«Нехай цей збірник інтерв’ю буде нев’янучим вінком кожному, хто боровся за нашу і вашу свободу»: у бібліотеці університету нова книга

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Нехай цей збірник інтерв’ю буде нев’янучим вінком кожному, хто боровся за нашу і вашу свободу»: у бібліотеці університету нова книга

У рамках акції для бібліотек українських закладів вищої освіти, від офіційного партнера ВГО Українська бібліотечна асоціація Видавництва VIVAT та Українського Культурного Фонду книгозбірня Університету Григорія Сковороди в Переяславі отримала нову книгу.

Дисиденти / уклад. і передмова В. Кіпіані. – Харків : Віват, 2021. – 352 с. : іл. – (Серія «Історія та політика», ISBN 978-966-942-843-1). – ISBN 978-966-982-338-0

Збірник інтерв’ю Вахтанга Кіпіані з дисидентами – це розмови з тими, хто підважував фундамент, на якому трималася в’язниця під назвою Радянський Союз; розмови з дисидентами, які не вважали себе героями, але ними були і відважно йшли в горнило, у якому згорали найдостойніші. Люди, що кидали виклик системі, були дуже різні – і за віком, і за переконаннями, і за статтю, і за національністю.

Баліс Ґаяускас, який відбув 37 років у неволі, а в уже незалежній Литві очолив Службу безпеки; Калью Мятік, звинувачений свого часу в антирадянській діяльності в лавах підпільного Демократичного руху Естонії; Мустафа Джемілєв, який боровся за права кримських татар; Левко Лук’яненко, один з організаторів Української робітничо-селянської спілки (УРСС), член-засновник Української Гельсінської спілки, Надія Світлична, учасниця руху шістдесятників, правозахисниця й журналістка… Двадцять дисидентів, розмови з якими висвітлюють безліч питань, які не втрачають актуальності й сьогодні.

Слід додати, що нині на сайті видавництва «Vivat» за підтримки Українського культурного фонду діє безпрецедентна акція – книгу «Дисиденти» можна завантажити в електронному форматі абсолютно безкоштовно. Видається, це прекрасна новина з поправкою на реалії часу та дистанційність навчання.

Нагадаємо, що 7 жовтня 2021 року в університеті відбулася зустріч з укладачем цієї книги, українським журналістом, публіцистом, істориком, головним редактором інтернет-видання «Історична правда», однойменного тележурналу, викладачем магістерської програми з журналістики Українського католицького університету у Львові та кафедри «PR» у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», засновником Музею-архіву преси Вахтангом Кіпіані. Відтак сковородинівці вже знайомі з Вахтангом Теймуразовичом і чудово розуміють, наскільки цінними є його роботи.

Пресцентр бібліотеки