«Усім хто цікавиться минулим України і, зокрема, Коліївщиною»: Євген Букет поповнив фонд бібліотеки новими виданнями

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Усім хто цікавиться минулим України і, зокрема, Коліївщиною»: Євген Букет поповнив фонд бібліотеки новими виданнями

Нещодавно у Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав», в рамках науково-просвітницького проекту «Краєзнавчі зустрічі», відбулася зустріч з українським краєзнавцем, журналістом, громадським діячем, головним редактором газети «Культура і життя», членом правління Національної спілки краєзнавців України, членом Національної Спілки журналістів України Євгеном Букетом. У ході зустрічі відбулася презентація книг «Семен Неживий – лицар Холодного Яру» та «Коліївщина: право на повстання». Ці ж книги автор подарував університетській книгозбірні.

Які видання пана Євгена віднині є в книгозбірні:

Коліївщина: право на повстання: збірник науково-популярних статей : присвячений 250-літтю національно-визвольного повстання 1768-1770 років / упоряд. Є. В. Букет ; Наук.-дослід. ін-т козацтва ім. С. Бандери, НАЦ «УССД», Іст. клуб «Холодний Яр». – Київ : Мельник М. Ю., 2020. – 344 с.

Коліївщина (1768–1770) була національно-визвольною боротьбою українського народу за відновлення своєї суверенної держави з революційною моделлю соціальної рівності, яка лише згодом була реалізована і діє досі на Європейському континенті. Її проводом стали герої-гайдамаки, які, не злякавшись тортур та смерті, зривалися в бій, за волю України й за свій народ «життя своє віддаючи».

Вони керувалися правом народу на повстання, вперше зафіксованим у «Великій хартії вольностей» 1215 року, природним правом на спротив тиранії і гнобленню, священним правом на гідність. Для України таке право було і є надзвичайно актуальним. Це право, що й досі закріплене в «Загальній декларації прав людини», проголошеній Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року, є справді універсальною гарантією здійснення і, найголовніше, захисту усіх інших прав людини і громадянина.

Саме пам’ять про Коліївщину сприяє збереженню самоусвідомлення та окремішності української нації, не дозволяє їй дезінтегруватися та бути асимільованою сильнішими сусідами.

Букет Є. Семен Неживий – лицар Холодного Яру / Є. Букет. – Київ : Українська культура, 2020. – 416 с.

Книжка Євгена Букета «Семен Неживий – лицар Холодного Яру» – це довершена синтеза біографічних даних про одного з лідерів Коліївщини, його сподвижників і наступників, загальної історії центру повстання – Холодного Яру, інформації про долю засуджених Київською губернською канцелярією повстанців на засланні, про «бунт сіроми» на Запорозькій Січі та повстання у Кліщинцях. Тобто видання, хоч і присвячене Неживому, висвітлює значно більше подій, що виявляються міцно переплетеними між собою.

Аналізуючи ґенезу гайдамацького руху, автор переконливо доводить суголосність подій Коліївщини та діяльності гайдамаків у 30-х – на початку 40-х років (коли її підтримував опальний гетьман Пилип Орлик) та у 50-х роках XVIII ст., їхню тяглість щодо козацького звичаєвого права. У розділі «Релігійна війна» змальовано ситуацію в середовищі духовенства.

Прагнучи всебічно дослідити постать Семена Неживого, автор зібрав і прокоментував усі згадки про ватажка, що збереглися у легендах і переказах, присвятив окремий розділ інтерпретації образу Неживого в художній літературі, образотворчому мистецтві та кінематографі. Книжку призначено для всіх, хто цікавиться минулим України і зокрема Коліївщиною як важливою ланкою українського національного державотворення.

 Факт надходження дарів в університетську книгозбірню – це показник престижу бібліотеки, її місця в університетському та суспільному житті. Тож щиро дякуємо дарувальнику за нові книги!

Пресцентр бібліотеки