«Сікорські читання» збагатили книгозбірню з краєзнавства – що вже можна взяти в бібліотеці?

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Сікорські читання» збагатили книгозбірню з краєзнавства – що вже можна взяти в бібліотеці?

На Х Всеукраїнському історико-культурологічному форумі «Сікорські читання»  доктор історичних наук, член-кореспондент Національної академії наук України, голова Національної спілки краєзнавців України, заслужений діяч науки і техніки України Олександр Реєнт презентував та подарував університетській книгозбірні видання:

Реєнт О. Краєзнавство в Україні: історичні традиції і стратегія розвитку / О. Реєнт. – Вид. 2-ге, допов. – Київ, 2021. – 292с.

Висвітлюється розвиток українського краєзнавства в контексті соціогуманітарної парадигми, комплексно аналізуються головні напрями діяльності Національної спілки краєзнавців України, усебічно розкриваються здобутки краєзнавців науково-теоретичного та практичного змісту, досліджується вплив краєзнавчого руху на суспільні перетворення у сучасній Україні, окреслюються його стратегічні перспективи в дальшому зміцнені духовних засад українського соціуму.

Основи краєзнавства : підруч. для студентів закладів вищ. освіти / НАН України, Національна спілка краєзнавців України ; за заг. ред. О. П. Реєнта – Вид. 2-ге, допов. – Київ : Адеф-Україна, 2021. – 376 с.

Підручник «Основи краєзнавства» для студентів закладів вищої освіти уніфікований для всіх спеціальностей, містить сучасні теоретичні та практичні розробки з основних питань краєзнавства. Авторський колектив, з урахуванням результатів найновіших наукових досліджень, приділив увагу висвітленню науково-методологічних засад краєзнавства, історії розвитку науки, головних напрямів у структурі краєзнавства та впливу краєзнавчих знань на патріотичне виховання молодого покоління.

Коляда І. А. Історичне краєзнавство. Як написати науково-дослідницьку роботу: запитання та відповіді / І. А. Коляда, Я. М. Камбалова, О. Ю. Кирієнко ;[відп. за вип.: О. В. Лісовий, С. В Неділько]. – Вид. 2-ге, допов. – Київ : Адеф-Україна, 2021. – 172с.

Навчально-методичний посібник має на меті допомогти здобувачам освіти, студентам, педагогічним працівникам закладів загальної середньої та позашкільної освіти у справі проведення науково-дослідницької діяльності та краєзнавчо-пошукової роботи в Малій академії наук України. У цьому навчально-методичному виданні вміщено вимоги, методичні рекомендації та поради щодо підготовки, написання, оформлення і захисту науково-дослідницьких робіт з історичного краєзнавства здобувачами освіти. Усі матеріали впорядковано як систему основних запитань, що виникають у юних науковців у процесі підготовки, оформлення та захисту наукового дослідження з історичного краєзнавства, а також відповідей і пояснень до кожного із запитань.

Також у рамках круглого столу «Краєзнавство Переяславщини: дослідження, проблеми, постаті», що відбулася у другій частині форуму, науковці та краєзнавці презентували та подарували університетській бібліотеці книги з Київщинознавства:

Гич М. М. Єрковці. Історія села Переяславського краю. Служба в царській армії. Перша світова війна. Громадська війна 1918-1922 рр. / М. М. Гич. – Камянець-Подільський (Хмельниц. обл.): Рута, 2021. – 216 с. : іл. – (Серія: Краєзнавча бібліотека Переяславщини ; вип. 17).

В історико-документальному виданні зібрані архівні документи жителів села Єрковці, які проходили службу в царській армії, брали участь у І-й світовій та громадянській війнах.

Положаї. Село в Генеральному описі Лівобережної України 1765-1769 років : [архівні дослідж.] / [упоряд. Ю. Б. Коржов ; авт. вступ. ст. Т. Ю. Нагайко]. – Переяслав (Київ. обл.) ; Кам’янець-Подільський (Хмельниц. обл.) : Рута, 2020. – 240 с. – (Серія «Краєзнавчі зошити» ; вип. 1).

У виданні здійснено археологічну публікацію документів Генерального опису Лівобережної України 1765-1769 рр. с. Положаї Яготинської сотні Переяславського полку, що зберігається в Центральному державному історичному архіві України, м. Київ. Представлено опис господарств, земельних угідь, відомості про склад сімей козаків та посполитих, їхній вік, походження, стан здоров’я та купчі записи щодо права власності.

Костенко Ю. В. Памятки доби бронзи Середнього Потрубіжжя : монографія / Ю. В. Костенко. – Переяслав, 2021. – 230 с. – (Серія: Краєзнавча бібліотека Переяславщини; вип. 19).

У монографії описано та проаналізовано виявлені автором залишки матеріальної культури доби бронзи Середнього Потрубіжжя. Вони представлені пам’ятками таких археологічних культур: середньодніпровської шнурової (ранній період доби), культурного кола Бабине, кераміки мало половецького типу (середній період доби), східнотшинецького культурного кола, лебедівської та білогрудівської культур (пізній період доби).

Лоха В. А. Козацтво Переяславського полку: походження, персоналії, події, факти : монографія / В. А. Лоха. – Київ : Юрка Любченка, 2021. – 280 с.

У книзі на основі літописних джерел, дослідження закордонних та вітчизняних істориків прослідковується географія походження українського козацтва. Окремо у виданні на основі спеціальної літератури та архівних джерел висвітлено походження, статус та персональний склад старшини Переяславського полку, зокрема джерела її витоків, клановість, ментальність.

Розкрито становлення, еволюцію та соціальну диференціацію рядового козацтва на виборних і помічників. Описано господарства та характер зайнятості козацького населення.

У монографії розглянуто участь переяславського козацтва у військових походах. Схарактеризована фортифікація та зброярство Переяслава у період існування Української козацької держави.

Краєзнавство Переяславщини : щорічник / [упоряд.: Т. Ю. Нагайко, О. А. Горбовий ; відп. ред. Т. Ю. Нагайко]. – Переяслав (Київ. обл.) ; Кам’янець-Подільський (Хмельниц. обл.) : Рута, 2019. – Вип. 1. – 296 с.

У виданні публікуються наукові дослідження у галузі історичного краєзнавства та суміжних напрямів, документальні джерела, що стосуються історичної Переяславщини, наводяться довідкові відомості щодо краєзнавчої бібліографії, пошукових студій, заходів тощо.

Прядко О. Золотоноша: історична топографія та фортифікації. – Переяслав (Київ. обл.) ; Кам’янець-Подільський (Хмельниц. обл.) : Рута, 2021. – 76 с. – (Серія «Міста та фортеці Переяславщини» ; вип. 1).

 Книга присвячена історії міста Золотоноша та його найближчої околиці. На основі археологічних, писемних та картографічних джерел прослідковано систему заселення території з найдавніших часів до козацької доби.

Дарування книг у бібліотеку – це давня форма доброчинності та надійне джерело поповнення фонду. Дарунки книг у бібліотеку – це рух душі, безкорисна щедрість та добра воля дарувальника. А факт надходження дарів у бібліотеку – це показник престижу бібліотеки, її місця у суспільному житті. Сердечно вдячні дарувальникам та розраховуємо на подальшу співпрацю. Приходьте до бібліотеки!

Пресцентр бібліотеки