4. Не дозволяються передавати документи третім особам ні в електронному, ні в друкованому вигляді;
  5. Не дозволяється комерційне використання результатів досліджень.

Як отримати доступ до платформи в УГСП?

Аби отримати логін і пароль до платформи необхідно звернутися у навчально-науковий відділ, а також, у разі виникнення питань щодо роботи з ресурсом, до бібліотеки.

Довідково Research4Life – проєкт, у межах якого забезпечується доступ для вчених із країн, що розвиваються, до понад 154 тис. наукових журналів і книг від більш як 200 видавців з усього світу.

Закладам вищої освіти та науковим установам України у межах проєкту доступні повнотекстові ресурси таких великих видавництв наукової літератури: як Elsevier, Springer Nature, John Wiley & Sons, Taylor & Francis, Emerald, Sage Publications, Oxford University Press, Cambridge University Press, IOP Publishing та ін.

Пресцентр бібліотеки