Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Книгозбірня університету поповнилася новинками з безпекознавства

Praemonitus, praemunitus (лат.)

Хто попереджений – той озброєний!

На прикрість, людство все ще не в змозі убезпечитись від соціальних негараздів, катаклізмів та воєн. І поки Україна, щонайменше, восьмий рік поспіль боронить свої кордони, незалежність та ідентичність (а ми віримо в нашу перемогу) ми впевнені, що як тепер так і в майбутньому зросте потреба у вивченні безпекознавства – міждисциплінарної науки, основними конструктами якої є мудрі, свідомі рішення в освіті, науці, вихованні.

Інформуємо читачів про нові книжки у цій галузі знань, які вже можна знайти у бібліотечному фонді.

Бедрій Я. І. Безпека життєдіяльності : навч. посібник / Я. І. Бедрій, В. Я. Нечай. – Львів : Магнолія 2006, 2022. – 497 с. – ISBN 978-966-2025-07-1  

У навчальному посібнику висвітлюється систематизований матеріал стосовно навчальної дисципліни «Безпека життєдіяльності». Розглядаються питання системного аналізу безпеки життєдіяльності, аспекти життєдіяльності людини в системі «Людина – машина – середовище існування», безпека життєдіяльності в повсякденних умовах виробництва та в побуті, в умовах надзвичайних ситуацій, значна увага приділена питанням охорони праці на підприємствах, надання долікарської допомоги потерпілим.
Посібник розрахований на студентів університетів, академій, інститутів, коледжів, технікумів, училищ і ліцеїв, викладачів, слухачів курсів підвищення кваліфікації, працівників служб охорони праці та цивільної оборони.

Войцицький А. П. Методи та засоби вимірювання параметрів навколишнього середовища : посібник для студ. спец. «Екологія та охорона навколишнього середовища» / А. П. Войцицький, Б. М. Федишин, Б. В. Борисюк. – Стереотип. видання. – Херсон : Олді-плюс, 2018. – 364 с. – ISBN 978-966-8447-36-0

Викладено теоретичні основи вимірювання параметрів навколишнього природного середовища. Представлено методологію проведення контролю якісних та кількісних параметрів довкілля. Дана класифікація методів та засобів вимірювання, описаний принцип роботи обладнання, його переваги та недоліки.

Для студентів спеціальності «Екологія та охорона навколишнього середовища» вищих навчальних закладів. Може бути корисним спеціалістам – екологам, викладачам спеціалізованих ліцеїв та шкіл.

Козяр М. М. Основи охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту населення : навч. посібник / М. М. Козяр, Я. І. Бедрій, О. В. Станіславчук. – Київ : Кондор, 2018. – 458 с. – ISBN 978-966-351-348-5

Навчальний посібник розрахований перш за все на вивчення курсу студентами економічних спеціальностей, проте може бути використаний і при підготовці фахівців будь-якого профілю, особливо педагогічних та різних гуманітарних спеціальностей вищих закладів освіти України. Він також може бути корисним для широкого загалу інженерно-технічних працівників різних галузей господарювання.

Лісовський П. М. Безпекознавство. Особистість, держава, суспільство. (Системний аналіз) : навч. посібник / П. М. Лісовський, Ю. П. Лісовська. – Київ : Кондор, 2020. – 368 с. – ISBN 978-617-7458-18-9

У навчальному посібнику викладено основи безпекознавства, що на сьогодні є основним пріоритетом і базою, яка постійно створює та примножує загальний потенціал людини, держави та суспільства. Це дозволить протистояти різного роду соціальним негараздам, катаклізмам, військовим конфліктам. При цьому акцентується увага на особистість, державу та суспільство, яким надається концептуальний аналіз. Посібник розраховано на студентів, курсантів, військовослужбовців, науковців та співробітників спецслужб.

Основи охорони праці : навч. посібник / Я. І. Бедрій, Ю. Л. Дещинський, О. С. Мурін, Р. М. Івах, за ред. Я. І. Бедрія. – 3-тє вид., перероб. і доп. – Львів : Магнолія 2006, 2022. – 292 с.ISBN 966-8340-31-0

Посібник написано відповідно до типової програми нормативної дисципліни «Основи охо­рони праці», яка була затверджена Міністерством освіти і науки України 31 липня 1997 р., адаптований до нової редакції Закону України «Про охорону праці», зокрема до змін і доповнень, які були внесені в нього Законом України № 229-IV від 21 листопада 2002 року.
Розрахований на студентів економічних, пе­дагогічних та різних гуманітарних спе­ці­аль­ностей вищих закладів освіти України. Мо­же бути використаний для широкого за­га­лу інженерно-технічних працівників різних га­лузей господарювання. Деякі розділи по­сіб­ника можуть бути використані для вив­чен­ня навчальної дисципліни «Охорона праці в галузі».

Піскунова Л. Е. Безпека життєдіяльності : підручник / Л. Е. Піскунова, В. А. Прилипко, Т. О. Зубок. – Стереотип. видання. – Херсон : Олді-плюс, 2019. – 456 с. – ISBN 978-966-2393-90-3

Підручник для вивчення дисципліни «Безпека життєдіяльності» для вищих аграрних закладів розроблений на основі програми нормативної дисципліни «Безпека життєдіяльності» що створена на виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 06.02.2002 р. № 76 та відповідно до положень Концепції освіти з напряму «Безпека життя і діяльності людини», затвердженої Міністром освіти і науки України 12 березня 2001 р., а також на основі типової програми, схваленої на засіданні науково-методичної комісії з цивільної безпеки Науково-методичної ради МОН від 16.02.2011 р., № 03/02 та Вченою Радою Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту 23 лютого 2011 р. № 2.

Безпекознавство є пріоритетом і базою для створення і примноження потенціалу особистості, держави та суспільства. Запрошуємо до читання та її вивчення!

Пресцентр бібліотеки